Onnellisten papujen matkassa Nicaraguassa

12.6.2018

Kahvin hankintapäällikkö Anna kiertää vuoden ajan tutustuen kahvinviljelyyn eri puolilla maailmaa. Anna kirjoittaa vierailustaan viljelijä Juan Bismark Rodriguesin Los Tres Deseos -kahvitilalla Nicaraguassa.

Kirjoitin aiemmin vierailustamme nicaragualaiseen kouluun, jonka kunnostusta olemme tukeneet yhdessä paikallisen kumppanimme, Merconin, kanssa. Koululta matkamme jatkui läheiselle Los Tres Deseos -kahvitilalle, jonka viljelijän, Juan Bismark Rodriguesin, luo oli kokoontunut useita yhteisön viljelijöitä meitä tapaamaan. 

 

Juan Bismark Rodrigues on yksi Pauligin viljelijäyhteisön viljelijöistä San José de la Luzissa.

 

Kävellessämme kahvipensaiden välissä Juan kertoo miten on kehittänyt kahvitilaansa viime aikoina. Monet pientilojen ratkaisuista ovat yksinkertaisia ja käytännönläheisiä. Esimerkiksi purojen ja muiden vesilähteiden ympäristöt suojataan kasvillisuudella niin että niiden läheisyydessä ei viljellä. Juan oli myös järjestänyt lajitteluaseman kahvitilalle, jotta roskat päätyvät kierrätykseen. Juanin tila toimii esimerkkinä monelle alueen viljelijälle ja hänen äänestään kuuluu innostus ja nöyrä ylpeys kun hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. 

 

Nicaraguassa viljelijät usein poistavat kahvipapujen ympäriltä hedelmälihan omissa tiloilla sijaitsevissa myllyissään, ja kuivaavat pavut ennen kuin myyvät ne eteenpäin. Juanin myllyä käyttää hänen lisäkseen hänen sukulaisensa, jotka myös viljelevät kahvia lähistöllä. Osana pitkäaikaista yhteistyötämme yhteisössä, autamme rakentamaan viljelijöille uusia myllyjä ja vedenpuhdistusratkaisuja. Juanin tilalla uusi mylly valmistui ensimmäisenä ja saimme kollegojeni Minnan ja Andrásin kanssa kunnian kerätä ensimmäiset kahvimarjat, jotka myllyssä käsiteltiin. 

 

Saimme kunnian poimia ensimmäiset uudella myllyllä käsiteltävät kahvimarjat.

 

Kahvin käsittely märkämenetelmällä, jossa hedelmäliha poistetaan pavun ympäriltä ennen kuivausta, vaatii paljon vettä. Käsittelyn jälkeen vesi täytyy puhdistaa muun muassa ravinnerikkaista kahvimarjan sokereista ennen kuin sitä lasketaan takaisin vesistöihin. Syrjäisillä kahvialueilla ja pienillä tiloilla ei usein ole mahdollisuuksia kiinnittää riittävästi huomiota vedenpuhdistukseen. Hyvien vedenpuhdistusratkaisujen rakentamisella tuemme viljelijäperheitä, jotta he voivat vaikutttaa yksittäisten tilojen ympäristövaikutuksen lisäksi koko oman yhteisönsä veden laatuun.

 

Toimiva mylly helpottaa työskentelyä ja takaa paremman laadun kahville.

 

San José de la Luzin yhteisössä kahvi on elintärkeä asia, sillä valtaosa alueen asukkaista saa toimeentulonsa kahvinviljelystä. Haluamme tukea koko yhteisöä, jotta kahvinviljely olisi mahdollista alueella vielä pitkään tulevaisuudessakin. Kumppanuushankkeessamme viljelijät perehtyvät asiantuntijoiden avulla muun muassa viimeisimpään tietoon tuottavammista ja ympäristöystävällisemmistä viljelytekniikoista. Sadonkorjuun jälkeen alkavissa koulutuksissa käsitellään esimerkiksi hyviä viljelykäytäntöjä kuten ravinteiden optimaalista käyttöä ja kahvipuiden harvennusta, työturvallisuutta ja maaperän suojelua. Usein näiden koulutusten tuloksena syntyy viljelijöiden kesken aktiivista kokemustenvaihtoa uusien oppien soveltamisesta omilla tiloilla sekä yhdessä hyväksi todettujen käytäntöjen leviämistä myös muille alueen viljelijöille.

 

Kipuamme marjojemme kanssa myllyn toiseen kerrokseen ja kaadamme punaiset marjat myllyyn. Moottori käynnistyy ja mylly poistaa vauhdilla marjojen kuoret ja hedelmälihan. Pavut tipahtelevat altaisiin, jossa niiden annetaan fermentoitua seuraavaan päivään, jolloin loput hedelmälihasta irtoavat helpommin ja pavut puhdistetaan ennen siirtämistä patioille kuivumaan. Muutaman kuukauden päästä kahvi höyryääkin jo kupeissamme Suomessa.

 

Onnelliset pavut edellyttävät yhteistyötä koko kahviketjussa. Tällöin viljelijät, sekä vientiyrityksen ja paahtimon ihmiset tekevät kaikki tärkeää työtä matkan varrella. Onnellinen arvoketju – onnelliset pavut!

 

Kahvintuoksuisin terveisin, Anna

 

Kahvifaktoja Nicaraguasta:

  • Kahville tunnusomaista suuri papukoko ja makean pehmeä maku.
  • Suurin osa kahvista viljellään pohjoisessa, lähellä Hondurasin rajaa.
  • Kahvi kuivataan enimmäkseen auringon alla patioilla.
  • Kahvipensaat kasvavat 800-1200 metrin korkeudessa.

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Anna Vänskä

Hankintapäällikkö

Anna toimii Paulig-kahvien hankintapäällikkönä ja matkusti vuosina 2017-2018 kahvimaailman ympäri 365 päivässä. Anna asui matkan aikana Perussa, Costa Ricassa, Guatemalassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Keniassa tutustuen kahvinviljelijöiden jokapäiväiseen elämään ja syventyen kahvin tuotantoketjuun. Hän nauttii kahvinsa mieluiten suoraan kahvitilalla.

Back to top