Presidentille Presidenttiä stadin slangiksi

15.6.2012

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio piipahtivat toukokuisena tiistaina Hakaniemen hallissa Stadin slangi ry:n vieraina. Pauligin Paula huolehti presidenttiparin ja stadilaisten kahvittamisesta. Saulille ja Jennille tarjoiltiin Presidentti Tumma Paahto -kahvia. Tietenkin!

Hakaniemen Kauppahallin kahvilassa kävi kuhina jo aamutuimaan. Ilmapiiri oli käsin kosketeltava, kun paikalle odotettiin suurinta mahdollista arvovierasta Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota. Tapahtuman tarkoituksena oli vihkiä presidenttipari stadin slangin saloihin ja luovuttaa Tarja Halosen nimikkopöytä uudelle presidentille.

Stadin slangi ry:n puheenjohtaja Lasse Leimola tervehti ”pressaparia” ja iloitsi, että nämä olivat ”dallanneet” pitkän sillan yli. Näin he liittyivät Mannerheimin, Kekkosen ja Halosen kunniakkaaseen joukkoon, joka on jalkautunut kansan pariin. Presidenttiparille kerrottiin slangin muodostuneen yli sata vuotta sitten. Se on sekoitus suomea, ruotsia ja venäjää. Stadin slangi ry:n tarkoituksena on pitää stadin ainoa oma kieli elinvoimaisena.

Niinistö puolestaan kertoi, että ensimmäinen slangi-ilmaus jonka hän pienenä kuuli, oli ”snadi kundi, bulit pläägät”. Suomeksi se tarkoittaa pieni kaveri, isot kengät.

Paikalla oli myös paljon vanhempia stadilaisia, kuten talousneuvos Tapio Sademies ja Stadin slangi ry:n jäsen Raimo Kortelainen. He kertoivat stadilaisporukan kokoontuvan Hakaniemen Kauppahallin kahvilaan joka lauantai kello kahdeksan. Ryhmään kuuluu muun muassa vaatturi, lihamestari, parturi ja suutari. Sademies kertoi , että  Paulig ja Marimekko kutsuttiin mukaan tilaisuuteen yritysten arvokkaan stadilaisen taustan ansiosta.

Niinistön vastaillessa tiukkoihin poliittisiin kysymyksiin Jenni jutteli Pauligin Paulan, Ulla Ristkarin kanssa. Puhetta oli stadilaisuudesta ja Paulan iästä.

”Aika hyvin säilynyt 62-vuotiaaksi”, Jenni totesi. Hän myös kehui Paulan tarjoamaa kahvia todella hyvän makuiseksi. Kuulemma uusi presidenttikin tykkäsi.