Kahvin viljely ja tärkeimmät kahvinviljelyalueet

Kahvilajit

Kahvilajeja on olemassa yli 60, mutta vain kahdella niistä on kaupallista merkitystä:

  • Coffea arabica eli arabica
  • Coffea canephora eli robusta

Arabican alkuperämaa on Etiopia ja sitä viljellään nykyään ympäri maailman. Robusta löydettiin Kongosta, josta se on levinnyt koko trooppiseen Afrikkaan ja muun muassa Indonesiaan ja Vietnamiin.

Tuotetusta kahvista noin 65 prosenttia on arabicaa ja 35 prosenttia robustaa. Arabica on maultaan pehmeämpi ja vivahteikkaampi kuin robusta. Robustan vahva maku sopii parhaiten tummaksi paahdettuihin kahvisekoituksiin kuten espressoon ja ranskalaistyyppiseen kahviin. Robusta antaa espressolle ryhtiä ja kauniin creman.

Lue lisää kahvilajeista.

Kahvinviljelyalueet

Kahvi kasvaa tropiikissa, kauriin ja kravun kääntöpiirien välisellä alueella. Merkittävimmät kahvinviljelyalueet ovat:

  1. Etelä-Amerikka
  2. Keski-Amerikka
  3. Afrikka
  4. Aasia
  5. Oseania

Kahvikasvi vaatii kasvaakseen runsaasti sadetta, noin 1500–2000 mm vuodessa. Kahvikasville sopiva lämpötila vaihtelee: arabica vaatii 15–24 astetta ja robusta 24–30 astetta. Kahvi on erittäin hallanarka kasvi.

Kahvi kasvaa yleensä korkealla. Arabicalle paras korkeus on 1000–2000 metriä ja robustalle 100–700 metriä merenpinnan yläpuolella. Mitä korkeammalla kasvupaikka on, sitä aromaattisempia pavut ovat. Myös maaperä ja ympäristö antavat pavuille omanlaisensa vivahteen.

Kahvia tuotetaan noin 60 maassa. Suurimmat kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Kolumbia, Vietnam, Indonesia ja Intia. Suurimmat kahvintuottajamaat kasvattavat kahvia pääasiassa vientiin. Esimerkiksi Brasilia tuottaa vuodessa noin 23 000 000 säkkiä kahvia. Yksi kahvisäkki painaa 60 kiloa.

Kahvikasvi

Kahvikasvi kuuluu matarakasvien Rubiaceae-heimoon. Se voi kasvaa täysikasvuisena jopa 10 metriä korkeaksi ja siksi sitä kutsutaan kahvipuuksi. Kahviviljelmillä ja -tiloilla puut leikataan mataliksi sadonkorjuun helpottamiseksi.

Kahvikasvin kukat ovat valkoisia ja niiden tuoksu muistuttaa jasmiinia ja appelsiinia. Kahvilajit kukkivat eri aikoihin: Coffea arabica kukkii sadekauden jälkeen ja robusta epäsäännöllisesti.

Kahvimarjat ovat kirsikan kokoisia ja kypsinä tummanpunaisia tai keltaisia. Ne ovat kypsiä poimittaviksi yhdeksän kuukauden kuluttua kukinnasta. Yleensä marjat kypsyvät epätasaisesti, joten yhden puun marjat korjataan useaan kertaan. Kahvimarjassa, hedelmälihan sisällä, on vierekkäin kaksi siementä eli kahvipapua.

Sadonkorjuu

Maasta ja alueesta riippuen kahvisato korjataan käsin tai puimureilla. Käsinpoiminta on tyypillistä esimerkiksi Kolumbiassa, Keski-Amerikassa ja Afrikassa, jossa kahviviljelmät sijaitsevat jyrkillä vuorenrinteillä ja marjat kypsyvät epätasaisesti.

Koneellinen poiminta on mahdollista Brasilian kaltaisissa paikoissa, joissa kahvi kasvaa tasangoilla ja kahvimarjat kypsyvät yhtaikaa. Silti jopa Brasiliassa iso osa sadosta korjataan käsin.

Back to top