Onnellisista pavuista onnellisiin työntekjöihin ja ihmisiin

29.6.2018

Pauligin kahvi tehdään pavuista, jonka onnellisesta arvoketjusta myös työtekijät ovat oma palasensa. Onkin syytä pohtia, millaiset työntekijät ja ihmiset ylipäätänsä ovat onnellisia. Next Gen Marketing Professional -trainee Salla Lukkari selvitti, mitä akateeminen tutkimus positiivisen psykologian saralta sanoo aiheesta.

Positiivinen psykologia on suhteellisen tuore suuntaus, ja aiheesta pääsee hyvin kärryille tutustumalla Ed Dieneriin, Dan Gilbertiin ja Martin Seligmaniin. Heidän ja muutaman muun tutkijan löydöksiin pohjautuen koostin teille kevyeksi kesälukemiseksi poimintoja onnellisuudesta. Huomaathan kuitenkin, että ennen kuin voidaan puhua onnellisuudesta, perustarpeiden tulee olla tyydytettyinä ja on tärkeää, että kokee hallitsevansa omaa elämää.
 
1. Materia ei ole se juttu
Tehdään tämä selväksi heti aluksi: materia ja kulutus eivät ole oikoteitä onneen. Ongelma on siinä, että totumme saamiimme esineisiin ja nautinnon lähteisiin todella nopeasti, ja pian tavoittelemme jo seuraavaa asiaa. Ja kuten kansantaloustieteisiin perehtyneet tietävät, laskevan rajahyödyn lait eivät ole kadonneet mihinkään. Toisin sanoen ensimmäinen pala suklaata maistuu hyvältä, mutta mitä enemmän sitä saa, sitä vähemmän se merkitsee. 
 
2. Onnellisuutta voi löytää mistä tahansa
Tässä teille knoppitieto aivoista! Ne nimittäin haluavat meidän olevan tasaisen onnellisia. Huippuineen ja pohjalukemineen meidän kaikkien onnellisuus liikkuu tiettyjen rajojen sisällä, ja niin onnellisten kuin harmia tuottavien sattumusten jälkeen palaamme aina omalle keskitasollemme. Eli voititpa sitten lotossa tai toivut onnettomuudesta, voit olla luottavaisin mielin: tasaisen arkityytyväisyyden pitäisi olla jossain kohtaa tulossa.
Tähän liittyy myös ilmiö nimeltä synteettinen onnellisuus. Se on vastakohta tunteelle, jota tunnemme, kun saavutamme tavoitteemme. Se saa meidät löytämään hyviä puolia tilanteesta, jossa kaikki ei mene toiveidemme mukaan. Esimerkkinä tästä voisi käyttää vaikkapa Beatlesin alkuperäistä rumpalia, joka sanoo nauttineensa elämästään eikä muuttaisi siitä mitään, vaikkei saanutkaan olla mukana bändissä Beatlesin suursuosion aikoina.
 
3. Ihmissuhteet ovat tärkeitä
Tähän ei ole sen kummempaa lisättävää, joten sanon vain, että muistakaa olla ystävällisiä lähimmäisillenne ja toki kaikille muillekin.
 
4. Koe flow
Yksi tapa elää hyvää elämää tulee mahdollisuudesta hyötyä omista vahvuuksistaan ja muokata omaa työtään. Monet ajattelevatkin, että ihminen on kaikista onnellisimmillaan tehdessään jotain vaikeaa ja saavuttaessaan siinä vaivattomuuden tunteen. Koska Mihaly Csikszentmihalyi osaa pukea tämän sanoiksi paremmin kuin kukaan, tässä lainaus häneltä:
”Parhaat hetket ovat usein niitä, jolloin henkilön keho tai mieli on aivan äärirajoillaan vapaaehtoisessa toiminnassa saavuttaakseen jotain vaikeaa ja vaivan arvoista. Täten optimaalisin kokemus on jotain, minkä luomme itse.
Jos jokin ajatus vaivaa sinua, asia itsessään ei ole se, mikä häiritsee, vaan oma näkemyksesi siitä. Sinun on mahdollista poistaa sen vaikutus. Avain onnellisuuteen on siinä, miten sijoitamme psyykkistä energiaamme. Kun kiinnitämme huomiomme tietoisesti valittuun tavoitteeseen, psyykkinen energiamme virtaa tätä tavoitetta kohden luoden uuden järjestyksen ja harmonian tietoisuuteemme.”
 
5. Teetkö töitä kahvin valoisan tulevaisuuden hyväksi? Aivan mahtavaa!
Onko olemassa vielä jotain flowta hienompaa? Kyllä on, nimittäin merkityksellinen elämä. Omien vahvuuksien käyttäminen suuremman hyvän edistämiseksi on yksi onnellisuuden lähteistä. Esimerkki voisi olla vaikkapa huippuviulisti, joka saa flowtakin suuremman hyvänolon tunteen ajatuksesta, että tekee kotimaansa musiikkia tunnetuksi. Täällä Pauligilla voikin ajatella, että olemme onnellisuusnäkökulmasta oikeilla jäljillä, jos herätyskellon piristessä kahvin valoisan tulevaisuuden hyväksi tehtävä työ on tuntuu oivalta syyltä nousta sängystä.
Tämän kaiken tiivistäen rohkenen väittää seuraavaa: Tehkää sitä, mitä osaatte parhaiten, ja varsinkin jos koette samalla edistävänne jotain tärkeää. Ehkä löydätte näin tienne merkityksellisen arjen ja onnellisten hetkien luo.
 
Muistakaa kuitenkin, että Frank Martelan mukaan onnellisuus ei ole hyvä tavoite, koska siihen liikaa keskittyminen estää meitä näkemästä elämän pienempiä iloja. Täten kehottaisinkin teitä unohtamaan kaiken juuri lukemanne ja vain jatkamaan ponnisteluja niiden asioiden eteen, jotka tuovat teille -ja parhaassa tapauksessa muillekin- iloa.
 
Aurinkoisia, ihanan tavallisia ja miksei onnentäyteisiäkin kesäpäiviä toivottaa
Salla

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top