Koko yhteisö kahvin takana

19.1.2018

Kahvin hankintapäällikkö Anna kiersi vuoden ajan tutustuen kahvinviljelyyn eri puolilla maailmaa. Lue Annan terveiset Nicaraguasta!

Taputan käsilläni rytmiä ja tapailen espanjankielistä laulua esikouluikäisten lasten, opettajan sekä kollegoideni Minnan ja Andrásin kanssa. Mietit ehkä miten tämä liittyy kahvinostajan työhön?


Bienvenidos amigos de Paulig

Tervetuloa ystävät Pauligilta, lukee oppilaiden askartelemissa kylteissä kun saavumme San José de la Luzin koululle. Pohjois-Nicaraguan syrjäisellä kylällä käy varsinkin näin kaukaisia vieraita harvoin ja lasten vakavista ilmeistä päätellen vierailua on jännitetty koko aamu. Tunnelma rentoutuu kun pääsemme juttelemaan oppilaiden kanssa luokkahuoneisiin ja kerromme tulevamme joulupukin kotimaasta.

 

Kahviyhteisöä kehitetään yhteistyöllä

San José de la Luzin yhteisössä on asukkaita saman verran kuin vaikka Hartolan tai Parikkalan kirkonkylällä. 260 perheestä 90 prosenttia saa elinkeinonsa kahvista. Yhteisön koulun noin sadalla oppilaalla ei aiemmin ole ollut käytössään puhdasta juomavettä. Pauligin ja paikallisen kahvinviejäyrityksen, pitkäaikaisen kumppanimme Merconin, yhteisen projektin aikana kouluun rakennettiin puhdasvesijärjestelmä ja uudet saniteettitilat sekä kunnostettiin koulurakennuksia. Vierailemme nyt koululla kunnostustöiden valmistuttua.

 

Kumppanimme kehitysohjelmassa panostetaan opetuksen laatuun kouluttamalla opettajia sekä digitalisuuden keinoin.

 

Alueelta tulee pehmeän makeita kahvipapuja muun muassa Presidentti-kahvisekoitukseen. Paulig on sitoutunut pitkäjänteisesti hankkimaan kahvia kyseiseltä alueelta ja haluamme tukea koko yhteisöä, jotta kahvinviljely olisi mahdollista alueella vielä tulevaisuudessakin. Nicaraguassa kaikilla lapsilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta koulukäyntiin, joten koulua kehittämällä mahdollistetaan yhä useamman lapsen koulunkäynti ja sitä kautta koko yhteisön kehitys. Osallistumme yhteisön kehittämiseen myös muilla tavoin, kuten rakentamalla uusia kahvinmarjojen käsittelyyn tarvittavia myllyjä – aiheesta lisää seuraavassa blogikirjoituksessa!

 

San José de la Luzin koulussa opiskelee noin sata lasta. Koulun ensimmäinen luokkahuone rakennettiin vuonna 2001. Nyt luokkahuoneita on jo useammassa rakennuksessa ja viime vuonna koulusta valmistuivat ensimmäiset lukiolaiset. 


Terveiset eksoottisesta Suomesta

Koululle on saapunut myös paljon vanhempia, joista monet ovat kahvinviljelijöitä. Pääsemme kiittämään heitä kovasta työstä jota he tekevät kahvin laadun eteen ja välittämään terveiset Suomesta. Yleensä kahvinviljelijä ei tiedä, mihin hänen kovalla työllä viljelemänsä kahvipavut lopulta päätyvät. Tämän alueen viljelijät voivat ylpeydellä todeta, että heidän viljelemänsä kahvi päätyy kaukaisen Pohjolan perukoilla kovan kahvinjuojakansan kuppeihin. Uskon, että nämä kohtaamiset myös kannustavat viljelijöitä jatkamaan hyvää työtä kahvin parissa. Vanhempien, viljelijöiden, opettajien ja oppilaiden kiitokset ovat parasta palautetta jota tässä työssä saa. Kahvin hyvä maku todella rakennetaan yhdessä.

 

Kahvintuoksuisin terveisin

Anna

 

Kahvifaktoja Nicaraguasta:

  • Kahville tunnusomaista suuri papukoko ja makean pehmeä maku

  • Suurin osa kahvista viljellään pohjoisessa, lähellä Hondurasin rajaa

  • Kahvi kuivataan enimmäkseen auringon alla patioilla

  • Kahvipensaat kasvavat 800-1200 metrin korkeudessa

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Anna Vänskä

Hankintapäällikkö

Anna toimii Paulig-kahvien hankintapäällikkönä ja matkusti vuosina 2017-2018 kahvimaailman ympäri 365 päivässä. Anna asui matkan aikana Perussa, Costa Ricassa, Guatemalassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Keniassa tutustuen kahvinviljelijöiden jokapäiväiseen elämään ja syventyen kahvin tuotantoketjuun. Hän nauttii kahvinsa mieluiten suoraan kahvitilalla.

Back to top