Kasvoja kahvin takana: Kahvinvientiyrityksessä kannustetaan naisia johtotehtäviin

Noin 125 miljoonaa ihmistä saa elantonsa kahvista ja riippuen maasta, naiset tekevät 60-80 prosenttia työstä kahvitiloilla. Suuri osa naisista työskentelee esimerkiksi sadonkorjuun aikaan, mutta muun muassa Nicaraguassa ja Vietnamissa monet naiset toimivat johtotehtävissä. Tässä artikkelissa tutustutaan neljään naiseen, jotka työskentelevät kahvinvientiyrityksessä Merconissa Nicaraguassa johtotason tehtävissä. 

Mercon on kansainvälinen kahvinvientiyritys, jonka kumppani Paulig on ollut jo vuosia. Mercon toimii useassa eri maassa, joista Nicaragua on yksi. Nicaraguan Merconilla monet naiset työskentelevät johtotehtävissä kahvin kiehtovassa maailmassa. Yrityksessä on kiinnitetty huomiota kyvykkäiden naisten etenemismahdollisuuksiin.

- Kahvialalla työskentely merkitsee jatkuvaa oppimista ja uusiin haasteisiin tarttumista. Tämä työ yhdistää nauttimasi kahvikupillisen tarinaan, joka koostuu koko kahvin arvoketjusta: sadonkorjuusta, käsittelystä ja logistiikasta lopulta asiakkaaseen asti, sanoo María Elena Valdivia, joka vastaa Manangassa sijaitsevan kahvin käsittelylaitoksen toiminnoista.

- Työssäni kahvialalla pidän erityisesti siitä, että me työskentelemme jakaaksemme Nicaraguan aarteet koko maailman kanssa, sanoo logistiikkajohtajana työskentelevä Amanda Rodriguez.

Liseyda Smith, joka vastaa kahvin kuivaukseen liittyvistä toiminnoista, nauttii inspiroivasta ja haastavasta työstään. 
- Joka vuosi kehitämme prosessejamme ja löydämme itsemme uusien haasteiden edestä. Tämä herättää luovuuteni ja saa minut ”keksimään itseni uudelleen”.

Tuotantojohtaja Xiomara Parrales on samoilla linjoilla.
- Jokainen työpäivä on erilainen. On päiviä, jolloin keskitytään löytämään ratkaisu johonkin ongelmaan ja on luovia päiviä, jolloin voimme kehittää jo olemassa olevia prosesseja.


Kysymyksiä ja vastauksia:

Mikä on kahvin rooli kotimaassasi?

Kahvi on keskeinen osa maani bruttokansantuotetta ja yli 15 % maani asukkaista saa elantonsa kahvista. Nicaraguan kahvinviljely-yhteisöissä se on tärkein tulonlähde ja elämäntapa.

Mikä kiehtoo sinua työssäsi kahvialalla ja miksi?

Pidän työssäni eniten siitä, että olen osa koko prosessia – sadonkorjuusta kahvinjuojaan saakka.

Onko sillä merkitystä, että olet naisjohtaja?

Aluksi en huomannut eroa. Kun pääsin syvemmälle liiketoimintaan, huomasin, että kahvin parissa työskentelee vain vähän naisia. Tämä sai minut tietoiseksi siitä, että tämä on perinteikäs ala, jota miehet vetävät. Minulle tämä on ollut mahdollisuus rakentaa polkua tuleville sukupolville. Merconilla työskentelee yhä enemmän naisia operatiivisilla alueilla ja on hienoa nähdä, että olemme saaneet muutoksia aikaan.

Mikä on unelmasi kahvin valoisan tulevaisuuden suhteen?

Haluaisin, että kaikki kahvi on tuotettu ja myyty vastuullisesti läpi koko kahviketjun.

Terveiset suomalaisille kahvinjuojille:

Merconin puolesta haluamme kiittää suomalaisia kahvinjuojia heidän tuestaan. Olemme ylpeitä siitä, että olemme osa suomalaisten jokapäiväistä kahvikokemusta – on vaikuttavaa, että suomalaiset kuluttavat suunnilleen 12 kg kahvia vuodessa. Pysykää lämpiminä ja juokaa kahvia jatkossakin!

Hyvää naistenpäivää!

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top