Kahvinkeitto | Paljonko kahvia kuuluu mitata?

6.9.2021

Kahvinkeitto suodatinlaitteella on helppoa, kun noudatat muutamaa yksinkertaista askelta. Näillä ohjeilla keität aina herkullisen kupin kahvia!

Kahvinkeitto suodatinlaitteella Paulig Café New York -kahvista

Kahvinkeitto perustuu veden ja kahvin suhteeseen

Kahvinkeitto tarkoittaa kahvin valmistamista uuttamalla juoma jauhetuista kahvipavuista kuumalla vedellä. Kahvin valmistuksessa tärkeää on veden ja kahvin oikea suhde, jotta kahvi maistuu siltä miltä sen kuuluukin maistua.

Hyvä lähtökohta kahvin annostelulle on 65 grammaa kahvia per 1 litra vettä. Tavallisella kahvinkeittimellä suodatinkahvia valmistettaessa perussääntö on ”kahvimitta per kuppi”. Yksi kahvimitallinen on noin 7-8 grammaa kahvia.

Kahvinkeitto suodatinlaitteella

 1. Kaada keittimeen raikasta vettä. Kahvipannun sijaan käytä erillistä astiaa veden annosteluun, ettei keittimeen pääse kahvirasvaa. Kahvirasva vaikuttaa pitkällä aikavälillä kahvin makuun ja voi aiheuttaa haittaa laitteelle.
 2. Laita suodatinpaperi paikalleen. Suodatinpaperi kannattaa huuhdella ennen kahvin annostelua, jotta siitä ei irtoa makuja kahviin. Voit käyttää mieltymyksesi mukaan ruskeaa tai valkoista suodatinpaperia.
 3. Mittaa suodatinpaperiin yksi kahvimitta kahvia yhtä kupillista kohden. Yksi kahvimitta on n. 7-8 g kahvia ja yksi kupillinen 1,25 dl. Jos kaipaat vahvempaa kahvia, älä mittaa kukkurallisia kahvimitallisia vaan kokeile tummapaahtoisempaa kahvia.
 4. Käynnistä kahvinkeitin ja anna tippua loppuun asti. Kahvinkeitto kannattaa tehdä rauhassa, eli antaa kahvin tippua loppuun asti ennen kahvin ottamista pannusta. Suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa ja tippumisen lopussa kahvi on laihempaa, joten tasapainoisimman kupillisen saat antamalla koko pannullisen tippua ennen kupillisen kaatamista.
 5. Sekoita kahvi pannussa ennen juomista. Näin kahvin maku tasoittuu ja jokainen kupillinen maistuu yhtä hyvältä.

Vinkkejä kahvin nauttimiseen

 • Valitse oikea paahtoaste. Mikäli toivot kahviin enemmän makua, oikea ratkaisu ei ole lisätä kahvin määrää vaan kokeilla tummempaa paahtoastetta. Tämä pätee myös toisin päin; mikäli tummempi kahvi maistuu liian paahteiselta tai vahvalta, kannattaa kokeilla astetta tai kahta vaaleampaa paahtoastetta. Jos kahvia annostelee liikaa suhteessa veteen, maku muuttuu täysin ja menee tukkoon. 
 • Annostele kahvi oikein. Pauligin kahveilla on omat annosteluohjeet kahvipakkauksissa, joissa lukee myös kahvin paahtoaste. Kahvin annostelu on testattu kahviammattilaisilla ja suosittelemmekin heidän ohjeillaan valmistettavan suodatinkahvia.
 • Pidä kahvi kuumana termoskannussa. Jos keität pannullisen kahvia etkä ehdi juoda sitä heti, kannattaa kahvi siirtää esimerkiksi kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Keittolevyllä seisottaminen vaikuttaa nopeasti kahvin makuun, sillä aromit alkavat haihtua. Termoskannussa kahvi säilyy pidempään hyvänä.
 • Kokeile uusia makuelämyksiä. Kokeile rohkeasti uusia makuja ja paahtoasteita! Kahveja löytyy valtavasti erilaisia ja monesti totumme juomaan jotain tiettyä. Eri tyylisiä kahveja kannattaakin testailla, jotta löydät juuri itsellesi sopivan maun ja paahteisuuden. Valikoimamme on laaja ja esimerkiksi kaupunkikahveistamme löytyy paahtoasteita niin tummien kuin vaaleiden paahtojen ystäville.
 • Puhdista kahvinkeitin säännöllisesti. Kahvinkeittimestä kannattaa muistaa pitää huolta, sillä likainen kahvinkeitin vaikuttaa kahvikupillisen makuun ja menee herkemmin epäkuntoon. Puhdista kahvinkeitin säännöllisesti, pese irrotettavat osat ja tee kalkinpoisto. Täältä löydät ohjeet kahvinkeittimen puhdistukseen.
 • Säilytä kahvi hapelta suojattuna. Kahvin oikeaoppinen säilytys varmistaa, että kahvin aromit säilyvät hyvänä pidempään.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top