TERVETULOA OIKEIN HYVÄLLE KAHVLLE

Jos olet joskus päässyt silmäilemään vanhoja lehtiä 50–70-luvuilta, on silmiisi ihan varmasti osunut Pauligin tunnettu Tervetuloa oikein hyvälle kahville -sarja. Mainoskuviin ikuistettiin suomalaisen elämänmenon tyypillisiä tilanteita. Lehti-ilmoituksissa Paula kiersi maakunnissa kahvittamassa eri ammattikuntia. Hän tarjoili kahvia tukkilaisille, poliisipartioille, heinäpellon talkooväelle, lehtimummoille, matonpesijöille ja ministereille – ja jopa Tuntemattoman sotilaan filmausryhmälle! Paulasta muodostui suomalaisen merkkitavaramainonnan ensimmäinen ja tunnetuin pr-henkilö. Tänäkin päivänä Paula toimii edelleen hyvän kahvin lähettiläänä ja vähitellen on herätelty henkiin vanhaa tapaa ilahduttaa työnsä parissa ahkeroivia.

Huhtikuussa vierailin kotipaikkakunnallani Lahdessa tapaamassa Sinfonia Lahden muusikoita. Kuten monen muun työntekijän työpäivä, niin heidänkin päivänsä sisältää ansaitut kahvitauot. Silloin on aika hengähtää ja tuulettaa ajatuksia. Koska vierailuni osui huhtikuun ensimmäiselle päivälle, oli orkesterin joukossa muutama epäluuloinen kahvitauolle saapuessaan. Kun "aprillipila" osoittautui olevankin täyttä totta, oli moni silminnähden riemastunut kahvihetkestä. Mukanani olleet kultakupit herättivät myös suurta ihastusta ja mielenkiintoa. Ja todettiinpa lopulta yhteen ääneen kahvin maistuvan oikein hyvälle juuri kultakupista nautittuna. Toivottavasti erilaisen kahvitauon jälkeen soitanta sujui kuin leikiten! Ja jos kultakuppi oli uusi ja ihmeellinen asia musikanttien käsissä, niin irrotinpa minäkin hetkeksi otteeni kuparipannun kahvasta ja sovittelin sormiani trumpetin ympärille!

Kultakuppi on myös tullut tutuksi Pauligin mainonnan myötä. Suomalainen kahvikansa löytää sen Presidentti- ja Juhla Mokka -pakkauksista. Kultakuppi herättää monia kysymyksiä kahvinystävien maailmassa. Ihmiset haluavat tietää, onko kuppeja olemassa vain yksi ja ainut, vai löytyykö niitä useita. Mallia ja hintaa tiedustellaan myös. Ja moni todellinen kahvinystävä haluaisi myös tuon kultaisen kupin omakseen. Kultakuppi on valmistettu yksinoikeudella vuonna 1967. Vuoden kuluttua kupeista tarjottiin kahvia presidentti Urho Kekkoselle ja muille kutsuvieraille Vuosaaren paahtimon avajaisissa. Avajaisista lähtien kultainen kuppi on ollut tae korkealaatuisesta kahvista.

Kultakuppi on Arabian Myrna-mallistoa. Kultakupin valmistus on ollut todellista ammattitaitoa vaativaa käsityötä. Korva valettiin ja kuppi muovattiin tehtaalla tehdystä massasta ja kuivattiin uunissa. Sen jälkeen kuppi lasitettiin ja poltettiin 1260 asteessa 20 tuntia. Kultaus oli kaikkein vaativin viimeistelytyö, ja sen hallitsi vain muutama kokenut ammattilainen. Nestemäisen kullan levittäminen härän korvakarvasta tehdyllä siveltimellä vaati vakaata kättä. Kultausta seurasi vielä yksi kahden tunnin poltto. Vasta tämän jälkeen nähtiin, oliko lopputulos hyvä. Myös tarkastus ja lajittelu tehtiin käsin, ja pieninkin vika vei kupin hävitettäväksi. Myrna-astiaston tuotanto lopetettiin kesäkuussa 2005. Paulig ehti tilata kuitenkin ainutlaatuisia kuppeja parinkymmenen vuoden tarpeisiin. Nykyään kuppeja käytetään kutsuvierastilaisuuksissa ja niitä annetaan lahjaksi työntekijöille merkkipäivinä.

Tags 
aprillipila
Kultakuppi
myrna
Blogimerkintä