Kahvilaopas Helsinkiin

16.1.2018

Helsingin kahvikulttuuri on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja kirinyt samalla kiinni muun muassa elinvoimaisina kahvikaupunkeina tunnettujen Tukholman ja Kööpenhaminan kahvikulttuuria. Paulig Barista Instituten kouluttaja Jori Korhosen kokoama Kahvilaopas Helsinkiin auttaa sinua löytämään pääkaupunkimme parhaat uutot. Huomaathan, että opas keskittyy pääosin kahviin.

El Fant – ”Kaunein”

El Fant

Katariinankatu 3, 00101 Helsinki

El Fant on melko tuore tapaus Helsingin erikoiskahveja tarjoavien kahviloiden valikoimassa, ja se sijaitsee aivan Senaatintorin ja Helsingin tuomiokirkon vieressä. El Fant tarjoaa kauniin levähdyspaikan yhdessä Helsingin vanhimmista taloista. Sisustuksen minimalistisessa sävyssä on jotain pettämättömän pohjoismaalaista, ja se on ilo silmälle.

El Fant tarjoaa Good Life Coffeen paahtamia kahveja, ja tarjolla on aina myös pientä suolaista ja makeaa kahvin kanssa nautittavaksi. Tässä kahvilassa tarjotaan myös lounasta, joka on melko usein kasvispohjaista tai jopa vegaanista.

elfant.info

 

Andante – "The most instagrammable"

Andante

Fredrikinkatu 20, 01200 Helsinki

Andante on valintasi silloin, kun haluat erinomaista kahvia ja kauniita kuvia. Kahvila tarjoilee kahveja paahtimoista ympäri maailmaa (La Cabra Coffee Roasters, Five Elephant Coffee Roasters, Barn Coffee Roasters ja Koppi Fine Coffee Roasters muutaman mainitakseni), ja uutot ovat aina spot on. Kahvin kanssa nautitaan raakakakkuja ja muita herkkuja. Olen nimittänyt Andanten Helsingin "the most instagrammable" -kahvilaksi paitsi kauniin sisustuksen ansiosta myös siksi, että nautit lattesi aina upean latte artin kera.

Andante sijaitsee Punavuoressa, joka on täynnä pieniä kauppoja. Jos tulet Helsingin keskustasta, vie raitiovaunu 3 sinut suoraan Andanten ovelle. Heillä on kymmenkunta pöytää, joten kahvila saattaa olla aika ajoin ruuhkainen.

facebook.com/AndanteHelsinki

 

Good Life Coffee – ”Paras palvelu”

Good Life Coffee

Kolmas Linja 17, 00530 Helsinki

Kahvikupillinen Good Life Coffeessa on kuin kupillinen kahvia vanhempiesi luona. Tunnet aina itsesi tervetulleeksi, ja mikä parasta, kahvi maistuu mitä luultavimmin paremmalta kuin vanhemmillasi. Tällä kahvilalla on oma paahtimonsa ja ajoittain muuttuva kahvivalikoima. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö Good Life Coffeen kupilliset olisi aina täysosumia.

”In all honesty, excellent coffee comes down to some nerdy shit. We won’t bother you with the chemistry, but rather just put it in a cup and serve it", he sanovat sivuillaan. Ja voiko sitä nyt paremmin sanoa?

Good Life Coffee sijaitsee Kalliossa. Kahvilassa on vain muutama pöytä, mutta paikka irtoaa luultavasti muutaman minuutin odotuksella.

goodlifecoffee.fi

 

Kaffa Roastery – ”Laajin valikoima kahveja ja menetelmiä”

Kaffa Roastery

Pursimiehenkatu 29, 00150 Helsinki

Kaffa Roastery on paahtanut kahvia Helsingin Punavuoressa vuodesta 2009 ja tarjoilee upeita kahvejaan paahtimon omassa kahvibaarissa. Espresso, v60, Aeropress, Sifoni – nimeätpä minkä tahansa kahvinvalmistusmenetelmän, se on luultavasti käytössä Kaffa Roasteryssa. Paahtimossa on lasiovet, jotta voit seurata paahtamista samalla, kun juot kupin kahvia. Kaffa Roasteryn fokus on voimakkaasti kahvissa, mutta tarjolla on myös pientä suolaista ja makeaa. 

