Teoriasta tekoihin: suuntana Costa Rica ja Guatemala

22.11.2016

Rakastan hyvää ja laadukasta kahvia. Vaikka olen työskennellyt kahvin parissa yli kaksikymmentä vuotta, pääsen joka päivä uudelle makumatkalle. Maistan työpäiväni aikana useita kupillisia kahvia, kehitän yhdessä tiimini ja partnereidemme kanssa niin meille ostettujen papujen laatua kuin hankintaketjumme vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Työsarkaa riittää, sillä ostamme vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa raakakahvia.

Teemme johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti työtä hankintaketjun kestävän kehityksen edistämiseksi. Olemme panostaneet muun muassa jäljitettävyyden kehittämiseen jo 1o vuotta ja tehneet 15 vuotta yhteistyöhankkeita kahvinviljelijöiden tukemiseksi International Coffee Partnersin kautta.

Arvioinnit kertovat nykytilasta ja kehityskohteista
Olemme aloittaneet tänä vuonna systemaattiset toimittaja-arvioinnit alkuperämaissa. Vuonna 2016 Brasiliassa, Guatemalassa ja Kolumbiassa tehdään yhteensä lähes 20 auditointia. Nämä täydentävät kolmansien osapuolien tekemiä valvontoja ja auttavat meitä myös tunnistamaan kehityskohteita.

Keskitymme arvioinneissa kahvin laadun lisäksi toimittajamaan maatalouskäytäntöihin ja kahvinjalostusprosessiin, viljelijöiden toimeentuloon ja työntekijöiden oloihin kahviplantaaseilla. Matka kestävään kehitykseen on pitkä ja ei lopu koskaan, aina löytyy kehitettävää ja parannettavaa. Kerromme arvioinneissa esille tulleet havaintomme ja kehityskohteet hyvässä hengessä ja pyydämme kumppaneitamme kehittämään toimintaa suuntaan, jonka näemme hyödyntävän kahvin koko arvoketjun vastuullisuutta.

Pauligin hankinnan eettiset periaatteet ohjaavat vastuullisuustyötä
Kahveistamme 90 prosenttia tulee 10 toimittajalta. Meille on tärkeää, että luomme pitkäjänteisiä kumppanuuksia, jotta kahviketjumme on mahdollisimman selkeä ja yhteistyömme sen kehittämiseksi on tehokasta.

Kaikki toimittajamme ovat allekirjoittaneet Paulig-konsernin hankinnan toimintaohjeistuksen (Paulig Group Code of Conduct for Suppliers), joka perustuu YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen, ILO:n perussopimuksiin, YK:n Global Compact -aloitteen kymmeneen periaatteeseen ja OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille. Pauligin toimintaohjeistus kieltää erikseen lapsityön, pakkotyön ja syrjinnän, ja sisältää vaatimuksia järjestäytymisvapauden ja kollektiivisen neuvotteluoikeuden turvaamisesta.

Lähden tällä viikolla yhdessä meidän Kahviliiketoiminnan johtajan kanssa Costa Ricaan ja Guatemalaan. Matkaamme voi seurata Instagramissa. Kerrothan, jos sinulla on kysymyksiä kahvin hankintaketjusta tai kohdemaistamme, pakkaan ne mielelläni reppuun mukaan ja kysyn ne kumppaneiltamme ja kahvinviljelijöiltä, kun pääsen perille.

 

Katariina Aho
Paulig-konsernin Kahviliiketoiminnan hankintajohtaja

 

Tiesitkö?
Olemme tehneet lupauksen, että kaikki hankkimamme kahvi on ostettu sertifioiduista tai vastuullisiksi varmennetuista lähteistä vuoden 2018 loppuun mennessä. Etenemme tässä suunnitelmassa aikataulun mukaisesti ja tällä hetkellä 40 prosenttia hankkimastamme kahvista täyttää nämä kriteerit. Vuoden 2017 loppuun mennessä tavoitteemme on 70 %.

Kirjoittaja: Katariina Aho

Hankintajohtaja