52 weeks of deliciousness: Huomio lounaskahviin!

23.1.2015

Olen Anne ja kirjoitan Maku.fi:ssä ruokablogiani nimeltä 52 Weeks of Deliciousness. Olen kahviamatööri. Uskallan myöntää sen myös täällä, kahvinjuojien joukossa. Viime vuoden puolella alkanut yhteistyöni Pauligin kanssa jatkuu uusilla seikkailuilla nyt heti vuoden alusta. 

Ajatuksenani oli nyt tammikuun alussa tutkia mitä lounaskahveja on tarjolla, miten ne ovat esillä, onko kahvi hyvää ja tietääkö ravintolan henkilökunta mitä kahvia heillä on tarjolla. Rehellisyyden nimissä en ole koskaan kiinnittänyt huomiota lounaalla kahviin, harvemmin olen sitä myöskään lounaan jälkeen ravintolassa juonut paitsi satunnaisesti erikoiskahvin, tämän takia yllätykseni olikin suuri kun lounaskahvitutkimus vei minut mennessään!

Minulla oli sopivasti kahdet lounastreffit sovittuna heti vuodenvaihteen jälkeen ensimmäiselle täydelle työviikolle eli tälle viikolle, jolloin otin asiakseni tutkia tätä lounaskahviasiaa hieman lisää.

Presto Espalla

Prestossa tarjoillaan joko pöytiintarjoiltu lounas ravintolan etuosassa tai buffet ravintolan takaosassa. Kahvit mielessäni tarkkailin buffetpuolta ja etsin katseellani oliko ravintolatilassa mainintaa lounaskahvista. Ja olihan siellä! kahvi ei Prestossa kuulu lounaan hintaan, mutta sen saa tarjoushintaan 1 eurolla (normaalisti 2,9 euroa) lounaan yhteydessä. Mainos lounaskahvista oli heti kassan luona, jossa lounas maksettiin etukäteen ennen buffetiin siirtymistä. Kahvi oli tarjolla termoskannussa ja posliinimukeista. Lisäksi tiskillä oli maitoa ja sokeria / makeutusaineita. Yritin kovasti etsiä jos saisin tarjottavan kahvin merkin selville ilman, että kysyn henkilökunnalta, mutta kahvin alkuperästä ei ollut yhtään vinkkiä ravintolan kassalla tai ns. tiskin takana (huom! käytän silmälaseja, joten näköni on myös joskus kyseenalainen). Kysäisin tarjoilijalta mitä kahvia oli tarjolla ja hän vastasi empimättä että Presidenttiä.

Presidentti on kahvina varmasti suomalaisten ruokapöydissä se tutuin, ainakin itselleni se tuo mieleen monet hetket eri kahvipöydissä Suomessa ja tutunnäköisen Presidentti kahvipaketin kaupan hyllyllä. Kuinkakohan moni suomalainen, vaikka ei joisi kahvia, tunnistaisi Presidentti-kahvipurkin?

Lounas Prestossa loppui siis tuttuihin ja turvallisiin makuihin. Suosittelen lämpimästi myös Preston lounasbuffetia, ainakin jauhelihapihvit metsäsienikastikkeella maistuivat meidän koko seurueellemme, meinasin myös kahvinjuonnin lomassa popsia kokonaisen vesimelonin verran vesimelonisiivuja suuhuni. Vinkki: kahvi ja vesimeloni eivät välttämättä ole se paras yhdistelmä!

Faro Ruoholahdessa

Seuraavana päivänä tapasin vanhan ystävän ammattikorkeakouluajoilta Ruoholahden Farossa, jossa olen käynyt aiemminkin, mutta en viime visiiteillä juonut lounaskahvia. Tykkäsin Farosta ruoan puolesta jo viime kerralla, joten tiesin että hyvää ruokaa on luvassa nytkin. Mutta mitäköhän kahvia sieltä saa lounaalla?

Lohisopan ja sen ihanan salaattibuffetin jälkeen lähdin kohti kassaa ja tiskiä, jonka liepeillä olin lounasta etukäteen maksaessani huomannut kahvitermarin.

Tällä kertaa tiesin jo ennen kuin kysyin tarjoilijalta, että Farossa olisi Pauligin kahvia, koska tarjoilijalla oli Pauligin logolla varustettu asu päällä ja kahvipannut, joissa kahvi keitettiin, olivat myös merkitty Pauligin logolla. Hauskaa mitä sitä huomaakaan, kun kiinnittää huomionsa tiettyyn asiaan. Olen käynyt Farossa kaksi kertaa, enkä ollut kummallakaan kerralla kiinnittänyt mitään huomiota kahvipannuihin tai tarjoilijoiden vaatteiden logoihin saati lounaskahviin.

Täytin mukini kahvilla, loiskautin perään maitoa kuten tapoihini kuuluu ja kysyin tarjoilijalta mitä kahvia heillä on tarjolla. Vastaus tuli jälleen empimättä: Pauligin Mundo luomukahvia. Jännittävää, en ollut kyseistä kahvia koskaan aiemmin maistanut. Ennen kuin hörppäsin kupista, kertoi seuralaiseni että hän oli Mundoa maistanut ja siitä kovin pitänyt.

Sinne? Sinne!

Kolmannet lounastreffit olivat itseni kanssa, välillä on ihan hauskaa käydä itsekseenkin syömässä.

Vein itseni Bistro Sinneen lounaalle. Kävelin ensin ravintolan takaosaan ja huomasin suuren kahvikoneen tiskin takana matkalla takaisin ravintolan etuosaan. Istuin pöytään ja kurkin tiskille päin uudelleen. Huomasin että kahvipaketteja (Sinne Blend) oli hyllykössä delipuolen tiskin luona ja kahvista mainittiin myös katonrajan liitutaululla.

Sinnessä on pöytiintarjoilu, joten tiedustelin tarjoilijalta että kuuluuko kahvi lounaaseen (ei kuulunut) ja tilasin lounaaksi erinomaisen lohisalaatin tryffelikastikkeella (lisukkeena lämmintä spelttileipää), suosittelen!

Söin lounaani hyvällä ruokahalulla ja kun tarjoilija keräsi astioita pois, kysäisin mitä kahvia heillä oli tarjolla. Tarjoilija kertoi että heillä oli suodatinkahvina Johan & Nyströmin Ethiopia-kahvia. Kahvi tarjoiltiin hopeisessa pannussa pöytään, mukana tuli maitoa ja makeutusaineita. Minusta Sinnen tapa tarjoilla kahvi pöytään omassa pannussa oli viehättävä. Lounaskahvi (suodatinkahvi) maksaa Sinnessä 4 euroa.

Itselleni tämä tutkimusmatka oli mielenkiintoinen tapa laajentaa vähän omaa maailmaani ravintoloissa, ruoan sijaan (toki ruoka on minulla aina etusijalla) kiinnitin huomiota ravintolaan aivan eri tavalla ja saa nähdä jääkö lounaskahvin juomisesta tapa..