Tiedätkö yleisimmät kahvilajit?

15.2.2019

Kahvia voi hyvin verrata viiniin, sillä jokainen kahvisato maistuu ainutlaatuiselta. Kahvin makuun vaikuttavat kasvuilmasto, maaperä ja käsittelytapa. Itse kasvualue antaa kahvipavulle juuri sille alueelle ominaisen vivahteen. Viinivuosien tapaan voidaan siis puhua myös hyvistä ja huonoista kahvivuosista.

Kahvi kasvaa tropiikissa, ”kahvivyöksikin” kutsutulla alueella kauriin ja kravun kääntöpiirien välissä. Menestyksekäs kasvu vaatii runsaasti sadetta, eli noin 1500-2000 ml vuodessa. Lisäksi tarvitaan riittävän korkea ilmanala ja kasvupaikka onkin usein 600-1600 metriä merenpinnasta.

Yleisimmät kahvilajit: Arabica ja Robusta

Pauligille kahvia saadaan esimerkiksi Brasiliasta, Kolumbiasta, Guatemalasta, Keniasta ja Etiopiasta, jota itse asiassa pidetään kahvin alkukotina. Kaupallisia kahvilajeja on kaksi, Coffea Arabica eli tuttavallisemmin arabica ja Coffea Canephora eli robusta. Arabican alkuperämaa on juurikin Etiopia, mutta nykyisin sitä viljellään ympäri maailman. Robusta löydettiin Kongosta, josta se on nyttemmin levinnyt koko trooppiseen Afrikkaan ja esimerkiksi Indonesiaan ja Vietnamiin. Maailman tuotetusta kahvista 65 prosenttia on arabicaa ja jäljelle jäävä 35 prosenttia robustaa.

 Arabica - ja robusta -pavut

Arabica- ja robusta-kahvipavut eroavat myös ulkonäöltään.

Eri kahvilajien makuvivahteet

Arabica-kahvit ovat maultaan pehmeämpiä ja vivahteikkaampia kuin robustat. Arabica on kasvina vaativa, se kaipaa riittävästi kosteutta, rikasta maaperää ja runsaasti auringonvaloa. Parhaat kasvuolosuhteet tarjoaa 1000-2000 metrin korkeus ja 15-24 asteen lämpötila.

Optimaaliset kasvuolosuhteet palkitaan vivahteikkaalla aromikkuudella ja hienostuneisuudella, sekä erityisesti suomalaisia makuhermoja miellyttävällä hapokkuudella. Me suomalaiset nimittäin tyypillisesti pidämme 100% arabicaa sisältävistä kahveista ja Suomen laadukas pohjavesi uuttaa arabica-kahvin aromit loistavasti.

Entä sitten robusta? Robusta on kasvina arabicaa kestävämpi eikä lainkaan yhtä vaativa. Sopeutuva robusta kasvaa jo 600 metrin korkeudessa ja 22-30 asteen lämpötilassa. Robustan maku on kuitenkin arabicaa karvaampi ja maussa on todella vahva body, mikä tekee siitä kuitenkin osan laadukkaita espressokahveja. Robustassa on myös arabicaan verrattuna tuplasti kofeiinia ja se on hinnaltaan edullisempi. Lue tarkemmin kahvin viljelystä ja tärkeimmistä kahvinviljelyalueista.

Käytämme kahveissa lähes yksinomaan korkealaatuista arabicaa. Ripaus robustaa löytyy Pauligin espressoista sekä Paulig Café Parisién, Barcelona - sekä Havana -kaupunkikahveista antamassa makuun tukevuutta.

Jos tykkäät espressosta, katso vinkit, miten valmistat maistuvaa kahvia kotona esimerkiksi perinteisellä mutteripannulla.

Kahviterveisin Marjo, kuluttajapalvelusta

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top