Tärkeimmät vinkit kahvipapujen käyttöön kotona

Mietitkö kahvimyllyn hankkimista tai oletko harkinnut siirtyä valmiiksi jauhetusta kahvista kahvipapuihin? Jos vastasit mielessäsi "kyllä" katso tästä blogista kaikki tärkeimmät vinkit, joilla pääsee alkuun kahvipapujen käytössä.

Kahvipapujen valinta

Ennen kuin päästään kahvipapujen ihmeelliseen maailmaan tarvitsee tietää, että minkälaisesta kahvista tykkää! Liikkeelle pääsee kartoittamalla omia mieltymyksiä esimerkiksi aloittaen kahvin paahtoasteesta. Tykkääkö enemmän täyteläisen vahvasta tummapaahtoisesta kahvista vai herkän kepeän vaaleapaahtoisesta kahvista?  Kokeilemalla se selviää! Kun omat kahvimieltymykset ovat selvillä, niin kahvipapujen valinta on helpompaa. Ilahduttavaa on ollut huomata kahvipapujen kasvanut ja laaja valikoima kauppojen hyllyillä, sillä pienemmistäkin kaupoista löytyy jo kattavasti yleensä kahvipapuja.

Pauligin valikoimista löytyy monelta kahvi-variantilta sekä jauhettu versio, että kahvipavut. Tästä hyvänä esimerkkinä Presidentti-kahvit. Presidentti-kahvipavut kattavat mielestäni todella hyvin monenlaisen kahvifanin makumieltymyksien tarpeet. Lisää Presidentti-kahveista voit lukea täältä.

Presidentti kahvipavuista löytyy vaihtoehtoja moneen kahvimakuun

 

Kahvipapujen säilytys

Jotta saadaan tasalaatuista ja hyvän makuista kahvia on tärkeää säilyttää kahvipavutkin oikeaoppisesti. Kahvipavut säilyy parhaiten omassa pussissaan säilytettynä ja ilmatiiviissä kahvirasiassa valolta suojattuna. Papuina kahvi säilyy huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi, koska se ei ole leikattu niin moneen osaan eikä happi näin pääse nopeasti vaikuttamaan sen makuaromeihin. Kahvipapuja on myös todella kätevä pakastaa jos tuntuu, että kaikkea ei kerkeä käyttämään.

Tarvittavat laitteet

Kahvipapujen kanssa alkuun pääsee kahvimyllyllä ja kahvilaitteella, kuten kahvinkeittimellä. Yleisesti kahvipapujen kanssa pärjää hyvin seuraavilla hankinnoilla:

  • papumylly
  • vaaka tai kahvimitta
  • vesipannu/vedenkeitin riippuen mitä kahvin valmistusmenetelmää käyttää
  • kahvilaite

Oikeanlaisen papumyllyn valitseminen saattaa tuntua vaikealta, kun vaihtoehtoja markkinoilla on niin monia. Hyviä papumyllyjä saa jo 60-80 eurolla. Esimerkiksi Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 kahvimylly on paljon suositeltu mylly kotikäyttöön ja sitä on saatavilla hyvin varustelluista elektroniikkaliikkeistä. Tätä myllyä kahvikouluttajamme Jori myös suositteli minulle.

Pro tip: laadukkaat kahvimyllyt erottaa yleensä huonoimmista myllyistä tarkastamalla, että onko siinä kaksi terää vai yksi terä. Kaksi-teräisillä kahvimyllyillä saa yleisesti paljon tarkempaa laatua ja jälkeä, sillä kaksi terää pilkkovat kahvipavut tasaisemmin kuin yksi terä. Yksiteräiset papumyllyt ovat usein halvempia ja ei-niin-laadukkaita.

Kahvipapujen mittaamisessa voi käyttää ihan kahvimittaa tai jos haluaa tarkempaa jälkeä niin vaaka on myös hyvä. Kahvipapujen mittaamisessa pätee yleinen sääntö 60 grammaa kahvia/litra vettä. Mittaaminen voi tuntua aluksi hankalalta etenkin käyttäessä kahvimittaa, mutta ajan kanssa oppii kuinka paljon vaaditaan kahvipapuja tiettyyn määrään kahvia.

Kahvin valmitamisessa voi valita itselleen mieluisimman menetelmän. Yleisiä kahvilaitteita ovat esimerkiksi pressopannu, Chemex, Hario V60, mutteripannu, aeropress ja suodatinlaite.

 

Kahvipapujen käyttöön tarvitset papumyllyn, vesipannun, kahvimitan ja kahvilaitteen

 

Kahvin valmistus kahvipavuista

Kahvipapujen valmistaminen lähtee niiden jauhamisesta. Eri kahvin valmistusmenetelmille on eri jauhatusasteet. Myllystä riippuen yleensä myllyistä löytyy valmiit jauhatusasetukset erilaisille valmistusmenetelmille, mutta niitä voi rohkeasti lähteä kokeilemaan. Karkeasti voidaan sanoa, että jauhatusasteet menevät yleensä hienoimmasta karkeampaan seuraavanlaisesti:

  1. Espresso
  2. Mutteripannu
  3. Aeropress
  4. Hario v60/pour over
  5. Kahvinkeitin
  6. Chemex
  7. Pressopannu
  8. Pannukahvi

Kahvin maku kertoo onko papujen jauhatusaste oikeanlainen. Jos kahvi maistuu kitkerältä, säädä jauhatusastetta karkeammaksi. Jos kahvi maistuu laimealta niin säädä sitä hienommaksi. 

No mikä sitten on paras kahvin valmistusmenetelmä kahvipavuille? Se riippuu mieltymyksistäsi ja siitä mitä haet. Nimittäin erilaisissa kahvilaitteissa ja -metodeissa on oma juttunsa ja fiiliksenä ja näin ollen niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tässäkin asiassa pätee se kuuluisa "kokeilemalla löytää oman juttunsa."

Saan usein kysymyksiä myös liittyen kahvilaitteiden pesemiseen, joten sanottakoon, että kahvimyllyjä ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen. Pesun voi suorittaa kerran 1-2 kuukaudessa jos kahvimyllyn pystyy avamaan ja imuroimaan sisältä. 

kahvipapujen jauhatusaste riippuu kahvin valmistustavasta

 

Siinä olivat kaikki perusvinkit kahvipapujen käytön aloittamiseen. Jos tulee kysyttävää niin laita meille viestiä Pauligin instagramissa @pauligfi.

Kahviterveisin,

Pauligin Inkku :)

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top