Uudet kierrätettävät kahvipakkaukset

6.5.2024

Jokainen osaa luultavasti kertoa ulkomuistista, miltä kahvipakkaus näyttää sekä ulkoa että sisältä. Kahvipakkaukset ovat olleet samanlaisia pitkään siksi, että niillä on vaativa tehtävä: niiden pitää kestää kuljetusta, pysyä tiiviinä ja taata kahvin ja sen aromien säilyvyys kuljetuksissa ja kaupassa. Lisäksi kotona kahvipakkaus täytyy olla helppo avata ilman saksia sekä uudelleensuljettava teipin avulla. Nyt Paulig on tuonut markkinoille, ensimmäisenä maailmassa, täysin uudenlaisen kahvipakkauksen – tässä artikkelissa kerrotaan pakkauskehityksen taustoja ja sen, mistä uuden pakkauksen tunnistaa.

Uudenlaiset kahvipakkaukset saapuvat kauppojen hyllyille – mutta mikä niissä on uutta? Ennen kaikkea se, että kun kuluttaja käytön jälkeen lajittelee tyhjän pakkauksen muovinkeräykseen, siitä saadaan kierrätysmuovia uusia tuotteita tai tuotteiden raaka-aineita varten.

Kati Randell, Pauligin R&D Manager, Packaging, mukaan oleellinen ero vanhoihin pakkauksiin verrattuna on siinä, että uusissa pakkauksissa on käytetty vain yhden tyyppistä muovia.

”Monomateriaalia eli vain yhtä muovilaatua sisältäviä pakkauksia voi kierrättää uusiksi tuotteiksi tai tuotteiden raaka-aineiksi”, hän kertoo.

Vastuullisuustyö on aina matka, ja oman alansa vastuullisuuden edelläkävijänä Paulig onkin vuosia etsinyt ja kehittänyt tähän ratkaisua. Mutta samaan aikaan tärkeä tavoite on ollut se, että kahvin laadusta tai kuluttajan kokemuksesta ei tingitä.

Ensimmäiset erät kierrätettäviä kahvipakkauksia tulevat kauppojen hyllyille kevään aikana. Muutama eri tuote saa kunnian osallistua pilottiin – esimerkiksi Paulig Mundo Original sekä Paulig Café New York. Uusien pakkauksien ulkoasu näyttää samalta kuin vanhojenkin. Eron huomaa pakkausta avattaessa: pakkauksen sisäpinta on muovia – vanhan mallista alumiinikerrosta ei ole.

 

 

Uudet kierrätettävät kahvin vakuumipakkaukset

  • pakkauksen paino on vain 2 % tuotteen painosta
  • pakkaus on monomateriaalia eli valmistettu vain yhdestä muovilajista (polypropeeni), jolloin se voidaan kierrättää uusiksi tuotteiksi tai tuotteiden raaka-aineeksi
  • pakkauksessa on lähes 20 % vähemmän materiaalia verrattuna aiempiin vakuumipakkauksiin
  • tunnistat kierrätettävän pakkauksen valkoisesta sisäpuolesta

 

 

Pakkauksen käytettävyyteen on panostettu

Aiemmin kahvipaketeissa oli alumiinia, koska alumiini on täydellinen happi-, valo- ja aromisuoja, siis kahvin ja sen aromien säilyvyyden turvaaja. Vaikka silmällä sitä ei näe, niin uudessa pakkauksessa on myös hieman alumiinia – metalloituna niin pieni määrä, että se toimii kierrätyksessä. Pakkauksen sisäpinta on siis valkoista muovia, mutta ultraohut alumiinikerros takaa aromien säilyvyyden.

”Nyt kun koko pakkaus on samaa muovia eli polypropeenia, olemme myös saaneet kevennettyä pakkausta,” Kati Randell kertoo.

Uudessa pakkauksessa on 20 % vähemmän materiaalia, mikä on tietenkin positiivinen asia materiaalikulutuksen kannalta.

”Pakkauksia kokeilleet kuluttajat ovat kertoneet, että pakkaus tuntuu hieman aiempaa ohuemmalta ja että voisi ajatella sen olevan edullisempi. Todellisuudessa uusi pakkaus on edeltäjäänsä kehittyneempi ja sen valmistaminen on kalliimpaa.”

Kati Randell kuvailee, että kahvipakkauksen uudelleen sulkeminen avauksen jälkeen tuntuu hieman erilaiselta nyt, kun jäykkä alumiini puuttuu. Uusista pakkauksista löytyy aikaisempaa leveämpi ja pidempi suljentateippi, jonka avulla pakkauksen voi kuitenkin kätevästi uudelleen sulkea entiseen tapaan.

 

Tärkeää:

  • Kahvipakkaukset lajitellaan jatkossakin muovinkeräykseen – sekä vanhat että nämä uudistetut!

  • Perinteiset kahvipakkaukset voidaan muovinkeräykseen lajiteltuna hyödyntää lähinnä energiaksi, ja nämä uudet pakkaukset voidaan hyödyntää kierrätysmuovina.

  • Kuluttajan erittäin tärkeä tehtävä on jatkaa muovinkeräykseen lajiteltavien kahvipakkausten kierrättämistä, sillä mitä enemmän kuluttajat lajittelevat jätteitään, sitä enemmän kierrätystoimijoille tarjoutuu mahdollisuuksia kierrätettävyyden kehittämiseen ja sitä enemmän materiaalia saadaan kiertoon.

 

Uutta pakkausta edelsi vuosien kehitystyö – ja matka jatkuu

Uuden pakkauksen tarina on pitkä ja sisältää paljon varsin teknisiä yksityiskohtia. Lyhennellen Paulig kehitti pakkausmateriaali- ja konetoimittajiensa kanssa yhteistyössä monomateriaalipakkauksen, joka toimii sekä tuotannossa että logistiikkaketjussa, säilyttää kahvin laadun ja voidaan edelleen avata ilman saksia ja sulkea suljentateipillä. Kehitykseen liittyen Paulig teki Vuosaaren hiilineutraaliin paahtimoonsa 25 miljoonan euron investoinnin uusiin pakkauslinjoihin ja lavaussoluihin, joilla uudistettuja pakkauksia päästiin pakkaamaan.

Vastuullisuustyö tietenkin jatkuu. Pauligin tavoitteena on, että kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä vuoden 2025 lopussa. Tällä hetkellä kaikista Pauligin pakkauksista 86 % on kierrätettäviä. Pakkaustestejä tehdään jatkuvasti ja osa pakkauslinjoista tullaan uusimaan, jotta niillä voidaan pakata helpommin kierrätettäviä materiaaleja. Seuraa vastuullisuusmatkaamme osoitteessa: pauliggroup.com

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top