Pannuttaako? Kahvin oikea karkeusaste saa parhaat aromit esiin

28.5.2018

Onko mielessäsi maukas kahvihetki? Näillä vinkeillä takaat maistuvat pannukahvit!

 
Erilaiset kahvinvalmistusmenetelmät edellyttävät erilaista jauhatusta. Aika, jonka kahvi ja vesi ovat kosketuksissa toisiinsa, määrittää, kuinka karkea jauhatuksen tulee olla. Mitä pidempään kahvi ja vesi ovat kosketuksissa, sitä karkeampaa kahvijauheen on oltava, jotta kahvista ei tule kitkerää ja saat parhaan mahdollisen maun ja aromin esiin.
 
Kullekin kahvisekoitukselle sopivasta valmistustavasta kerrotaan pakkauksen kyljessä olevalla kuvakkeella. Suodatinlaitteissa käytetään kahveja, joiden pakkauksesta löytyy suodatinlaitteen symboli. Tämä siitä syystä, että suodatinkahvilaitteisiin tarkoitettu kahvi on karkeusasteeltaan hienompaa kuin pannujauhettu kahvi. Se ei tarvitse yhtä pitkää kontaktiaikaa suodatusveden kanssa, vaan irrottaa maun kahviin nopeammin. 


Voiko pannujauhatusta käyttää suodatinlaitteessa?

Pannujauhatus on karkeampaa, joten vesi suodattuu nopeammin sen läpi kuin suodatinjauhatuksessa eikä se uuta valmiiseen kahvijuomaan riittävästi makua vaan kahvi saattaa jäädä laihaksi. Mikäli kuitenkin käytät suodatinlaitteessa pannujauhettua kahvia, kahvia kannattaa annostella enemmän eli reilusti reiluja mitallisia. Vaihtoehtona on rohkeasti kokeilla presso-keitintä tai kahvin kattilassa valmistamista.
 
Pannukahvi on maultaan suodatinkahvia pyöreämpi ja täyteläisempi, sillä suurin osa kahvin sisältämästä rasvasta säilyy juomassa.


Tässä ohjeet hyvän pannukahvin valmistukseen:

  • Mittaa vesi pannuun ja anna sen kiehahtaa.
  • Mittaa pannukarkeaksi jauhettu kahvi kiehuvan veden joukkoon ja sekoita.
  • Anna kahvin kiehahtaa kerran – älä keitä.
  • Nosta kahvi selviämään noin 5 minuutiksi niin, että kahvinporot laskeutuvat pannun pohjalle.
  • Voit kaataa valmiin kahvin pois porojen päältä kuumalla vedellä lämmitettyyn tarjoilukannuun (esim. termoskannu), jolloin kahvi ei muutu seisottamisen aikana kitkeräksi. Muista tarjoilla kahvi heti!
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yhteen litraan vettä tarvitaan 65 - 70 g kahvia (yksi Pauligin kahvimitta on noin 7 g kahvia). On hyvä muistaa, että kahvijauhe turpoaa kuumassa vedessä, joten pannuun on jätettävä tilaa kahviporoja varten. 
 
Pannujauhatusta käytetään myös pressopannussa, jolla on helppo valmistaa pienempiä määriä kahvia, vaikka kuppi kerrallaan. 
 
Terveisin Kaisa kuluttajapalvelusta