878 vuotta rakkaudesta hyvään kahviin ja kahvinviljelijöihin

9.1.2018

Kumppanuushankkeemme (International Coffee Partners) koostuu seitsemästä perheyrityksestä, ja yhteisestä visiosta kahvin pienviljelijöiden elinolosuhteiden parantamiseksi. Tätä visiota tukee 878 vuoden kokemus kahvista. Kahviliiketoiminnan vastuullisuuspäällikkö Seija Säynevirta kertoo kumppanuushankkeestamme Brasiliassa. 

Tämä on minun lempivuodenaikani: aina näihin aikoihin minusta tuntuu, että mahdollisuuksia on loputtomasti. Edessä oleva tie on vielä osittain hämärän peitossa, mutta tiedän, että saan sen selkiämään. Tuntuu jännittävältä, etten vielä täysin tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Minusta tulevaisuutta on ihanaa suunnitella, mutta pidän tästä vuodenajasta myös siksi, että se antaa tilaisuuden hengähtää ja mietiskellä aiemmin koettua.
 
Viime vuonna pääsin tutustumaan yhteen pitkäkestoisimpaan kumppanuushankkeeseemme (International Coffee Partners) Brasiliassa. Oli innostavaa saada pienviljelijäyhteisöltä ensikäden tietoa siitä, kuinka kumppanimme HRNS:n (Hanns R. Neumann Stiftung) tarjoamat opit ja tuki on otettu vastaan ja mukautettu omien tarpeiden mukaisiksi. Tulokset puhuivat omaa kieltään, ja ne ovat yhä nähtävissä mm. hyvinä viljelykäytäntöinä, toteutettuina maaperäanalyyseina ja perheviljelmien sukupolvenvaihdossuunnitelmina. Viljelijät tuottavat hyvälaatuista kahvia suuremmilla sadoilla ja terveellä maaperällä, joka sekin tukee viljelyä pitkällä aikavälillä. Suurimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin ylpeys ja voimaantuminen, joita ihmiset tunsivat saavutuksistaan. Heidän tarinoistaan kävi ilmi myös into, jolla he suhtautuvat tulevaisuuteen. Luomalla paikallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa "Força Café" -paikallisorganisaation kahvia viljelevät perheet ovat auttaneet yhteisöjään menestymään, pääsemään mukaan markkinoille ja valmistautumaan tuleviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen mukautumiseen ja perheviljelmien turvaamiseen seuraaville sukupolville. Força Café vietti 10-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Onnea vielä kerran ja jatkukoon menestystarina myös tulevaisuudessa!
 
Tuntuu hyvältä tietää, että olemme tukeneet International Coffee Partnersin kautta 68 085:tä kahvia viljelevää perhettä tähän mennessä 12 maassa ja kehittäneet lähestymistapoja, jotka todella toimivat. International Coffee Partners koostuu seitsemästä perheyrityksestä, joilla on yhteinen visio tehdä kahvin pienviljelijöistä kilpailukykyisiä, jotta heidän elinolosuhteensa parantuisivat, ja samalla suojella luonnonvaroja ja luonnon monimuotoisuutta. Tätä visiota tukee oma pitkäaikainen sitoutumisemme ja yhteinen 878 vuoden kokemus kahvista. Jokaisella yrityksellä on keskimäärin 125 vuoden ja usean sukupolven kokemus alalta.  
 
Olemme tehneet yhteistyötä International Coffee Partnersissa yli 16 vuotta ja kehittäneet tulevan menestyksen perustana olevaa kumppanuusverkostoa sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Nyt olemme suunnittelemassa International Coffee Partnersin seuraavia toimia. Meitä yhdistäviä tekijöitä ovat yrittäjähenkisyys, yhteiset arvot, pitkän aikavälin kestävyysajattelu ja ennen kaikkea intohimoinen suhtautuminen ihmisiin, jotka viljelevät kahvia nyt ja tulevaisuudessa. En malta odottaa, että pääsemme taas toteuttamaan uusia tapoja tukea kestävää kahvinviljelyä ja pienviljelijöitä, jotka tekevät tämän kaiken mahdolliseksi. Uudenvuodentoiveeni on, että jatkamme kahvialan valoisan tulevaisuuden rakentamista ja luomme matkan varrella monia merkityksellisiä kahvihetkiä!
 

Kirjoittaja: Seija Säynevirta

Vastuullisuuspäällikkö

Seija edistää Paulig-kahvien vastuullisuusasioita päivittäin. 
Hän on makujen tutkimusmatkailija ja tykkää maistella erilaisia kahveja.