Kaffa Roastery sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa Punavuoressa. Päästäksesi sinne sinun täytyy vain hypätä raitiovaunuun 1, joka pysähtyy suoraan Kaffa Roasteryn kahvilan eteen.

kaffaroastery.fi

Kuvaoikeudet: Kaffa Roastery

 

Johan & Nyström – ”Paras sisustus/kotoisin”

Johan & Nytström

Kanavaranta 7, 00160 Helsinki

Johan & Nyström sijaitsee niin ikään vanhassa punatiilisessä ja korkeahuoneisessa tehdasrakennuksessa aivan Senaatintorin kupeessa Katajanokalla. Jos olet laillani punatiilirakennusten ystävä, tulet todennäköisesti ihastumaan (ellet peräti rakastumaan!) Johan & Nyströmiin. Toisen tasanteen sohvat ovat erityisen miellyttävä paikka kahvikupillisen nauttimiseen ja rentoutumiseen. Isommille ryhmille, kuten kokousta pitäville työtiimeille, kahvila tarjoaa suuremman pöydän, jonka ääressä voit pitää kokouksesi todella hyvän kahvin kyydittämänä.

Johan & Nyström käyttää omia, eri alkuperistä peräisin olevia papujaan, jotka paahdetaan Ruotsissa, ja tarjoaa useimmiten kolmea erilaista suodatinkahvia sekä kahta eri espressoa. Menetelmien osalta kahvilalla on homma hallussa, sillä suodatinkahveista edustettuina ovat v60, Aeropress, Chemex ja batch brew.

johanochnystrom.fi

 

Kahvila Sävy – ”Karuin, hyvällä tavalla”

Aleksis Kiven katu 12, 00500 Helsinki

Kahvila Sävy sijaitsee Kalliossa ja on ympäristönsä tavoin viehättävän karu. Pöytiä ja tuoleja on yhdistelty sattumanvaraisesti, ja niin katto kuin lattia ovat nähneet aikaa. Ei kuitenkaan pidä luulla, että palvelu olisi yhtä sattumanvaraista ja viimeistelemätöntä. Tämän kahvilan porukka on aina ystävällistä ja rento palveluhenkisyys on heidän valttinsa. Sävyssä on usein melko hiljaista, koska monet tulevat tänne läppäreineen tekemään töitä. Tämän takia se on myös täydellinen paikka viettää hetki omissa ajatuksissaan, niissä iloisissa.

Kahvila Sävyssä on säännöllisesti tarjolla Good Life Coffeen pavuista tehtyä kahvia, minkä lisäksi kahvila on silloin tällöin tarjolla myös vierailevien paahtimoiden, kuten Square Mile Coffee Roastersin, Heart Coffee Roastersin ja Five Elephant Coffee Roasteryn, kahveja. Omat kahvikokemukseni täällä ovat aina olleet todella miellyttäviä, ja niitä onkin kertynyt monia, sillä asun aivan naapurissa. Jos sinusta tulee kaltaiseni vakioasiakas, muista pyytää kahvilan leimakortti, johon lisätään leimoja vanhalla junalipun rei’ittäjällä. Mahtavaa vai mitä!

Fun fact: Kahvila Sävyyn viitataan usein mestareiden kotina, sillä sekä Finnish Cup Tastingin että Brewers Cup -kilpailun mestarit vuodelta 2017 työskentelevät siellä.

savy.coffee

 

Cafetoria Roastery – ”Empanadoja!”

Cafetoria Roastery

Runeberginkatu 31, 00100 Helsinki

Cafetoria Roasteryn kotikulmia Töölössä on jostakin syystä vaivannut erikoiskahviloiden puute. Niinpä onkin ilahduttavaa, että Cafetoria Roastery palvelee siellä kahvinnälkäisiä kansalaisia. Kahvila myy myös kaikennäköisiä kahviin liittyviä välineitä ja tietysti oman paahtimonsa tuotteita. Käydessäni paikan päällä nautin päivän espresson, jonka paahto oli tummimmasta päästä. Vahvan täyteläisestä mausta löytyi suklaan vivahteita ja vähän hunajamaista makeutta, joka olisi toiminut loistavasti myös cappuccinossa. Mutta toimi hyvin espressonakin!

