Kahvitauko historiallisella myllyllä

7.8.2011

Sain synttärilahjaksi mainion Suomen 100 Lähiruokakohteet -kirjan. Käteen ja auton karttalokeroon sopivaan oppaaseen on poimittu kiinnostavia kohteita ruoasta ja paikallisesta tuotannosta kiinnostuneille.

Mikkelin ja Savonlinnan välisellä tieosuudella kirja suosittelee poikkeamaan jopa neljässä eri paikassa: Tertin Kartanossa, Heikkilän Yrttitilalla, Rapion Myllyllä ja Savonlinnaan saavuttaessa Panimoravintola Huvilassa. Erilaiset kohteet sopivat niin lähiruokaostosten tekoon kuin myös hetken istuskeluun ja levähdykseen matkanteon lomassa.

Me pysähdyimme kahvittelemaan ja ostoksille Rapion Myllylle, Juvalle. Vehreän luonnon keskellä seisova Rapion Mylly osoittautui paitsi myllyksi, myös tehtaanmyymäläksi, muiden paikallisten pientuottajien puodiksi sekä tilavaksi ja monipuoliseksi kahvilaksi. Kahvilan piiraiden ja kakkujen raaka-aineina on hyödynnetty lähiseudun tuottajien erikoisuuksia, kuten sipulisalsaa. Myllyn yhteydessä on myös kesäteatteri, joka tänäkin kesänä viihdytti paikallisia ja kesäasukkaita.

Minulle (ja varmaan myös monille perheen pienimmille) suurinta viihdettä oli kuitenkin hengailla kahvilan vieressä vesipadon luona. Ylätasolla uiskenteli suuria kaloja, joita sai ruokkia ämpäriin jätetyillä pullamuruilla. Metsästävät kalat olivat aika hauska näky. Ai miten niin vain lasten juttu?!

Tuliaisiksi kotiin, myllypuodin puolelta, ostoskassiin kertyi muun muassa lettujauhoja, kaurahiutaleita ja vehnäleseitä. Pitkä historia vakuuttaa laadusta: Rapion Mylly täyttää ensi vuonna uskomattomat 200 vuotta. Kunnioitettava juttu!