Jorma Uotinen: ”En voisi elää ilman kahvia”

7.9.2020

Taiteen moniottelija Jorma Uotinen nauttii kahvista kaikkina vuorokaudenaikoina. ”Elämä ilman kahvia olisi kauheaa – en osaa sellaista edes kuvitella”, Pauligin Presidentti-kahvin uudistuksen kasvona esiintyvä Uotinen kertoo.

Kun nuori, utelias tanssitaiteilija Jorma Uotinen matkusti 19-vuotiaana ensimmäisen kerran elämässään Pariisiin, hän löysi Boulevard Saint-Germainen varrelta Café de Flore -nimisen kahvilan, jonne hän istahti nauttimaan kupillisen espressoa. Rahat riittivät juuri tuohon yhteen kahviin. De Floresta tuli saman tien Uotisen lempikahvila, jossa hän on käynyt vuosikymmenien ajan aina Pariisissa vieraillessaan.

”Menen sinne aina ensimmäiseksi Pariisiin saavuttuani ottamaan espresson. Ne kahvihetket ovat hienoja ja tärkeitä; merkittävä osa minun Pariisiani. Jokaisellahan on oma Pariisinsa.”

Uotinen on henkeen ja vereen kahvi-ihminen. Hän kertoo voivansa nauttia kahvia mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Päivänsä hän aloittaa aina suurella kupillisella suodatinkahvia, jota siemaillessa hän samalla selailee päivän lehteä. Ennen aamukahvia Uotinen ei lähde ulos kotiovestaan.

Lounaan jälkeen hän nauttii espresson. Illallisen Uotinen syö vasta myöhään illalla. Myös illallisen jälkeen hänelle maistuu espresso.

”En voisi elää ilman kahvia! Elämä ilman kahvia olisi kauheaa, en osaisi sellaista edes kuvitella. En ole laisinkaan teeihminen vaan nimenomaan kahvinjuoja – olen ollut lapsesta alkaen; minun annettiin jo pienenä juoda kahvia. Huonoa kahvia en kuitenkaan halua juoda.”

Suomalaisessa kahvilakulttuurissa on tapahtunut Uotisen iloksi kahdenkymmenen vuoden aikana huikeita muutoksia.

”Hienoa, että kahviloita löytyy nykyisin melkein joka kadunkulmasta ja suomalaiset ovat oppineet käymään niissä ja juomaan erilaisia kahveja. Tämä on tervetullut ilmiö ja suuri muutos.”

”Olen aina juonut tummaa Presidenttiä”

Kun Paulig pyysi Jorma Uotista ikonisen Presidentti-kahvinsa uudistuksen kasvoksi, Uotista nauratti. Syy huvittuneisuuteen oli, että hän oli juuri samaan aikaan valmistelemassa Tamminiemessä esitettävää tanssiteosta Uotinen goes Kekkonen. Mikä presidentillinen yhteensattuma!

”Lisäksi olen jo vuosia juonut Presidentti-kahvia, eikä tämä ole mikään keksitty juttu. Pidän tummapaahtoisesta Presidentistä ja yleensäkin tummapaahtoisista kahveista”, Uotinen kertoo.

Kuluvana syksynä Uotista työllistävät presidentti Urho Kekkosta käsittelevän teoksen esitysten lisäksi muiden muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelma, josta käynnistyy Suomessa jo 13. kausi. Uotinen on ollut mukana alusta alkaen. Ohjelmassa on hänen mielestään samanaikaisesti sopivan keveä ja vakava ote.

”Kun minua aikoinaan pyydettiin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, oma esiintymiseni tanssijana oli ohi. Etsin tuolloin uutta ilmaisutapaa ja aloitin konserttien tekemisen. Minulla oli kuitenkin pitkä ja monipuolinen tanssiura takana, joten ajattelin, että miksi en voisi lähteä mukaan. Tutustuin tanskalaiseen ja italialaiseen versioon ohjelmasta ja pidin näkemästäni.”

Avoin ja utelias suhtautuminen tulevaan

Uotinen muutti 1970-luvun alussa ylioppilaskokeiden jälkeen Porista Helsinkiin. Pääkaupungissa alkoi työ Kansallisbaletin tanssijana. Pian edessä oli myös ”retki” Pariisiin, joka lopulta venyi viiden vuoden mittaiseksi. Tanssijan työn lisäksi uralle on mahtunut myös arvostettuja johtotehtäviä: Uotinen on muiden muassa johtanut Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmää ja toiminut yhdeksän vuotta Kansallisbaletin johtajana. 2000-luku on pitänyt sisällään runsaasti tv-työtä.

Yhteenkään virkaan tai tehtävään hän ei ole kuitenkaan koskaan itse hakenut.

”Tämä on ollut orgaanista siirtymistä eteenpäin tehtävästä toiseen. Asiat ovat vain tulleet eteeni. Olen aina ottanut riskejä ja lähtenyt tekemään jotain sellaista, mitä en ole ennen tehnyt.”

Entä mistä Uotinen ammentaa energiansa? Miten innostus uusia asioita kohtaan pysyy yllä?

”Yritän aina elää hetkessä. Ihminen on läsnä tässä ja nyt. Mennyt on jo mennyttä. En ole nostalginen ihminen, en jää haikailemaan menneitä menestyksiä. Minulla on avoin, utelias ja lapsellinenkin suhtautuminen tulevaan – mitäs nyt seuraavaksi?”

Teksti: Jonna Vuokola

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top