Kahvia lumihuippuisten vuorien takaa

Kahvin hankintapäällikkö Anna viettää vuoden tutustuen kahvinviljelyyn ympäri maailman. Lue Annan terveiset Perusta!

17 tuntia yli lumihuippuisten Andien – niin kauan kesti bussimatkani Perun pääkaupungista Limasta maan lähimmille kahvinviljelyalueille. Peru on suuri maa: pinta-alaltaan melkein neljä kertaa suurempi kuin Suomi. Muutaman kerran tuon bussimatkan istuneena (parhaimmassa tapauksessa matka taittui 10 tunnissa) ihmettelin toistuvasti kuinka pitkän ja vaikeakulkuisen matkan kahvi kulkeekaan, ennen kuin se päätyy valtamerilaivaan Limassa.
 
Satamaa lähinnä olevat kahvialueet ovat yli 10 tunnin automatkan päässä. Reitti kulkee Andien läpi, jopa 4800 metrin korkeudessa.
 
Suurin osa Perun kahvista tuotetaan ilman nykyaikaisia viljelymenetelmiä ja keskimääräinen tuottavuus on hyvin alhainen. Perinteiset viljelymenetelmät kulkevat usein perimätietona polvelta toiselle. Uuden tutkimustiedon hyödyntäminen ja modernien viljelymenetelmien käyttöönotto on hidasta.
 
Lähinnä orgaanisesti viljelevät pientuottajat eivät käytä maatalouskemikaaleja kasvitautien torjuntaan. Ilman kasvinsuojeluohjelmaa erilaisten kasvitautien hallinta on haasteellista. Etelä- ja Väli-Amerikassa kahviviljelmiä vaivannut lehtiruoste (Coffee Leaf Rust, Hemileia vastatrix) tuhosi vuonna 2014 tuotantoa erityisen paljon Perussa, jossa kasvitauti vaikutti jopa 40 prosenttiin kahvinviljelyalueista. Kemikaalien lisäksi lehtiruostetta on mahdollista ehkäistä myös hyvillä viljelykäytännöillä.
 
Lehtiruoste on sienen aiheuttama tauti, jonka seurauksena kahvipuu tiputtaa lehdet. Tauti myös hidastaa marjan kypsymistä sekä pienentää puun tuotantoa. 
 
Viime viikolla kerroimme kuinka tulemme jatkossa panostamaan entistä enemmän kumppanuushankkeisiin alkuperämaissa. Yhteistyössä kahvin viejäyritysten kanssa toteutettavat ohjelmat auttavat kahvinviljelijöitä parantamaan toimeentuloaan muun muassa parantamalla tuottavuutta, kahvin laatua sekä järkeistämällä resurssien käyttöä. Opastamalla hyvien viljelykäytäntöjen käyttöönottoa viljelijät pystyvät varautumaan paremmin muun muassa ilmastonmuutokseen ja esimerkiksi estämään kasvitautien kuten lehtiruosteen, aiheuttamia tuhoja. 
 
Kumppanuusohjelmat tarkoittavat hyvin käytännönläheistä työtä. Kahvin käsittelylaitteiden kuntoa voidaan arvioida laskemalla kuinka moni näytteen kahvipapu on vahingoittunut prosessissa.
 
Haasteiden kääntöpuoli on kuitenkin valoisa: Perussa kahvilla on paljon potentiaalia. Toisin kuin monissa kahvin alkuperämaissa, tässä maantieteellisesti suuressa maassa on mahdollista laajentaa kahvinviljelyalueita. Alhaista tuottavuutta nostamalla kahvia on enemmän tarjolla ja viljelijän toimeentuloa voidaan parantaa.
 
 
Aamu sarastaa Santa Rosan kahvitilalla Perun Villa Ricassa.
 
Olemme Pauligilla ostaneet toistaiseksi vain vähän perulaista kahvia. Tavoitteenamme onkin seuraavaksi löytää kumppanimme kanssa sopiva viljelijäyhteisö, jonka kanssa voimme ottaa yhteisiä askelia kohti kahvin valoisaa tulevaisuutta.
 
 
Valoisin kahviterveisin
Anna
 

Kahvifaktoja Perusta:

  • Maailman suurin luomu-kahvien ja viidenneksi suurin Arabica-kahvin viejämaa
  • Satokauden 2016-2017 odotettu tuotanto 4,5 miljoonaa säkkiä (á 60 kg)
  • Noin 150 000 viljelijää
  • Keskimääräinen tilakoko 3 hehtaaria
  • Paikallinen kahvinkulutus 0,65 kg per hlö vuodessa
 
 
 
 
 
 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Anna Vänskä

Hankintapäällikkö

Anna toimii Paulig-kahvien hankintapäällikkönä ja matkusti vuosina 2017-2018 kahvimaailman ympäri 365 päivässä. Anna asui matkan aikana Perussa, Costa Ricassa, Guatemalassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Keniassa tutustuen kahvinviljelijöiden jokapäiväiseen elämään ja syventyen kahvin tuotantoketjuun. Hän nauttii kahvinsa mieluiten suoraan kahvitilalla.