Matka Kolumbiaan / kahvin käsittely

​Kahvin lopulliseen makuun vaikuttaa monet tekijät: alkuperä (mikä maa), maaperä,  ilmasto, lajike, kahvin prosessointi/käsittely, blendaus eli eri kahvilajikkeiden sekoitus, paahto, valmistus ja säilytys. Tässä postauksessa tutustuaan tarkemmin kahvin käsittelyyn eli siihen mitä kahvimarjalle tehdään poimimisen jälkeen, ennen kuin se matkaa raaka-kahvina meille Suomeen blendattavaksi,  paahdettavaksi ja pakattavaksi.  

Kun tarkastelemme marketista ostettua kahvipakettia, ei kahvin prosessointimenetelmästä yleensä ole mainintaa. Syynä on se, että useasti laatuja sekoitellaan keskenään, eikä eri prosessointimenetelmät ole yleisellä tasolla meille suomalaisille kovin tuttuja.

Vasemmalla Hunaja-prosessoitua papua, keskellä natural-prosessoitu marja ja oikealla pesty kahvi. 

Seuraavaksi kuitenkin tietoisku eri menetelmistä, jotka vaikuttavat suuresti kahvin lopulliseen makuun:

 

1. Märkä menetelmä/ pesty kahvi / washed coffee

Suomessa juodaan varmasti eniten pestyjä kahveja, sillä olemme mieltyneet korkeaan hapokkuuteen ja vivahteikkaisiin kahvin makuihin.

Prosessi: Marja erotetaan pavun ympäriltä myllyssä. Papuun jäävä makea tahmainen kerros poistetaan pesemällä tai vedessä liottamalla. Tämän jälkeen papuja kuivataan koneellisesti tai auringon alla 1-2 viikkoa.

Maku: Korkea hapokkuus ja vivahteikkaat maut kuten mm. hedelmäisyys korostuvat.

Märkämenetelmässä ja hunajaprosessissa marja poistetaan ensin pavun ympäriltä.

 

2. Natural

Suomessa toiseksi yleisin.

Prosessi: Marja kuivataan sellaisenaan 1-2 viikkoa auringon alla (säästä riippuen). Vasta tämän jälkeen papu poistetaan marjan sisältä myllyssä.

Maku: Korkea marjaisuus, matala hapokkuus, tasapainoinen.

Natural-prosessoinnissa papu kuivataan marjan kanssa. Vasta kuivauksen jälkeen marja poistetaan pavun ympäriltä.

3. Honey/ hunajaprosessointi

Hunaja prosessoituun kahviin törmää useammin erikoiskahveissa. Vaikka nimi antaa toisin ymmärtää, ei papuihin lisätä hunajaa prosessin aikana.

Prosessi: Marja erotetaan pavun ympäriltä myllyssä. Papuun jäävä makea kuori jätetään pavun ympärille ja papu kuivataan kuoren kanssa 1-2 viikkoa. Tällöin makea ”hedelmäsokeri” pääsee vaikuttamaan kahvin makuun.

Maku: korkea marjaisuus, makea, hienostunut.

 

Kiitos kun luit!

 

Kahviterveisin,

 

Maija

Pauligin Paula

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top