New York – Kaupunki, joka herättää kaipauksen

24.11.2017

Yhdysvaltojen suurin kaupunki toimii niin taiteen suunnannäyttäjänä kuin bisneselämän keskuksena. Alle 400-vuotisen historiansa aikana kaupungista on muotoutunut liki kaikkien alojen keskus. 

”Have a nice vacation, sweetheart!” Vastaat keltaisen taksin kuljettajalle hymyllä ja lyöt hänen kouraansa muutaman ylimääräisen dollarin. Sinua ovat vastassa taivaisiin kohoavat pilvenpiirtäjät, elokuvista tutut maisemat ja loppumaton ihmisvirta. New York on paikka, jossa kaikki tuntuu mahdolliselta. Tuo mielikuva on tehnyt kaupungista niin houkuttelevan, että sinne haluaa palata, kun sen kerran jättää taakseen. Ympäristössä, jossa sadat erilaiset elämäntavat ja kansallisuudet kohtaavat, muutos on elämäntapa.  Isot take away -kahvit ja kännykät kädessään etenevät ihmiset elävät jo huomisessa. On luotava uutta, on jätettävä jälki, on menestyttävä. Ensikertalainen sulautuu osaksi kokonaisuutta niin hyvin, että jo ensimmäinen kohtaaminen kaupungin kanssa sujuu kuin saapuisit kotiin. New Yorkissa ei ole jokaiselle jotakin, New Yorkissa on jokaiselle kaikkea mahdollista.

Manhattan, Brooklyn, Queens ja The Bronx muodostavat kokonaisuuden, jossa riittää kahlattavaa reissusta toiseen. Minne tahansa Isossa Omenassa kuljetkaan, palaat kotiin viisaampana. Inspiroidu MoMa-taidemuseossa tai Minskoff-teatterin Disney-musikaalissa, katsele turisteja Times Squaren valoissa ja Grand Central Terminalin keskiössä, vietä aikaa kuuluisan suuressa luonnontieteellisessä museossa ja käy keikalla Madison Squore Gardenissa. 

Ylitä Brooklynin silta, tiiraile Vapaudenpatsasta, nappaa itsellesi taksi lennosta kuin Sinkkuelämää-sarjan Carrie ja testaa, saatko pöydän Greenwich Villagen tunnelmallisista ravintoloista. Varaudu siihen, että matkabudjettisi ylittyy ja housujesi vyötärönympärys kiristyy. Breakfast at Tiffany’s -elokuvan alkukohtauksessa Audrey Hepburn ikkunashoppailee kädessään croissant ja mukillinen kahvia. Vaikka elokuva on peräisin 60-luvulta, näky katukahvia siemailevasta ladysta ei ole kadonnut kollektiivisesta muistista mihinkään, vaan siitä on tullut kaupunkinsa tavoin klassikko. Elokuva- ja televisiosarjojen maisemien perään haikaileville New Yorkissa riittää nähtävää, mutta Frendit-sarjan ystävien kannattaa muistaa, että Central Perk -kahvila on fiktiivinen. Matkakuumeen voi virittää itselleen katsomalla Kun Harry tapasi Sallyn tai Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvien kaltaisen maistiaisen. Loppupeleissä sinistä taivasta vasten avautuva kaupungin siluetti on niin henkeäsalpaava, että se täytyy kokea paikan päällä, eikä vain kotisohvan valkokankaalla.

Tutustu Central Parkiin kävellen

Jos päädyt aamuvirkkuna jonottamaan päivän ensimmäistä kahvia lähikuppilaan, varaudu hälinään. Etenkin silloin, kun liikut Manhattanin alueella. Istumapaikan löytää todennäköisemmin, mikäli suuntaa trendikahviloiden sijasta johonkin ankeampaan tai syrjäisempään paikkaan. New York on liki synonyymi kiireelle, joten kahvijonossa ei kannata jahkailla. Jos haluat pelata varman päälle ja välttyä vetiseltä mauttomuudelta, tilaa kahvi ilman maitoa. Paikalliset syövät aamiaisen matkalla määränpäähän, sillä ennen toimiston ovea kohtaa lukuisia erilaisia kärryjä, joista saa sekä kahvia että purtavaa. 

