Soijaa, kauraa vai mantelia?

Maidoton trendi on Suomessa selvässä kasvussa. Eläinperäisen maidon voikin usein korvata kasvijuomalla. Mikä lukuisista vaihtoehdoista on sitten paras yhdistelmä kahvin kanssa? 

Miksi korvata eläinperäinen maito kasviperäisellä? Itse testasin aikoinaan mielenkiinnosta muutaman viikon ajan maidotonta ruokavaliota ja tykästyin tuona aikana kaurajuoman käyttöön kahvissa. Kysyin mielipiteitä myös Paulan Instagram- ja Snapchat-seuraajilta. Yleisimmät syyt kasvipohjaisten juomien käytölle olivat eettiset sekä terveydelliset periaatteet. Kauppojen hyllyille ilmestyy yhä enemmän kasvijuomavalikoimaa, joten mikä niistä on sitten paras vaihtoehto kahvin kanssa käytettäväksi? 

Vaikka puhekielessä kasvijuomista käytetään yleensä sanaa ”maito”, kieltää EU maito-sanan käyttämisen muusta kuin eläimestä tulevasta maidosta. Kasvipohjaiset ”maidot” ovat siis virallisesti "juomia", ja näillä sanoilla käsittelen niitä myös blogissani.

Otin testiin kolme suosituinta kasvijuomaa: Kaurapohjaisen, soijapohjaisen ja mantelipohjaisen juoman.

 

Kaurajuoma on oma suosikkini kahvin kanssa

Verrattuna muihin kasvipohjaisiin maitoihin kaurajuomassa on mieto ja pehmeä maku. Se antaa kahviin mielestäni täyteläisen maun ja hieman makeutta. Kaurajuoma sisältää myös paljon kuitua. 

Koostumukseltaan juoma sekoittuu ihan hyvin kahvin kanssa, mutta joskus saattaa joutua käyttämään apuna lusikkaa. Kaurajuoma oli myös selkeästi Paulan someseuraajien suosikki sillä noin 95% vastanneista liputti sen puolesta.

 

Soijajuoma on perinteisin maidon korvike

Soijajuoma valmistetaan vedestä ja soijapavuista ja kaupoista löytyykin runsas valikoima erilaisia soijatuotteita, joten makukin vaihtelee niiden mukaan. Maku on yllätys, yllätys -  soijainen, mutta esimerkiksi espressopohjaisissa kahvijuomissa soijajuoma toimii loistavasti sekä maun että käsiteltävyyden vuoksi. Soijajuomaa on nimittäin helpoin vaahdottaa.

Koostumus: Soijajuoman kanssa törmää usein kuvan kaltaiseen epämiellyttävään yllätykseen, kun juoma juoksettuu kahvin kanssa.

 

Tämä reaktio johtuu siitä, että kasvipohjaiset proteiinit ovat erilaisia kun eläinperäiset proteiinit, ja niillä on erilainen toleranssi ulkoisiin ärsykkeisiin. Ulkoisilla ärsykkeillä tarkoitan happamuutta ja lämpötilaeroja ja toleranssilla taas sitä, kuinka hyvin kaadettu juoma pitää pintansa ennen kuin se juoksettuu.

Kun kuumaan kahviin (kahvin pH on hapan) kaadetaan kylmää soijamaitoa, tapahtuu usein tämä reaktio. Soijan proteiinit ovat siis herkempiä happamuudelle.

Reaktion voi ehkäistä lämmittämällä hieman soijajuomaa etukäteen. Jossain tapauksissa auttaa soijajuoman kaataminen mukiin ennen kahvia. Tämän tavan toimivuus kuitenkin riippuu joskus hieman merkistäkin

Mantelijuoma tuo kahviin paahteista makeutta 

Mantelijuoma maistuu näistä kolmesta vaihtoehdosta voimakkaimmalta. Makuun kestää hetki tottua, joten juoma saattaa aluksi maistua hieman oudolta.

Mantelijuomaan törmää harvemmin kahviloissa, sillä esimerkiksi sen vaahdottaminen on haasteellisempaa. Juoma liukenee parhaiten suodatinkahviin.

Mantelijuomaa myydään myös makeutettuna versiona, mutta parhaimmillaan sokeria voi niistä löytyä jopa 13 grammaa!

 

Kahviterkuin,

 

Maija

Pauligin 19. Paula 

Kirjoittaja: Paula

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!