Laura de Lille: Hyvä kahvi(la), parempi mieli

23.1.2015

Suomen kahvittelukulttuurille on tapahtunut paljon viime vuosina. Erityisesti muutos näkyy suomalaiskaupunkien monipuolistuvassa kahvilaskenessä. 

Katukuvasta löytyy yhä enemmän massasta erottuvia, pienyrittäjävetoisia kahviloita. Näistä kahviloista on lyhyessä ajassa tullut kaupunkilaisten kakkosolohuoneita — paikkoja, jonne tullaan lukemaan, työskentelemään ja viihtymään, yksin tai seurassa.

Tuloaan tekee myös kehittyvä palvelukulttuuri. Pöytiin tarjoilu lisääntyy ja uusia konsepteja syntyy. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvila-kukkakaupat, -pyörävuokraamot ja -kirjakaupat.

Tällä kertaa tutustumme kahteen helsinkiläiseen kahvikulttuurin suunnannäyttäjään — pienpaahtimo-kahvila Maja Coffee Roasteryyn ja kalliolaiseen Good Life Coffee -kahvilaan.

Maja saaressa

Helsingin Lehtisaaren Maja Coffee Roastery on yksi kaupungin parhaiten piilotettuja kahvilahelmiä. Se sijaitsee keskellä uinuvan saarilähiön ostaria. Uniikki liikepaikka on osa omintakeista kahvilakonseptia.

Kesällä 2014 avattu Maja on suomalais-japanilaispariskunta Tapani Huovisen ja Kaya Nishikorin elämäntapa. Kahvilan ilme on sisustusarkkitehti-Kayan käsialaa ja puuseppänä työskentelevän Tapanin rakentama. Lopputulos on japanilaisen minimalistinen. Ilmettä värittävät laajat puupinnat, ja pienimpäänkin yksityiskohtaan on satsattu.

Käsityövetoisuus on pariskunnalle tärkeää. Kahvilan raakakakut ja leivonnaiset ovat itse tehtyjä ja kahvi paikan päällä paahdettua — Majassa kun toimii myös pienpaahtimo. Kahvi valmistetaan samassa tilassa, jossa se tarjoillaan asiakkaalle. Parhaimmillaan pavut on paahdettu vain muutama päivä ennen myyntihetkeä.

Saareen asettuminen tapahtui silti puolivahingossa. Sopivaa liiketilaa Maja etsi yli vuoden, myös Helsingin kantakaupungista.

Tilaa valitessaan pariskunta teki mielenkiintoisen huomion: vaikka kahviloiden suosio kasvaa, harva haluaa sellaisen omaan kotitaloonsa — ainakaan, jos paahtimotoimintaa varten on rakennettava ylimääräinen savupiippu.

Lehtisaaressa sellaiselle löytyi tilaa.

Olohuone keskellä Kalliota

Vuonna 2012 Helsingin Kallioon avattu Good Life Coffee on modernin kahvikulttuurin malliesimerkki.

Paikka on pieni, persoonallinen ja käsinkosketeltavan kotoisa. Tunnelmaa luovat kierrätyshuonekalut, rosoiset lamput ja lämmin värimaailma. Turha pönötys loistaa poissaolollaan. Täällä viihtyisyys on pääosassa.

Olohuonefiilis välittyy myös asiakkaita katsellessa — monelta kahvinjuojalta löytyy kädestä kirja. Edes jokakahvilan vakiota, langatonta nettiä, ei ole. Paikka on suosittu ja lähes aina täynnä. Onko persoonallisten pikkukahviloiden aika siis tullut?

Näin ajattelee Good Life Coffeen omistaja Lauri Pipinen. Hänen mielestään asiakkaat kaipaavat yhä yksilöllisempää kahvilakokemusta.

Ilmiö on jo nähtävissä isoissa metropoleissa, joissa ketjut ovat alkaneet jäljitellä pikkukahviloiden maanläheistä identiteettiä. Lontoossa kokeiluun on lähtenyt elintarvikejätti Tesco, joka pyörittää pienkahviloita imitoivaa Harris + Hoole -kahvilaketjua. Ulospäin kahvilat näyttävät miltä tahansa pienyrittäjävetoiselta kahviputiikilta. Laurin mukaan on vain ajan kysymys, milloin ilmiö rantautuu myös Suomeen.

Helsingin kahvilayrittäjiä tämä ei kuitenkaan haittaa. Kaikenlaisen kahvilatoiminnan lisääntymisestä hyötyy Laurin mielestä koko Suomen kahvikulttuuri.

Se on pyrkimys parempaan kahviin ja hyvään oloon.

Maja Coffee Roastery
Lehtisaarentie 1, 00340 Helsinki
Auki ke-pe klo 12-17, la klo 12:30-17, su suljettu

Good Life Coffee
Kolmas Linja 17, 00530 Helsinki
Auki ma-pe klo 8:30-18, la 10-17, su 11-15

Laura Pollari

Kirjoittaja on 26-vuotias maailmanmatkaaja, vapaa kirjoittaja ja intohimoinen kahvittelija. Laura toimii Pauligin Kahviblogien vieraskynänä tutkimusmatkaillen suomalaisen kahvikulttuurin parissa trendilasit silmillään. Tutustu Lauraan paremmin juttusarjan ensimmäisessä osassa.