Järjestä kahvitasting

Cupping eli cup tasting on kahvitermi, joka tarkoittaa tilaisuutta, jossa maistellaan eri makuisia kahveja löytämällä niistä erilaisia tuoksuja, makuja ja muita aromeja. Näin järjestät cuppingin kotioloissa! 

Kuten viinissä, kahvin alkuperä, maaperä, ympäristö, lajike, erilaiset prosessoinnit ja viime kädessä myös paahtaminen, antavat kahville omanlaisensa vivahteen. Cupping liittyy vahvasti kahvin laadunvalvontaan, mutta sen voi myös järjestää esimerkiksi ystävien kanssa ja toimii virkistävänä vapaa-ajan ohjelmanumerona.

Presidentti Origin Blend -kahvit sopivat loistavasti kotona järjestettävään cuppingiin. Jokainen Presidentti Origin Blend -kahvi esittelee kyseisen kahvin alkuperämaalle tyypillisen kahvin maun ja näin maistelija huomaa helposti, kuinka paljon esimerkiksi alkuperällä on vaikutusta kahvin makuun.  

Nämä tarvitsen kotona järjestettävään kahvitastingiin:

  • Presidentti Origin Blend -kahveja (saatavilla Colombia, Papua New Guinea, Indonesia ja Tanzania)
  • Maistelukuppeja
  • Maistolusikoita (ruokalusikka kelpaa myös)
  • Kiehunutta vettä

1. Mittaa kuppiin hieman vajaa 2 mitallista (12 g) suodatin- tai pannukarkeuteen jauhettua kahvipuruja.

2. Kaada kahvipurujen päälle 2 dl kiehunutta vettä (noin 96 asteista).

3. Anna kahvien hautua viisi minuuttia. 

4. Kerää pinnalle jääneet purut varovasti maistokupin pinnalta maistolusikkaan.

5. Maistele kahveja hörppäämällä lusikasta suuhun kahvia ja samalla ilmaa, kuten viinin maistelussakin! Tärkeintä on, että kahvi saa suussasi ilmaa ja näin aromit tulevat parhaiten esille. Pyörittele ja purskuttele kahvia suussasi ja sen jälkeen siirry seuraavaan. Haistele kahvinpurujen kuivatuoksua myös maistamisen yhteydessä ja kirjaa havaintosi vaikkapa erilliselle paperille. Tuloksia on hauska vertailla kaverin kanssa.

Vaikka et löytäisikään kahvista selkeitä (esim. suklaan, pähkinän, marjan) makuja, ei kannata lannistua. Meidän jokaisen makuaisti ei vaan valitettavasti ole yhtä tarkka kuin toisilla. Tässä voi kuitenkin kehittyä nopeastikin :) Jokaisen kahvipaketin takaa löytyy sopiva makukuvaus, joka mittaa kahvin paahtoasteikkoa, hapokkuutta, aromikkuutta sekä täyteläisyyttä.

Seuraavassa blogissa viedään kahvitasting seuraavalle tasolle, kun tutustumme makuparien maailmaan!

 

Kahviterveisin,

 

Maija 

Pauligin Paula 

 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Paula

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top