Kesätyö Pauligilla on hieno kokemus

23.7.2013

Pauligilla on tärkeä rooli nuorten työllistäjänä. Haluamme kehittyä entistä paremmaksi kesätyönantajaksi ja siksi olemme lähteneet mukaan Vastuullinen kesäduuni 2013 -kampanjaan, jonka tarkoituksena on kehittää kesätyötä ja nuorten valmiuksia työelämässä. Kolme Pauligin kesätyöntekijää talon eri osastoilta kertovat, mikä kesätyössä on tärkeää, millaisia odotuksia heillä on ja millaista työskentely Pauligilla on.Elina Laaksonen

, Mira Salmelainen ja Paula Keino istuvat Barista-kahvilan pöydän ääressä. Elina on jo toista kesää Pauligin palveluksessa - tänä kesänä laboratorioharjoittelijana. Mira ja Paula ovat ensikertalaisia. Mira tekee töitä lavaamossa ja Paula on operatiivisen puolen harjoittelija. Mikä on heille kesätyössä tärkeää?

"Tärkeää on ainakin se, että perehdytetään kunnolla ja saat paljon uutta, erilaista kokemusta tulevaisuutta varten. Myös se, että oppii olemaan osa työympäristöä, yksi osa sitä ketjua, on tärkeää", Mira aloittaa.

”Mielestäni ehkä tärkeintä on, että kesätyöntekijä otetaan uuteen työpaikkaan lämpimästi vastaan. Uusi ei tunne ketään, mutta kaikki muut tuntevat toisensa. Kesätyöntekijälle tilanne on vaikein ja siksi tunne siitä, että on tervetullut, on tärkeää”, Elina lisää.

Paulan mielestä haasteet ovat tärkeä osa kesätyötä.

”Kesätyöntekijä pitää ottaa sellaiseen työhön, jolla on merkitystä. On tärkeä tuntea, että sinua oikeasti tarvitaan. Kauheinta on, jos joutuu istumaan täällä yksin ja toimettomana heinäkuussa. Odotukseni kesätyölle on, että se tukee jotenkin omia opintoja. Haen yleensä organisaatioihin, joista olen jo valmiiksi kuullut hyvää.”

”Odotukseni kesätyölle on, että oppisin aina jotakin uutta, jonkun uuden osan prosessista. Olen erittäin kiinnostunut kahvista elintarvikemateriaalina ja pyrin ottamaan kaiken irti kesästä Pauligilla. Kesätyö ja mikä hyvänsä työ opettaa aina jotakin uutta myös itsestäni työntekijänä. Kauhuskenaariona olisi ehkä se, ettei työhön tulisi minkäänlaista perehdytystä”, Elina pohtii odotuksiaan.

”Sekin on kyllä ikävää, jos kesätyöntekijät laitetaan pelkästään tekemään niitä hommia, joita kukaan vakkari ei halua tehdä”, Mira toteaa.

Kesätyöpaikat ovat joka vuosi kiven alla

Kaikki haastateltavat ovat yhtä mieltä siitä, että kesätyö Pauligilla oli onnenpotku.

”Hain tosi moneen paikkaan. Suurimmasta osasta ei edes tullut mitään vastausta. Kahteen haastatteluun pääsin ja täältä annettiin sitten vihreää valoa. Tosi moni kavereistani ei saanut töitä. Työn saaminen on hankalaa, sillä valmistuin juuri lukiosta, eikä minulla ole vielä minkään alan koulutusta tai laajaa työkokemusta. Arvostan tosi paljon, että pääsin tänne”, Mira kertoo kokemuksistaan.

”Olen yhdessä toisessa työssä opintojen ohella. Olisin voinut jäädä sinne, mutta silloin olisi voinut tehdä töitä vain pari päivää viikossa. Monet työnantajat eivät tosiaan vastaan yhtään mitään hakemuksiin. Useampi ystäväni ei ole oman alansa duuneissa. Piireissäni tämä on ihan huippuduuni”, Paula iloitsee.

Tuleeko mieleen jotain parannusehdotuksia?

”Paulig on huippuluokan elintarvikefirma, jos vertaan siihen mitä olen muilta opiskelukavereiltani kuullut heidän kesätyökokemuksistaan. Vuosaaren tehdas on jo rakennuksena aivan eri luokkaa kuin monet alan tehtaat. Työvaatteissa on naisille omat leikkaukset, pukuhuoneet ja suihkutilat ovat viimeisen päälle. Lounasravintola on myös laadukas. Lähtökohdat työskentelyyn ovat siis erinomaiset. Jos jotakin kehitettävää pitäisi löytää, niin toivoisin, että tietoa mieluummin jaettaisiin kuin että sen päällä istutaan. Kesätyöntekijän kysellessä työstä, on kyse aidosta kiinnostuksesta ja innostuksesta”, Elina miettii.

”Joo, avoimuutta kyllä lisää ja palautetta siitä miten on onnistunut tekemässään työssä. Ymmärrän, että kesätyöntekijöihin on ehkä raskasta tutustua kun he vaihtuvat joka vuosi, mutta se piristäisi kyllä paljon. Vaikka minut on kyllä mielestäni otettu tosi hyvin vastaan”, Mira kertoo.

Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että parempaa kesätyöpaikkaa ei olisi voinut saada. Kesä on kuitenkin lyhyt kaiken sen sisäistämiseen mitä toivoisi, joten jatkamme aherrusta ja oppimista!