SYKSYN TUOKSUJA TUNNUSTELLEN

Näin kesän loppupuolella olen minäkin suunnistanut metsään marjojen perässä. Vadelmia ja mustikoita on tänä vuonna tullut ämpärikaupalla. Osa marjoista on laitettu talteen talven varalle, mutta osasta olen kyllä innolla leiponut päiväkahville herkuteltavaa.

Kun päiväkahvinautinnon haluaa tehdä täydelliseksi, kannattaa kahvisekoitus valita leivonnaisen mukaan. Parhaimmillaan kahvi ja kakku täydentävät toisiaan, aivan kuten tietty viini ja tietty juusto. Voimakkaan kirpeät tai sitruunaiset maut eivät ole aivan parhaimmillaan kahvin kanssa, sen sijaan kermaiset ja suklaiset kakut ja jäätelö sopivat mainiosti. Makuparien yhdisteleminen ei suinkaan vaadi ydinfyysikon taitoja, vaan onnistuu helposti silmäilemällä kahvipaketin takaa löytyviä kullanarvoisia avainsanoja. Esimerkiksi Juhla Mokka -kahvin, Presidentti-kahvin sekä alkuperämaakahvien Colombian ja Kenyan takaa on helposti löydettävissä ohjaavia sanoja, kuten täyteläinen, vivahteikas, pähkinäisen pehmeä, mustaherukkaan vivahtava ja suklainen jälkimaku. Näitä kun vertaa leivonnaisesta nouseviin makutuntemuksiin, on helppo valita samanlainen pari. Muutama helppo muistisääntö on myös, että klassiset kahvit Juhla Mokka ja Presidentti maistuvat erinomaisesti perinteisten leivonnaisten, kuten kermakakkujen ja pullan kanssa. Presidentti Tumma Paahto -kahvin hieno, suklaaseen vivahtava aromi avautuu parhaimmilleen juustoisten ja valkosuklaisten leivonnaisten kanssa. Paulig Colombian kanssa täydellinen yhdistelmä on pähkinäinen leivonnainen tai porkkanakakku. Vahvan Paulig Kenyan makupariksi sopii taas erinomaisesti täyteläinen sacherkakku. No, minun oma leivossuosikkini tänä kesänä on ollut ehdottomasti tämä mustikkapiirakka:

  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
  • 1 dl maitoa
  • 3 dl mustikoita
  1. Vatkaa munat ja sokeri sekä vaniljasokeri vaahdoksi.
  2. Lisää maito ja kasviöljyvalmiste vaahdon joukkoon, sekoita hyvin.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
  4. Voitele vuoka, kumoa taikina vuokaan ja ripottele mustikat päälle.
  5. Paista 225 asteessa alimmalla tasolla n. 25 – 30 minuuttia.
  6. Tarjoile yhdessä vaniljakastikkeen tai vaniljavaahdon kera.
Suoritin myös pienimuotoisen testauksen työporukkamme kahvitauolla. Mustikkapiirakan kanssa maisteltavina olivat Juhla Mokka, Presidentti, Presidentti Tumma Paahto sekä Presidentti Gold Label -kahvit. Kuuden hengen raadin tuloksena parhaan makuyhdistelmän äänet jakautuivat tasan Presidentti ja Presidentti Gold Label -kahvien välillä. Molemmat sopivat hyvin piiraan pariksi.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top