Päämaistajan ylpeyden aihe – vuosikertakahvit

5.9.2014

Tämän kevään vuosikertakahvia ei helposti enää löydä! Miksi?

Oletko maistanut Pauligin vuosikertakahveja? Tiesitkö, että vuosikertakahveja on valmistettu kolmen vuoden ajan ja ne paahdetaan aina kunkin satokauden parhaista, huolella valikoiduista pienistä ja rajoitetuista papueristä?

Vuosikertakahvin matka pavusta kuppiin on päämaistajamme Marja Tourin käsissä. Hän maistaa työkseen satoja ja satoja kahvinäytteitä ja valikoi sieltä parhaat ja maistuvimmat erikoiserät. Kun kiinnostava näyte tulee kohdalle, makusuunnittelijan mielikuvitus pääsee vauhtiin. Paljonko tätä papua olisi saatavissa, missä päin maailmaa se kasvaa ja koska sato olisi parhaimmillaan? Vuosikertakahvien perimmäinen ajatus on nostaa esille erilaisia herkullisia makuja alueilta, joihin kuluttaja ei tavallisesti tutustu ja joita ei raaka-aineen rajallisuuden vuoksi voida valmistaa suurempia eriä.

Presidentti Special Blend –kahvien maussa valitun alueen vivahteet maistuvat selkeinä makukärkinä ja joiden makua vahvistetaan muilla alueen kahveilla. Paahtoasteiltaan kaikki vuosikertakahvit ovat olleet melko vaaleita, paahtoastetta 2. Vaalea paahto tuo maun vivahteet ja elävyyden parhaiten esiin. Erikoiserien pakkaukset ansaitsevat myös erityismaininnan ja tänä keväänä monen kahvihyllyn huomion varasti ansaitusti purppuranpinkki kahvipakkauksemme.

Ensimmäinen vuosikertakahvimme tuli Etiopiasta ja sen maku oli pähkinäinen ja kukkainen. Toisen vuosikertakahvin maun salaisuus olivat kenialaiset SL 28 ja SL 34 –pavut, joihin oli sekoitettu brasilialaisia ja meksikolaisia kahvipapujaLopputuloksena oli voimakas ja paahteinen kahvi, jossa oli tunnistettavissa kenialaiselle kahville ominaisia suklaisia ja mustaherukkaisia aromeja. Kenties muistatkin viimesyksyisen kahvimme ainakin ruskansävyisestä pakkauksesta?

Tämän kevään vuosikertakahviin raaka-aine saatiin Kolumbiasta Nariñon alueelta, jossa papulajike, Colombia Nariño Cacique de Juanambú, kasvaa vulkaanisessa maaperässä poikkeuksellisen korkealla ja suhteellisen matalassa lämpötilassa. Olosuhteet kypsyttävät tämän arabica-lajikkeen tavallista hitaammin, jolloin papuihin tiivistyy kypsien marjojen mehevä makeus ja erityinen hapokkuus. Kukkamaista vivahdetta erikoissekoitukseen saatiin Etiopian Sidamo-pavuista. Kahvista tuli heti hyvin suosittu ja sitä tuskin löytyy enää mistään.

Neljäs vuosikerta kahvi valmistuu keväällä 2015. Sitä odotellessa suosittelen maistelemaan Presidentti -kahviperheen eri vivahteita!