TUNTEELLA JA TAIDOLLA

Jo toisen kerran pääsin Paulana osallistumaan Suomen Kädentaidot -messuille, jotka järjestettiin Tampereella 14.-16.11.2008. Messuille osallistui yli 500 näytteilleasettajaa, ja paikalle odotettiin yli 30 000 kädentaidoista kiinnostunutta messuvierasta.

Minä vierailin joka päivä muutaman tunnin ajan messujen Juhla Mokka -kahvilassa. Kahvila sijaitsi keskellä suurta messuhallia, ja asiakkaita riitti jokaiseksi päiväksi. Koska väkeä oli liikkeellä runsaasti, oli kahviakin jonotettava hetki, mutta kärsivällisyys palkittiin. Tapasin paljon ihmisiä, monia tuttuja, joista osan kanssa olimme viime vuonnakin ehtineet keskustella pitkät pätkät, mutta näin myös monia uusia kasvoja. Messuilta kertyneitä hyviä ideoita oli mukava sulatella kahvin nauttimisen lomassa, ja jalatkin saivat samalla lepuutusta pitkien kierrosten jälkeen.

Kahvilan kulmauksessa pyöri koko messujen ajan video, jolle oli koottu kaikki Juhla Mokka kädentaitaja -mainokset vanhimmasta uusimpaan. Tiesitkö muuten, että ensimmäinen kädentaitajamainos ilmestyi televisioon vuonna 1979, ja siinä esiintyi keraamikko Inkeri Leivo? Sen jälkeen Juhla Mokka on esitellyt mainonnassaan jo 49 käsityöläistä. Taitavien tekijöiden kirjo on ollut laaja. Joukosta löytyvät esimerkiksi säveltäjä, pitsinnyplääjä, floristi, hatuntekijä, pukusuunnittelija, muurari ja suklaaleipuri, ihan vain muutamia mainitakseni. Tunnelmalliset mainokset kertovat käsityöläisten omia ajatuksia siitä, kuinka heidän työnsä valmistuvat ajatuksesta viimeisteltyyn lopputulokseen. Mainosten taustalla soi Lasse Mårtensonin säveltämä melodia. Jos haluat tutustua kädentaitajiin tarkemmin, kurkkaapa Juhla Mokka -nettisivuja.

Messuille oli saapunut myös aiempia Juhla Mokka -kädentaitajia. Pläkkyri Pentti Tuominen ja seppä Teppo Nousiainen olivat molemmat tulleet myymään omia töitään. Pentin ja Tepon lisäksi messuille osallistui myös nukketohtori Benita Suomi. Benitalla oli oma vastaanotto, jonne asiakkaat saivat tuoda pienet nalle- ja nukkepotilaansa hoidettaviksi.

Lauantaipäivän päätteeksi minäkin ehdin tutustumaan mainioihin ideoihin. Joulukortteja varten tuli hankittua kaikki tarpeellinen, ja nyt sormet syyhyävät askartelemaan. Monia muita suloisia ideoita jäin vielä kypsyttelemään, sillä takaraivossa olemassaolostaan muistuttivat ne useat keskeneräiset villasukat, jotka pitäisi viimeistellä, ennen kuin voin siirtyä käsitöiden parissa uusiin haasteisiin. Joku kun voisi opastaa minua vielä siinä, miten sen valtavan innostuksen uuden käsityön parissa saisi kestämään niin, että joskus saisi jotain valmiiksikin.

Tags 
kädentaidot
Tampere
Juhla Mokka
Blogimerkintä
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten kohdentamiseen. Käyttämällä verkkopalvelua hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja ›