Just in time – ilmastosopimus on hyvä uutinen kahvinviljelijöille

16.11.2016

Pauligin Kahviliiketoiminnan johtaja Elisa Markula pohtii blogitekstissään ilmastosopimuksen vaikutuksia kahvinviljelijöille.

Kuka olisi uskonut, että epätoivoisen pitkään – yli 20 vuotta – jatkuneiden neuvottelujen jälkeen ilmastosopimus astui voimaan ennätysajassa? Tämä oli paras uutinen pitkään aikaan, sillä nyt meillä on oikeasti mahdollisuus torjua ilmastonmuutosta ja pysyä tuossa maagisessa 1,5 asteen tavoitteessa. Yli 200 maata on sopimuksen takana, ja mukana ovat myös merkittävät isot maat kuten Kiina, Intia ja Yhdysvallat. Poliittinen tahto ja sitoutuminen tekojen kautta tavoitteeseen ovat välttämättömiä onnistumiselle.

Erityisen hyvä uutinen tämä on kahvinviljelijöille, jotka jo usean vuoden ajan ovat taistelleet ilmastonmuutoksen tuomia haittoja vastaan: Lämpötilan nousu saa kahvipavut kypsymään nopeammin, mikä heikentää kahvin laatua ja siten laskee hintaa. Lämpö edistää myös tuholaisten ja kasvitautien lisääntymistä. Kahvi on vaativa kasvi ja suomalaisten rakastama arabica-laji kasvaa korkealla, viileimmissä olosuhteissa, 15002000 metrissä, mutta nousevien lämpötilojen ja vähenevien sademäärien takia kahvipensaiden kasvatukseen sopiva viljelysmaa vähenee eikä tilaa ole enää siirtyä korkeammalle.

Parhaillaan käynnissä olevassa Marrakechin ilmastokokouksessa sovitaan konkreettisesti teoista vähentää kunkin maan päästöjä ja siitä, miten tavoitteiden saavuttamista voidaan seurata läpinäkyvästi. Kuulostaa yritystoiminnan perusteilta: sovitaan mitä tehdään ja tehdään mitä on sovittu! Ja laitetaan vielä mittarit tavoitteille, että tiedetään missä mennään.

Mutka matkaan 

Aamukahvi oli kuitenkin mennä väärään kurkkuun Donald Trumpin valinnan jälkeisenä aamuna. Päällimmäisenä huoli, että nyt saattoi tulla mutkia matkaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisen osalta. Vaalitaistelun aikana Trump ilmoitti nimittäin heittävänsä Pariisin ilmastosopimuksen roskakoriin aikomuksenaan leikata ilmastorahoja miljardeilla, lisätä öljyn ja kaasun tuotantoa sekä avata hiilikaivoksia. Hän saattaa toki tehdäkin niin. Yhdysvallat on onneksi kuitenkin vain yksi maa 100:sta ilmastosopimuksen ratifioineesta, ja toki antaa esimerkin muille maille vahvana mielipidevaikuttajana.

Kahvinviljelijä Vietnamissa Dak-Lakissa, kuva: Elisa Markula 

Mutta voiko jo alkanutta kehitystä kuitenkaan pysäyttää? Muistatteko, miten telefax väistyi sähköpostin tieltä tai paperivalokuvat hävisivät digivallankumouksessa? Esimerkkejä historiassa on paljon… Ja olen tyytyväinen tänä syksynä Yhdysvalloissa tekemääni havaintooni: ilmastomuutoksen vastaisella työllä on vahva tuki niin kansalaisten kuin yritysten puolelta. Tietoisuus ilmastomuutoksesta on lisääntynyt huikeasti ja mielipiteet ovat lähes poikkeuksetta pysäyttämisen puolesta. Murros on jo käynnissä eikä toivottavasti yhden maan ole mahdollista pysäyttää kelloa.

Innovaatioilla vauhtia 1,5 asteessa pysymiseen 

Yrityksille näillä neuvotteluilla onkin paljon merkitystä monessa mielessä. Päästäksemme tuohon 1,5 asteen tavoitteeseen puhutaan niin suurista päästövähennyksistä, että niihin ei päästä, jos jatkamme nykyisen teknologian varassa. Yhä tärkeämmäksi nousevat innovaatiot, jotka vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Maailman energiajärjestö on nimittäin arvioinut, että ilmastositoumuksien toteuttaminen edellyttää yli 16 000 miljardin dollarin investointeja. Tämä on iso mahdollisuus yrityksille kehittää uusia innovaatioita ja uutta bisnestä.

Me Pauligilla olemme sitoutuneet vähentämään ilmastovaikutustamme 40 %:lla vuoden 2020 loppuun mennessä lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja energiaa säästämällä. Jo nyt paahdamme kahvia kotimaisella biokaasulla, mikä käytännössä tarkoittaa, että paahtimon hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet määrällä, mikä vastaa noin 1300 bensiiniauton vuotuisia päästöjä. Tuulivoimaan siirryimme jo pari vuotta sitten.

 

Vuosaaresta Vietnamiin: Annoimme yhdessä hankintajohtaja Katariina Ahon (etualalla) kanssa vietnamilaiselle kahvinviljelijälle tuliaiseksi Vuosaaressa paahdettua kahvia. Kuva: Elisa Markula

Aamukahvia 2080-luvullakin 

Haluaisin kovasti, että tulevat lapsenlapseni voivat myös nauttia aamukahvistaan, joka meille suomalaisille on niin kovin tärkeä. Jos ilmasto lämpenee samaan tahtiin kuin nyt, 2080-luvulla ei voitaisi aloittaa päivää kupillisella kuumaa. Siksi ilmastosopimus on merkittävä askel varmistaa yli 25 miljoonan kahvinviljelijän toimeentulo myös tulevaisuudessa. Olemme kahvitalona monin tavoin auttamassa kahvin pienviljelijöitä saamaan elantonsa ja taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. 

Voit lukea lisää kahvista ja ilmastonmuutoksesta täältä:

https://www.paulig.fi/kahvijutut/i-am-not-singing-in-the-rain

www.paulig.fi/kahvijutut/kahvia-viela-2080-luvulla

https://www.youtube.com/watch?v=QQg4mW4MzI0

 

Toiveikkan terveisin,

Elisa Markula

Toimitusjohtaja

Paulig-konsernin Kahviliiketoiminta