Cafetoria Roastery tarjoaa myös pientä makeaa ja iloisena yllätyksenä espanjalaisia pasteijoita, empanadoja. Tämä johtunee siitä, että osa omistajista ja työntekijöistä on kotoisin Latinalaisesta Amerikasta. Kahvinsa Cafetoria Roastery paahtaa 50 km:n päässä Lohjalla, missä ei välttämättä tulekaan niin vaan pääkaupungista piipahdettua. Tämän takia onkin hyvä, että Cafetoria Roastery on läsnä myös Töölössä.

cafetoria.fi

 

La Torrefazione/Fratello Torrefazione – ”Parhaat vierailevat espressot”

Aleksanterinkatu 50, 00100 Helsinki

Kauppakeskus Kamppi, 7. kerros, 00100 Helsinki

Yliopistonkatu 6, 00100 Helsinki

La Torrefazione on ensimmäisiä laatuun perustuvien kahvilaketjuja, jolla on jo useampia kahviloita Suomessa. Helsingissä ketjulla on kaksi La Torrefazione -kahvilaa sekä "pikkuveli" Fratello Torrefazione. Laadukkaiden kahvien lisäksi La Torrefazione -kahvilat tarjoavat aamiaista, lounasta ja viikonloppuisin brunssia. Olen lounastanut La Torrefazionessa muutaman kerran, enkä ole joutunut pettymään.

Kahveista tarjolla on luonnollisesti espressopohjaisia juomia, joista voit valita joko Kaffa Roasteryn paahtamista pavuista tehdyn perusespresson tai vierailevan espresson, joka on usein jonkin pohjoismaisen paahtimon erikoisuus. Erikoisuutena La Torrefazionessa tarjotaan sifonilla valmistettua kahvia, joka on sopivan nörttimäinen ja hassunnäköinen kahvinvalmistustapa!

latorre.fi

 

Paulig Kulma – ”Monipuolisin”

Paulig Kulmassa on tarjolla monipuolinen kahvikokemus, johon kuuluu. mm. kahvitastingeja, luentoja ja tiskijukkia.

Aleksanterinkatu 9, 00100 Helsinki

Kahvila, paahtimo ja barista-instituutti Helsingin sydämessä. Kahvitastingeja, luentoja, tiskijukkia ja niin edelleen. Paulig Kulmassa tapahtuu paljon. En halua puhua omasta paikastani kovinkaan paljon, mutta kehotan sinua silti kokeilemaan sitä. Paahtajamme paahtaa ensimmäisessä kerroksessa kahvia lähes joka päivä, ja olet aina tervetullut rupattelemaan kahvista tai vaikka elämästä ylipäänsä. Tarjoamme aina vähintään neljää eri sesonkikohtaista single estate -kahvia. Ethän unohda maistaa Powaun valmistamia raakakakkuja ja smoothieita, jotka ovat aivan uskomattoman hyviä (ja useimmat vegaanisia). Tarjolla on joka päivä lounasaikaan myös salaattibaari ja sunnuntaisin tarjoamme brunssia.

Unohtaa ei sovi myöskään toisen kerroksen parhaita barista-kouluttajia! ;)

paulig.fi/kulma

 

Artisan Café –”Parhaat keskustelut kahvista”

Artisan Café

Vuorikatu 8, 00100 Helsinki

Aina kun kävelen sisään Artisan Caféhen, ryhdyn todennäköisesti noin 15–20 minuutin keskusteluun kahvista vuorossa olevan baristan kanssa. Todellinen intohimo kahviin näkyy täällä, ja päivänä, jolloin kirjoitan tätä, barista joutui tekemään kuusi espressoa ennen kuin uuttaminen onnistui juuri oikealla tavalla. Tämä ei johdu siitä, etteikö barista osaisi hommaansa, vaan siitä, että hän kieltäytyi tarjoamasta minulle ”ihan ok:n makuista espressoa”. Rakastan tällaista intohimoa ja halua palvella asiakkaita parhaan kykynsä mukaan.