Älä välitä, jos Starbucksin myyjä kuulee nimesi väärin, äläkä välitä, jos saat bagelin sijasta eteesi mustikkamuffinssin. Ota eväät mukaasi ja valloita Central Parkin penkit, joille mahdut varmasti istumaan. Katsele vapaana juoksevia koiria, nauti vapaudestasi ja anna caffè latten vaahdota huulillesi.  Täällä kukaan hämmenny, jos katusoittaja jammailee Beatles-yhtyeen kappaleita Strawberry fields -muistomerkin äärellä. Päinvastoin. Kitara kädessä penkillä istuvana saa ympärilleen yleisön, joka taputtaa katuun upotetun mosaiikkiteoksen rauhansanoman äärellä. Central Parkissa voi törmätä niin saippuakuplan puhaltajiin, valokuvaajiin, hevosvaunuihin kuin rahalahjoituksia aneleviin munkkeihin. Upper East Siden ja Upper West Siden välissä sijaitseva puisto perustettiin 1853 ja paikka on siitä lähtien toiminut kaupunkin sydämenä ja keuhkoina. Nykyisin puistoissa vaeltelee vuosittain yli 35 miljoonaa ihmistä. Central Parkissa voi soutaa, pyöräillä, pystyttää piknikin, kuunnella konsertteja, luistella, pelata pallopelejä, vierailla eläintarhassa tai ihan vaan hölkätä. 

The Mall, Central Parkin ainoa puistotie, suunniteltiin alun perin seurustelu- ja näyttäytymispaikaksi. Tammien ja runoilijapatsaiden kehystämä kävelykuja on tuttu useista elokuvista, joten paikan päällä kävely tuntuu aina jossain määrin maagiselta. Vehreä alue näyttäytyy jokaisena vuodenaikana erilaisena, joten paikalle kannattaa suunnata niin helteiden kuin lumipeitteen aikaan. 

Kahvikaupunki ei nuku koskaan 

Todellinen newyorkilainen ei pärjää ilman aamukahviaan. Kahvin rooli polttoaineena onkin merkittävä, kun puhutaan kaupungista, joka ei koskaan nuku. Ei ihme, miksi yksi maailman tärkeimmistä kahvipörsseistä sijaitsee New Yorkissa, jossa ison annoksen kofeiinia saa eteensä yhtä helposti kuin palan juustokakkua tai täyteläisen kuppikakun. Kaupungista löytyy yli 3300 kahvilaa, ja metropolissa juodaan lähes seitsemän kertaa enemmän kahvia verrattuna Yhdysvaltain muihin kaupunkeihin. 

Tällä hetkellä New Yorkiin syntyy uusia innovatiivisia kahvipaahtimoita ennätystahtiin, vaikka erilaisia kuppiloita espresso-baareista leipomoihin löytyy jo lähes jokaisesta kadunkulmasta. Nyt ihmiset metsästävät täydellistä paahtoa. Etenkin nuorten keskuudessa on yleisempää tilata cappuccino kuin suodatinkahvi. Moni välttelee Starbucksin kaltaisia ketjukahviloita ja etsii eteensä mieluummin perheomistuksessa olevia kuppiloita, joissa painotetaan enemmän käsityöläisyyttä ja putiikkikonseptia.

Jos kahvin tulevaisuus kiinnostaa enemmän, kannattaa suunnata esimerkiksi Brooklynissa sijaitsevan Greenwood Heightsin Alpha Dominche Extraction lab -nimiseen paikkaan, jossa asiakkaita koulutetaan tarjoamalla huolellisesti valittuja kahvilaatuja ja brändejä. Samalla pääsee tutustumaan erilaisiin kasvatus-, jalostus-, paahto- ja panimointimenetelmiin. Ilman etukäteen tehtyä suunnitelmaa sopivan kahvilan löytäminen on kuin noppaa heittäisi. Pelkästään australialaisomistuksessa olevia brunssipaikkoja löytyy sen verran, että niiden edessä vaihtoehtohalvaannus on erittäin todennäköinen vaihtoehto. Sunnuntaibrunssi on niin suosittu perinne, että joissakin paikoissa pöytää voi joutua odottamaan yli tunnin. Ruuan ystäville miljoonakaupunki tarjoilee ylimalkaan niin paljon vaihtoehtoja, että jo ruokalistoja selatessa tulee ähky. Viimeistään matkan loppupuolella kannattaa käydä Manhattanin eteläisissä kaupunginosissa, kuten Lower East Siden tai Nolitan alueilla, joissa on tunnelmallisia illallispaikkoja.

New Yorkiin haluat vielä palata. Kun taksi seuraavan kerran kuljettaa sinut lentokentältä kaupungin valoihin, hymyilet jo matkalla. 

Teksti: Jenna Lehtonen

Lähteinä käytetty muun muassa:

Mondo, matkaopas New York, 2011

Berlitz, New York matkaopas

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top