Kahvitrendit 2021

Miltä kahvin kuumimmat tai viileimmät trendit näyttävät vuonna 2021? Kahvi ei ole enää pelkästään juoma, joka nautitaan päivittäin vaan se on harrastus ja tapa ilmaista itseään. Myös erilaiset reseptit, kuten soodasta ja kahvista valmistettu cold brew tonic, ovat nostaneet suosiotaan. Tässä blogissa perehdyn hieman trendikkäisiin kahvijuomiin, tapoihin ja makuihin sekä ennustan lopulta omat arvaukseni tulevaisuuden kahvitrendeistä.

Kahvijuomien kerrostuneisuus ja visuaalisuus ovat trendikkäitä elementtejä sosiaalisessa mediassa

 

Kahvitrendit kulkevat usein Australiasta ja Yhdysvalloista Eurooppaa kohti. Jokaisessa kahvikulttuurissa on sille ominaiset tavat ja kaikki trendit eivät kuitenkaan välttämättä rantaudu jokaiseen maailman kolkkaan. Luulen kuitenkin, että sosiaalisen median myötä myös kahvitrendit leviävät entistä nopeammin kahvinystävien keskuuteen, josta esimerkkinä viime keväänäkin viraaliksi Tiktokissa noussut Dalgona-kahvi.

Kahvitrendit ilmentyvät eri tavoin eri paikoissa; kahviloissa se näkyy valikoiman monipuolistumisella, ruokakaupoissa kylmien kahvijuomien suosiona ja ihmisten kotikeittiössä sekä sosiaalisessa mediassa visuaalisina kahvijuomina, jotka eivät ole pelkästään nautinto vaan juomista tehdään myös näyttävän näköisiä.

Mutta hei nyt asiaan! Käsitellään kahvitrendien aaltoja kolmesta eri näkökulmasta, joita ovat trendikkäät kahvireseptit, trendikkäät kahvitavat ja trendikkäät kahvimaut.

Kahvimaailman trendikkäät reseptit ja kahvijuomat

Kylmät kahvijuomat, kuten kylmäuutettu kahvi eli cold brew, ovat olleet kahviystävien huulilla jo muutaman vuoden. Erilaiset jääpalat, makeutus, mausteet, maidot ja koristeet kylmissä kahvijuomissa antavat tilaa jokaiselle kahvifanille toteuttaa omat jääkahviunelmansa kotikeittiöstä käsin.

Kahvi on myös rantautunut mocktail- ja cocktail-juomiin, sillä espressosta tai kylmäuutetusta kahvista ja tonic-vedestä valmistettu juoma on yksi kuumimmista trendeistä kahvimaailmassa. Helpon reseptin espresso toniciin löydät Barista instituutin blogista. Jos haluat testata kylmäuutetusta kahvista valmistettuja mocktaileja löytyvät ne aiemmasta blogistani. 

Lisäksi visuaalisuus ja kahvijuomien kuvauksellisuus on kasvavissa määrin yksi tärkeä elementti trendikkäässä kahvijuomassa. Maidon voi värjätä esimerkiksi vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä ja käyttää sitä kahvijuomassa, jääpaloihin voi lisätä jäätymisvaiheessa syötäviä kukkia tai juoman voi koristella kermalla, strösseleillä ja muilla mausteilla. Trendikkäälle ja kokeilunhaluiselle kahvinjuojalle vain mielikuvitus on rajana!

Trendikäs kahvinjuoja valmistaa kylmäuutetusta kahvista ja soodasta mocktail-juoman

 

Kahvi ei ole enää vain polttoainetta vaan elämätapa

Kahvi ei ole enää vain juoma, joka kulautetaan joka aamu kurkusta alas vaan siitä on tullut elämäntapa. Suorituksen sijasta keskitytään nautintoon ja kokonaisvaltaiseen elämykseen. Toiset haluavat hifistellä erilaisilla uuttomenetelmillä ja toiset keskittyvät reseptiikkaan.

Kahvin voi ehkä jopa jollain tapaa sanoa olevan ilmaisukeino, jonka avulla viestitään itselle tärkeästä harrastuksesta ja intohimosta niin sosiaalisessa mediassa kuin omassa kotikeittiössä. Kahvista on tullut harrastus monelle. Siinä kehitytään, sen ymmärtämiseksi etsitään tietoa ja investoidaan erilaisiin kahvinvalmistusvälineisiin. Näin ollen papumyllyt ja erilaiset kahvivälineet eivät ole enää harvinaisuuksia ihmisten kotikeittiöissä, vaan ne ovat päivittäisessä käytössä olevia laitteita joilla ilmaistaan itseään ja hifistellään rakkaan harrastuksen eli kahvin parissa. Eikö ole jännittävää!

 

Kahvi ei ole enää vain polttoainetta vaan se on harrastus ja jopa elämäntapa

 

Kahvimaut monipuolistuvat

Suomessa juodaan eniten vaaleapaahtoista kahvia, mutta tummapaahtoiset kahvit ovat nostaneet suosiotaan tasaiseen tahtiin. Voidaan myös sanoa, että kahvimaut monipuolistuvat ja samaan aikaan kärjistyvät. Tämä tarkoittaa sitä että vaaleapaahtoisten kahvien ystävät haluavat vielä vaaleapaahtoisempaa kahvia kun taas tummapaahtosten kahvien ystäville maistuu entistä tummemmaksi paahdettu kahvi. Kahvin makuun ja makuprofiiliin perehdytään ja sitä osataan parittaa sen makuun sopivien tarjottavien kanssa.

Ihmiset ovat myös kasvavissa määrin kiinnostuneita kahvin matkasta aina pavusta kuppiin ja myös kahvin alkuperästä etsitään tietoa. Kahvituotteen valintaan ei pelkästään vaikuta sen maku vaan on tärkeää, että kahvista myös jää hyvä jälkimaku. Etenkin vastuullisuudesta kiinnostuneet kahvinystävät haluavat tietää mistä kahvi tulee ja mikä on paras tapa valmistaa se. Ihmisten kasvavan kiinnostuksen myötä on ollut hienoa huomata, että kauppojen hyllyiltä löytyy enemmän ja enemmän tuotteita, joissa ekologisuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Näin on asian laita myös kahvituotteissa.

Kahvimaut kärjistyvät. Vaaleapaahtoisen kahvin ystävät haluavat vielä vaaleampaa paahtoa ja tummapaahtoisen kahvin juojat tummempaa

 

Tässä pikainen katsaus kahvitrendien viimeisimpiin tuuliin. Eli voidaan sanoa, että kahvitrendeissä näkyvät reseptiikka, mutta myös kahvitavat ja niiden monipuolistuminen.

Ennustan itse, että näiden edellä mainittujen lisäksi myös kofeiiniton kahvi ja pikakahvi nostavat häntäänsä suomalaisten kahvinjuojien kupeissa tulevaisuudessa. Kahvin kulutus monipuolistuu ja on hienoa, että jokaiseen makuun on todellakin tarjolla erilaisia vaihtoehtoja niin kahviloissa kuin ruokakaupoissa. Perinteisen "kahvi maidolla" -kupillisen sijaan on kiva välillä tuoda iloa arkeen vaikka kokeilemalla uutta kahvireseptiä. Koen, että uusien kahvimakujen ja -trendien rantautuminen Suomeen on pelkästään positiivinen juttu, sillä samalla kahvikulttuuri rikastuu.

Mitä ajatuksia kahvitrendit sinulla herättävät?

Kahviterveisin, kahvilähettiläs Inkku :)

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top