Kuinka paljon kahvia kuuluu mitata?

14.6.2016

Saamme kuluttajapalveluun ympäri vuoden kysymyksiä kahvin oikeanlaisesta mittaamisesta. Yleisen käsityksen mukaan enemmän makua haluttaessa lisätään myös kahvin annostelumäärää. Tämä tapa on kuitenkin virheellinen, eikä suinkaan paranna kahvin makua. Päinvastoin, jopa pilaa sen! 

Kahvinvalmistuksessa tärkeää on pitää veden ja kahvin suhde oikeana. Hyvä lähtökohta on 65 g kahvia per 1 litra vettä. Tuo määrä voi muuttua hieman (yleensä 60–70 g kahvia per litra vettä) riippuen käytettävän veden määrästä. Veden ja kahvin määrän suhde on tärkeä pitää oikeana, jotta kahvi maistuu siltä miltä sen kuuluukin maistua. Suosituimmista kahveistamme esimerkiksi Juhla Mokka on vaaleapaahtoisen kahvin tapaan luonteeltaan hapokas ja herkkä. Jos sitä annostelee liikaa, maku muuttuu täysin ja menee tukkoon. Mikäli toivoo kahviin enemmän makua, oikea ratkaisu ei ole lisätä kahvin määrää vaan kokeilla tummempaa paahtoastetta. Tämä käy myös toisin päin. Mikäli tummempi kahvi maistuu liian paahteiselta tai vahvalta, kannattaa kokeilla astetta tai kahta vaaleampaa paahtoastetta. Tavallisella kahvinkeittimellä kahvia valmistettaessa perussääntö on ”kahvimitta per kuppi”. Eli yhtä kupillista kohden (kupin koko 1,25 dl) yksi kahvimitta kahvia. Yhden kahvimitan koko = 7-8 g kahvia. Muista myös sekoittaa kahvi sen valmistuttua, jotta maku on tasainen kaadettaessa.

Pauligin kahveilla on omat annosteluohjeet kahvipakkauksissa, joissa lukee myös kahvin paahtoaste. Pauligin kahvien annostelumittaus on testattu kahviammattilaisilla ja suosittelemmekin heidän ohjeillaan valmistettavan suodatinkahvia. Valikoimamme on laaja ja kahveja löytyy monenlaiseen makuun ja käyttöhetkeen. Erityylisiä kahveja kannattaakin testailla löytääkseen juuri itselleen sopivan maun ja paahteisuuden. Kahvinkeittimestä kannattaa myös muistaa pitää huolta ja tehdä säännöllisin väliajoin kalkinpoisto ja pestä irrotettavat osat. Makuaistin kehittyessä ja muuttuessa, saattaa myös tehdä mieli erilaista kahvia mitä on tottunut juomaan. Ei kun maistelemaan ja testailemaan!

Kahviterveisin Vilma asiakaspalvelusta.