Artisan Café on myös yksi Helsingin kahvilanäyttämön tervetulleista tulokkaista, ja se sijaitsee aivan Helsingin yliopiston vieressä, kaupungin sydämessä. Kahvila tarjoaa herkullisia kahveja Tim Wendelboeenilta, Coffee Collectivelta ja joitin omia paahtoja. Artisan Café on yksi ainoista (ellei peräti ainoa?) Geisha-laatua tarjoileva kahvila Helsingissä. Vierailupäivänäni kahvilan espressomyllyssä oli Artisan Cafén omaa Ethiopia Chelelektua, joka maistui kupissa hyvin tasapainoiselta ja makealta.

artisancafe.fi

 

Maja Coffee Roastery – ”Minimalistisin”

Maja Coffee Roastery

Lehtisaarentie 1, 00340 Helsinki

Maja Coffee Roastery on mielestäni Helsingin hämmentävin kahvila. Tämä japanilaisesta ja pohjoismaisesta designista vaikutteita saanut keidas sijaitsee jotenkin täysin sattumanvaraisesti Lehtisaaressa. Miten tällaisessa sijainnissa voi olla jotain näin trendikästä? Älkää käsittäkö väärin – on todella myönteistä, että myös keskustan ulkopuolelta löytyy hyviä kahviloita!

Maja Coffee Roasteryn valikoima jäljittelee sen minimalistista sisustusta, koska kahvilassa ei ole espressolaitetta. Kahvila valmistaa kahvinsa pour over -keittimellä, ja Maja saattaa olla ainoa paikka Suomessa, joka käyttää tätä pour over -menetelmää. Jos olet tyttöystäväni tavoin latten ystävä, kokeile hänen lämpimästi suosittelemaansa Maja Coffee Roasteryn café au laitia. Maja on nimensä mukaisesti kahvipaahtimo, ja heidän paahtimensa sijaitsee aivan tiskin vieressä. Jos olet onnekas, saatat siis päästä seuraamaan paahtamista kahvia juodessasi.

majacoffee.fi

 

Kahvi Charlotta – ”Yhtä mukava kuin oma olohuoneesi”

Kahvi Charlotta

Runeberginkatu 5b, 00100 Helsinki

Korkeavuorenkatu 47, 00130 Helsinki

Kahvi Charlotalla on Helsingissä kaksi kahvilaa, molemmat melko keskustassa. Molemmat ovat myös täynnä kahviaiheisia sisustuselementtejä, kuten tauluja, kahvisäkkejä jne. Nämä kahvilat tuntuvat paikoilta, joihin on helppo mennä ja olla kuin omassa olohuoneessaan. Bonuspisteitä tulee myös kahviloiden matkakertomuksista kahvin alkuperämaihin. Ne ovat mielenkiintoista luettavaa kahvia juodessa. Kahvi Charlotan kahviloissa tarjotaan talon omaa kahvia, vaikken ole varma, onko heillä omaa paahtimoa. Joka tapauksessa, kahvi on maistunut näissä kahviloissa vieraillessani aina herkulliselta. Charlotassa voi nähdä, että kahvinviljelijöistä todella välitetään, sillä kahviloiden seinät ovat täynnä tarinoita ja faktoja alkuperämaista.

kahvicharlotta.com

 

Kaffecentralen – ”Paras paikka ostaa kahvinvalmistustarvikkeita kotiin”

Kaffecentralen

Fredrikinkatu 59, 00100 Helsinki

Korkeavuorenkatu 25, 00130 Helsinki

Haluatko ostaa espressolaitteen kotiin? Siinä tapauksessa Kaffecentralen on Helsingissä se paikka, jossa sinun kannattaa vierailla. Kaffecentralenilla on paras valikoima kotikäyttöön tarkoitettuja espressolaitteita, muita kahvinvalmistuslaitteita, eri paahtimoiden kahveja ja myös suuri valikoima eri teelaatuja. Liike tarjoaa kahviloissaan myös espressopohjaisia juomia, jotka valmistetaan yleensä vähän tummemmista, italialaistyyppisistä paahdoista. Espressojen hinnat ovat myös myhäiltäviä, sillä doppio maksaa näissä kahviloissa vain noin kaksi euroa.

Kaffecentralenilla on aina erityinen paikka sydämessäni: se oli aikoinaan yksi ensimmäisistä paikoista, joissa maistoin espressoa, joka ei maistunut kitkerältä ja ohuelta.

Kaffecentralenilla on myös oma pienpaahtimonsa, nimeltään ROST & Co, joka voitti parhaan suodatinkahvin palkinnon Helsinki Coffee Festivalissa viime vuonna. Laadukasta tuotantoa siis. En ole varma, pääseekö heidän paahtimolleen Lauttasaareen vierailulle, mutta kysymisestä ei ole koskaan haittaa.

kaffecentralen.com

Kuvaoikeudet: Kaffecentralen

 

Kirjoittaja Jori Korhonen on Paulig Barista Instituten kouluttaja

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top