Käsinkirjoitettu kokoelma herkullisimpia ohjeita

16.10.2014

Pähkinäinen omenatorttu muistuttaa vanhasta työkaverista.

Tämän päivän reseptit löytyvät helposti netistä ja taikinakulho on koneen vieressä, kun leipominen alkaa. Minulla on myös vanha ruutukantinen kirjanen, jonka olen perustanut jo todella kauan sitten. Alkulehdelle olen kirjoittanut kauniilla käsialalla ”Parhaat reseptini” ja sivuille olen todellakin koonnut käsin kirjoittaen kaikki suvun naisten ja ystävieni bravuurit. Kannet pursuavat myös kopioita vanhoista, koneella kirjoitetuista resepteistä ja kiinnostavia leikkeitä ruokalehdistä.

Tänä syksynä omenasato on ollut runsas ja leivonnaisia on tehty monenmoisia. Tämän omenatortun ohje on eräältä opettajakollegaltani ja aikanaan se tuntui hyvinkin eksoottiselta kuorrutuksen ja hasselpähkinöiden kanssa. Herkullinen, helppo ja mehevä kahvileipä se on edelleen.

Pähkinäinen omenatorttu

Pohja:

75 g   voita
1 dl   kaurahiutaleita
2 dl   vehnäjauhoja
½ dl   sokeria

Täyte:
75 g   voita
1 dl   sokeria
2 rkl   vehnäjauhoja
3 dl   kevytkermaa
4-5   kirpeähköä syysomenaa
1 pss   hasselpähkinärouhetta
1 pss   mantelilastuja

Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja sokeri. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esikypsennä pohjaa 200 asteessa 10 min.
Täytettä varten sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja jauhot. Sekoita. Lisää kerma vähitellen koko ajan sekoittaen ja kypsennä hetki.
Pese, kuori ja viipaloi omenat. Asettele omenaviipaleet ja puolet hasselpähkinä-mantelilastuseoksesta piirakkapohjalle. Kaada päälle kastike ja loput pähkinäseoksesta. Kypsennä vielä noin 30 min.

Tämän omenatortun makuparina tarjoan pähkinäisen pehmeää, täyteläistä ja vivahteikasta Paulig Mexico alkuperämaakahvia.  

 

Kun kuopukseni oli muuttamassa pois kotoa, panin merkille, että myös hän oli ostanut muistikirjan. Kanteen tuli kollaasi houkuttelevia ruokakuvia ja päälle hieno etiketti, jossa lukee ”Äidin parhaat reseptit”. Olin oikein otettu ja ilahtunut…

 

Mukavaa syksyä,

 

Kaisa Kuluttajapalvelusta