Vuoden Barista -finalistit vuosimallia 2014, osa 2

19.3.2014

Vuoden Barista on Suomen arvostetuin kahvialan kilpailu, joka järjestetään nyt neljättätoista kertaa. Semifinaalit järjestettiin Paulig Instituutin tiloissa Vuosaaressa helmikuussa 2014. Tämän vuoden kilpailussa jatkoon pääsi kuusi loistavaa baristaa. He kilpailevat parhaan kahvintekijän tittelistä 5.4.2014 järjestettävissä finaaleissa. Taso on tänä vuonna ehkä kovempi kuin koskaan ja voittoon tarvitaan vahvan teknisen taidon lisäksi varmaa esiintymistä.

Kolmen jo esitellyn finalistin tunnelmia pääset lukemaan täältä.

Mitä mietit Jarno Peräkylä?

Jarno Peräkylä on työskennellyt vuoden pienpaahtimo Caffissa. Aluksi hänet pestattiin jouluapulaiseksi, mutta hyvää työntekijää arvostettiin ja Jarno jäi kahvilaan pysyvästi. Caffin muita työntekijöitä on nähty Vuoden Barista –kilpailuissa aiempina vuosina ja tämä innoitti myös Jarnon kokeilemaan siipiään.

”Halusin kehittää omia taitojani baristana. Tarvitsin siihen kuitenkin jonkinlaisen sysäyksen, joten päätin lähteä kisaamaan. Viime kesänä aloin psyykkaamaan itseäni kisafiilikseen ja syksyllä aloitin parhaan kahvin etsinnän”, Peräkylä kertoo.

Peräkylän kilpailukahvi on nicaragualainen Maracaturra, joka on makuprofiililtaan intensiivisen hapokas ja rikkaan makea. Kahvi löytyi yhteistyössä Caffin paahtajan kanssa.

”Työläintä oli oikean paahtoasteen löytäminen. Kahvi meinasi aina jäädä liian tummaksi. En halunnut mitään törkeän hapokasta kahvia, mutta kuitenkin nimenomaan pelata hapokkuuden kanssa. Tässä se on tasapainossa. Valmistan kahvin yliuuttamalla, joten se ei ole ihan oikeaoppinen espresso. Näin se vain maistuu parhaimmalta. Toisaalta yliuuttaminen ei kyllä ole mikään uusi keksintö”.

Peräkylän mielestä parasta kilpailemisessa on omien rajojen ylittäminen.

”Kun hakee hyvää tulosta, täytyy myös todeta, että omat hyvinäkin pitämänsä asiat ovat kehitettävissä. Sitä välillä sokeutuu omalle tekemiselleen.”

Peräkylä kokee suomalaisen tason olevan nousujohteinen. Vaikutteita haetaan ulkomailta ja halu kehittyä on lujaa.

”Täällä on terve yhdessä tekemisen meininki. Suomessa kahvikulttuuri on niin nuori, eikä meitä paina vahva ”barista-perinteen” taakka. Voidaan lähteä mihin suuntaan vain.”

 

Kahvitellaanko Viivi Ahtiainen?

”Kahvi on minulle enemmän kuin pelkkä työ. Teen jotain mitä todella rakastan”, toteaa Viivi Ahtiainen heti aluksi.

Nyt puhutaan siis intohimosta.

Ahtiainen avasi kilpailutilinsä viime vuonna Latte Art -kilpailuissa, joissa kertoo joutuneensa epämukavuusalueelle mutta kehittyneensä paljon baristana. Vuoden Barista oli luonnollinen seuraava askel.

Ahtiaisen elämässä on viime aikoina ollut muutoksia, sillä hän siirtyi vastikään Kluuvin Fratello Torrefazione -kahvilasta Lauri Pipisen luotsaamaan Good Life Coffee -kahvilaan, joka avasi juuri toisen toimipisteensä Kallioon Vilhovuorenkadulle.

”Parasta on, että nyt voin keskittyä vain kahviin. Työtahti on hyvin erilainen ja mahdollistaa sen”, Ahtiainen iloitsee.

Semifinaaleissa hänen kilpailukahvinsa oli kolumbialainen Gigante, mutta finaalissa on luvassa muutoksia. Giganteen hän päätyi, koska se toimii hyvin maidon kanssa ja sen mausta löytyy herkullista hedelmäisyyttä. Ahtiaisella on kuitenkin selkeä visio finaalikahviin haluamistaan ominaisuuksista, joten jäämme jännityksellä odottamaan mitä tuleman pitää.

Baristakilpailu on Viivin mukaan rankka kokemus, johon todella täytyy harjoitella. Toisaalta rankka harjoitteluaika on Ahtiaisen mukaan täysin lopputuloksen arvoista.

”Sinulla on edessäsi neljä tuomaria, joille saat tarjoilla sen parhaan mahdollisen kahvin. He keskittyvät vain sinuun ja sinun kahviisi. Se on niin hieno kokemus!”

Ahtiainen on nyt kaksi vuotta opetellut kahviin liittyvää tietoutta ja kehittänyt osaamistaan baristana. Siinä ajassa myös erikoiskahvipiirit ovat laajentuneet ja taso noussut.

”Tärkeintä on rutiinin kertaaminen kunnolla turhien pistevähennysten välttämiseksi. Tukijoukot, jotka auttavat henkisessä ja teknisessä mielessä ovat korvaamattomat. Kaikilla tulee se hetki treenatessa, milloin oma kahvi tuntuu maailman huonoimmalta ja pahan makuiselta. Silloin tarvitsee sen ulkopuolisen muistuttamaan, että hyvää se on.”

Myös Ahtiainen kokee Suomen nuoren kahvikulttuurin vahvuudeksi.

”Tästä voi tulla miten mahtava tahansa. Voidaan luoda sellainen kulttuuri kuin halutaan”, hän hymyilee.

 

Juttua kirjoitettaessa finaaliin päässyt barista Kalle Freese perui osallistumisensa. Hänen tilalleen finaaliin lähtee kilpailemaan Helka Ikonen Cafe Artista, mutta häntä ei ehditty haastatella juttua varten. Vuoden Barista 2014 –finaali kisataan 5.4.2013.

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top