Kahvi herättää ideat

2.11.2020

Novitan neulesuunnittelija Sari Nordlund elää ja hengittää neuleita. Pauligille suunnittelemiinsa Juhla Mokka -sukkiin hän halusi tuoda kultakupin ja siitä nousevan höyrykiehkuran. Kahvi ja neulominen kuuluvat Nordlundin mukaan saumattomasti yhteen. ”Molemmat ovat hidasta tekemistä, rauhoittumista. Kahvi herättää ajatukset ja tauottaa työtä.”

Sari Nordlund Novita

Kun Novitan neulesuunnittelija Sari Nordlund opiskeli ennen taidehistorian opintojaan huonekalukonservaattoriksi, televisiossa pyörivät klassiset Juhla Mokka -mainokset. Niissä eri kädentaidon mestarit kertoivat tinkimättömiä ajatuksiaan luovasta työstään.

”Muistan tuolloin ajatelleeni, että jos minä joskus pääsisin Juhla Mokka -mainokseen, tietäisin päässeeni todella pitkälle”, Nordlund muistelee.

Nyt ympyrä on tavallaan sulkeutunut. Nordlund ei esiinny Juhla Mokka -mainoksessa, mutta on vahvasti mukana Juhla Mokan tuoreessa kampanjassa. Nordlund on suunnitellut Pauligille Juhla Mokka -sukat. Myyntiin tulee tarvikepaketteja, jotka pitävät sisällään Juhla Mokka -kahvia, sukkalangat sekä ohjeet sukkien neulomiseen.

”Minulle Juhla Mokassa tunnistettavat elementit ovat kultainen kahvikuppi, tietty punainen väri sekä höyrykiehkura, joka nousee kupista. Nämä asiat halusin tuoda myös sukkiin, jotta ne olisivat vahvasti Juhla Mokan näköiset. Olemme myös suunnitelleet kampanjaa varten Juhla Mokalle oman punaisen langan, jolla on myös oma tunnistettava Juhla Mokka -vyöte.

Elän ja hengitän neuleita

Mikä sitten on Nordlundin mielestä kahvin vaikutus luovuuteen?

”Kahvi on minulle tauottaja. Jos olen jumissa jonkin idean kanssa, kahvin keittäminen on hyvä tapa liikkua ja ottaa aikalisä. Kahvi ja neulominen sopivat todella hyvin yhteen, koska molemmat ovat eräänlaista hyggeilyä, hidasta tekemistä. Kahvi on rauhoittumista, samoin neulominen. Omaa aikaa. Kahvi auttaa myös ajattelemaan, herättää ajatukset”, Nordlund kertoo.

Kahvin rooli neuleyhteisöissä on vahva. Nordlundkin kuuluu kymmenen hengen neuleporukkaan, joka kokoontuu säännöllisesti kahviloissa. Kahvi liittyy Nordlundin mukaan vahvasti seurusteluun.

Aikoinaan naiset kokoontuivat neulomaan yhdessä ja juomaan kahvia. Myöhemmin neulominen muuttui kuitenkin yksin puuhailuksi. Neulominen oli jotain, jota tehtiin yksin kotona. Nyt yhteisöllisyys on palannut.

”Neuletapaamiset yleistyvät vauhdilla. Ihmiset kaipaavat neuleseuraa, ideoita ja vinkkejä neulomiseen. Neulonnan ympärille järjestetään myös festareita. Pidän siitä, kun suuri joukko samanlaiset intressit omaavia ihmisiä kokoontuu yhteen. Tällaisesta saa valtavasti inspiraatiota.”

Inspiraatiota työhönsä Nordlund kertoo saavansa kaikkialta arjesta tarkkailemalla ympäristöään. Perinteet, suomalainen tyyli ja design, kuten Alvar Aalto, kiinnostavat Nordlundia.

”Elän ja hengitän neuleita. Jos katson telkkaria, kiinnitän huomiota siihen, millainen neule jollakin on päällään. Inspiroidun myös kasveista ja Suomen luonnosta.”

”Innostun myös väreistä. Kun joku väri kolahtaa, lähden kehittämään sen pohjalta ideoita: näenkö tietyn värin kiiltävänä vai kenties pörröisenä?”

Neule nostattaa muistot pintaan

Lapsena Nordlund ei ollut innokas neuloja, ennemminkin ahkera piirtämään ja askartelemaan. Koulussa hän olisi mennyt käsitöiden sijasta mieluummin puutöihin. Ahkera neuloja hänestä tuli vasta parikymppisenä.

”Olin yliopistoluennoilla vähän levoton sielu, piirtelin paperien reunoihin ja pyörin tuolissa. Joku ehdotti minulle tuolloin, että kokeilisin neulomista samalla, kun kuuntelen. Kotoa löytyi vanha 1940-luvun käsityökirja. Opettelin sen ja Youtube-videoiden avulla pikkuhiljaa neulomaan. Kun olin riittävän taitava, otin neuleen luennolle mukaan”, Nordlund kertoo.

Hän jaksaa neuloa myös vapaa-ajalla. Ero työn ja vapaa-ajan neulomisen välillä on, että ammatissaan hän ei tee valmiita neuleita. Työssään Novitalla hän tekee erilaisia mallitilkkuja, testaa erilaisia neulekuvioita ja suunnittelee. Itse neuleen neulovat muut Nordlundin ohjeiden pohjalta.

”Kaikki villapaitani ovat itsetekemiäni, neulon myös paljon perheenjäsenilleni. Minulla on aina mukana jokin neule – nytkin repussa on kaksi neuletta. Tai jos 5-vuotias poikani keinuu pihalla, neulon samalla. Neulomieni vaatteiden näkeminen ja käyttäminen nostaa muistojen pintaan tiettyjä elämänvaiheita ja tapahtumia, tärkeitä muistoja.”

Juhla Mokka -sukkien neulontaan Nordlund antaa suomalaisille oman vinkkinsä: tärkeintä ei ole lopputulos vaan matkanteko.

”Neulomisessa juttu ei ole tuotteen valmiiksi saaminen, vaan muistot ja hetket, joita neulomisen aikana tapahtuu.”

 

Teksti: Jonna Vuokola

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top