Kannattaako kahvia ottaa keittimestä kesken valumisen?

23.6.2020

Saimme kuluttajapalveluumme mielenkiintoisen kysymyksen, vaikuttaako kahvin ottaminen kesken tippumisen kahvin makuun. Selvitimme vastauksen kysymykseen Paulig Barista Instituutin asiantuntijoiltamme. 

Vastaus kysymykseen on: kyllä vaikuttaa!

Kahvi uuttuu kerroksittain. Ensimmäiset vesitipat, jotka valuvat kahvin läpi ovat noin viisi kertaa vahvempia kuin keittämisen viimeiset tipat. Tämä johtuu siitä, että keittämisen alussa jauhetussa kahvissa on vielä uutettavaa kuivamateriaalia jäljellä, joka vähenee keiton aikana. Näin ollen viimeiset tipat, jotka tulevat kahvista läpi ovat melkeinpä pelkkää vettä, kun kahvilla ei ole enää mitään annettavaa nesteeseen. Kesken valumisen otettu kahvi on siis hieman vahvempaa. 

Toinen asia onkin sitten maku. Erilaiset maut uuttuvat kahvista eri vaiheessa - ensimmäisenä kahvi luovuttaa hapokkaat maut, keiton keskellä makeuden ja lopussa karvauden.

Nämä kaikki maut kuuluvat kahvikuppiin, mutta sopivassa suhteessa riippuen käytettävästä kahvista.  Vaaleammassa kahvissa on enemmän hapokkuutta, tummemmassa korostuu karvaus. Tästä päästääkin johtopäätökseen:

  • keiton alussa välistä otettu kuppi = todella vahvaa ja liian hapokasta
  • keskivaiheilla = korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva
  • lopussa = karvasta, kitkerää ja laihaa

Pannussa oleva valmis kahvi kannattaakin sekoittaa esimerkiksi lusikalla ennen juomista, jolloin pannun pohjalla oleva vahvempi kahvi ja päälle jäävä laihempi kahvi sekoittuvat keskenään.

Nautinnollisia kahvihetkiä!

 

 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top