Ravintolapäivä eli kahvilla olkkarissa

21.8.2011

Tänään sunnuntaina se koitti, odotettu ja hehkutettu Ravintolapäivä! Ravintolakartalle popsahteli yli 180 ruoka- ja kahvipaikkaa, kun yksittäiset ihmiset kutsuivat tutut ja tuntemattomat syömään tai kahville. Olkkariin, kotipihaan tai puistoon.

Kahvila Ratas sijaitsi tavallisella takapihalla


Soijarouhelettu ja leikkikenttä

Letun kaveriksi sai myös puolukkamehua.

"Ravintoloita" syntyi ympäri Suomen, mutta etenkin Helsingin kantakaupungin asukille tämä päivä oli silkkaa runsauden juhlaa. Lähdimme liikkeelle selvästi myöhässä eli jo reippaasti iltapäivän puolella, ja reitille ehti osua jo monta paikkaa, joissa tarjoilu oli päättynyt. Pian löysimme kuitenkin Kahvila Rattaan, jossa muurinpohjalettujen kyytipojaksi sai niin makeita kuin suolaisiakin täytteitä. Sisäpihalla, taloyhtiön leikkipihan luona istuskellessa tuntui, kuin olisi kaverin luona sunnuntaikahveilla - vaikka koko paikassa en koskaan ennen ollut poikennutkaan, eikä kukaan letunpaistajista kuulunut tuttavapiiriin!

Kallion herkut ja hurja jono!

Nälkä kasvoi syödessä, joten suuntasimme seuraavaksi parin mutkan kautta Helsingin Karhupuistoon. Siellä oli useampikin ruoka- ja herkkukoju, mutta ruuhkakin oli sen mukainen. Ainakin vegaaniset kuppikakut keräsivät hurjasti suosiota, ja jonot jatkuivat loputtomiin! Totesimme, että Kahvila Ratas taisi olla meille se tämän kerran mainio Ravintolapäivä-elämys, ja päätimme mennä kylään ja kahvittelemaan lähistöllä asuvien kavereiden luokse.

Vaan kappas, mitä löytyikään, kun käännyimme lähikadulle? Maahan oli piirretty liiduilla opastenuolia, jotka johtivat tuttaviemme kerrostalon sisäpihalle - kahvipaikkaan, joka nurmikolle oli täksi päiväksi popsahtanut! Ei tarvinnutkaan kiivetä yläkertaan asti kahveja keittämään, kun naapurit olivat päättäneet järjestää asian puolestamme. Pihalle oli tuotu sohva, tuoleja, vanha jalkalamppu ja jopa telkkari, joten olohuonetunnelma oli taattu. Osuimme paikalle pian avaamisen jälkeen, ja kahvin lisäksi valittavaksi riitti porkkanamehua, soppaa, lasagnea, suklaakeksejä ja raparperipiirakkaa. Huippua!

Mielessä pyöri koko iltapäivän ajan yksi kysymys: mitähän sitä itse tekisi, jos tarjoaisi ruokaa tai kahvia vähän tavallista isommalle porukalle ja laittaisi seuraavana Ravintolapäivänä avoimen pöydän pystyyn? :)