Sokerisuulla vapun viettoon

Vappuun kuuluu perinteisesti serpentiini, ilmapallot, ylioppilas- tai teekkarilakit, sima ja tietenkin munkit. Päätinpä minäkin tämän kerran leipoa munkit ihan omin sormin. Olin siinä uskossa, että munkkien tekeminen on todella vaikeaa ja siinä kuluu aikaa sekä pahimmassa tapauksessa menee vielä hermot. Valitsinkin siis vaikeuksien välttämiseksi mahdollisimman perinteisen ja simppelin reseptin, joka ei vaadi turhia kikkailuita. Tällä ohjeella et voi epäonnistua ja hymyilyttää vielä leipomisen jälkeenkin. :) Makupariksi suosittelen simaa tai Juhla Mokka -kahvia!  

Paulan perinteiset vappumunkit

 

3 dl      vettä tai maitoa 25 g     hiivaa 1/2- 3/4 tl       suolaa 3/4 dl  sokeria (1 kananmuna) 8,5 dl   vehnäjauhoja 75 g     voita tai margariinia

 

kypsentämiseen:

 

ruokaöljyä

 

pintaan:

          

sokeria, kanelisokeria tai tomusokeria ja mansikkamehua

 

1. Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. 2. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna. 3. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. 4. Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia pyörylöitä. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia. 5. Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun munkki kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Nosta reikäkauhalla muutama taikinapulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana. 6. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria.  Vinkki! Saadaksesi hieman erityisempää herkkua, voit myös täyttää munkit  niiden jäähdyttyä esimerkiksi omenahillolla tai päällystää ne sokerin sijasta pomadalla.   Herkullista vappua toivottaen Ulla Pauligin 17. Paula

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top