Helppo kastike pääsiäislampaalle? Tässä kaksi!

20.4.2011

Eräänä lapsuuteni pääsiäisenä äitini hurahti kahvilampaaseen. Sittemmin olen kuullut pääsiäispöydän kunkkua höystettävän kahvilla siellä täällä muuallakin. Kun asiaa aloin penkoa ja selvittää, tulin siihen tulokseen, että kyse on meillä(kin) varmasti ollut Mysi Lahtisen kuuluisasta, kahvilla maustetusta lampaanviulusta. Ohjeen siihen voi katsastaa vaikkapa Ullakolla-blogista tai Paulig Caféstakin tutun Jaanan Kulinaarimurulasta.

lampaankyljyksiä kahvikastikkeessa

Jos pääsiäistä vietetään pienellä porukalla, saattaa kokonainen lampaanviulu jäädä kauppahallin laariin. Idea kahvista ja lampaasta eli mielessäni, mutta halusin toteuttaa sen jotenkin pienimuotoisemmin ja harrasta uunin vahtimista vauhdikkaammin - tässä maailmassa kun on juhlapyhinäkin paikkansa sekä slow foodille että oikotieratkaisuille.

Kokeilin itse pääsiäiskauden kunniaksi kahta mahdollista tapaa laittaa pöytään karitsankyljyksiä ja kahvilla maustettua kastiketta. Molemmat versiot osoittautuivat herkullisiksi, nopeiksi ja helpoiksi. Kokeile vaikka itse!

Karitsaa kerma-kahvikastikkeessa (kahdelle)

4 karitsan parikyljystä

marinadi: öljyä, viinietikkaa, valkosipulia, timjamia ja basilikaa

voita paistamiseen

suolaa, mustapippuria

2 dl kuohukermaa

(1/2 - 1 dl vettä)

2 rkl vahvaa kahvia

Valmista marinadi haluamallasi tavalla sekoittamalla öljy, pieni tilkkanen viinietikkaa, murskattu valkosipuli sekä yrtit. Hiero lihan pintaan ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. (Marinadin ohje on tarkoituksellisen ylimalkainen: itse käytin näet varsinaista oikotietä, sillä ostin Reinin lihasta karitsankyljyksiä, jotka kauppias oli jo valmiiksi yllä mainitun kaltaisissa ainesosissa marinoinut.)

Ota liha huoneenlämpöön viimeistään puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna pannulla voi kullanruskeaksi. Paista kyljyksiä kummaltakin puolelta noin 1-2 minuutin ajan tai kunnes ne ovat saaneet pintaansa kauniin ruskean värin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kaada kyljysten päälle pannuun kuohukerma ja kahvi sekä tarvittaessa tilkka vettä niin, että kyljykset peittyvät.  Alenna levyn lämpö miedoksi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan.

Karitsaa kahvi-punaviinikastikkeessa (kahdelle)

Valmista kuten edellä, mutta paistettuasi värin kyljysten pintaan, peittele kyljykset foliolla uunivuokaan ja laita uuniin 180°C:een noin 8 minuutiksi. Ota kyljykset uunista ja anna vetäytyä tiukassa foliokäärössä vielä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua.

Valmista maailman helpoin punaviinikastike kyljysten ollessa uunissa: kaada kattilaan laadukas valmispunaviinikastike (myydään kahden desilitran tetroissa kaupan kylmähyllyssä), lisää joukkoon 2 rkl vahvaa kahvia ja lämmitä kiehuvan kuumaksi. Tarjoile kastike kyljysten kanssa.