Paula tapaa: korumuotoilija Annea Lounatvuori Pony Jewelry

Olin viime keväänä lomamatkalla Berliinissä ystävieni kanssa ja olimme syömässä suuremmalla seurueella. Pöydässä istui paljon uusia tuttavuuksia, osa suomalaisia, osa paikallisia. Syömisen lomassa huomioni kiinnittyi kauniiseen ja omaperäiseen kaulakoruun. 

Kysyin korun kantajalta mikä koru mahtoi olla, sillä se oli niin kaunis, värikäs ja upea. Selvisi että koru on kantajan itse tekemä. Koru oli valmistettu hevosen häntäjouhista ja värjäämisessä käytetty kahvia ja vihanneksia. KAHVIA?!

Kahvinlähettiläänä kiinnostuin välittömästi. Vaikka olin lomatunnelmissa ja työasiat karistettu pois mielestä halusin tietää enemmän. Oli inspiroivaa nähdä mitä kahvista oli tällä kertaa taiottu. Sovimme tapaamisen korumuotoilija Annea Lounatvuoren työhuoneelle, sillä tahdoin nähdä kuinka tämä kaikki tapahtuu!  

Annean työhuoneen pöydällä oli paljon jouhista valmistettuja erivärisiä korvakoruja, kaulakoruja, kahvia ja muita väriaineita.  

Pony Jewelryn korut valmistetaan kerätyistä hevosen häntäjouhista. Kyseessä ei ole teuraseläimen jouhet, sillä niitä Annea ei halua käyttää. Hevosen häntäjouhia lyhennetään säännöllisin väliajoin eikä eläin tästä luonnollisestikkaan kärsi. Vastalahjana jouhien postittajalle lähetetään koru. Kuinka ihana idea! 

Synteettisten värien lisäksi värjäyksessä käytetään orgaanisesti värjääviä tuotteita, kuten esimerkiksi mausteita, kasveja,vihanneksia ja kahvia. Korun pohjaväri tulee yleensä kahvista sillä se antaa kauniin pohjasävyn mutta kahvi toimii kauniina värjäysaineena myös yksinään.  

 

Vuonna 2005 Annea alkoi valmistamaan koruja vanhoista korun osista ja kierrätysmateriaaleista. Jouhien käyttäminen koruissa tuli mukaan Annean musiikkiharrastuksen kautta.

- Soitin selloa ja hevosenjouhi oli tuttu materiaali, sillä sitä käytetään sellon jousessa. Kun soittaa oikein intensiivisesti yksittäisiä jouhia katkeilee ja ne pitää nypätä irti jousesta. Aloin kerätä näitä jouhia talteen ja jossain vaiheessa säästettyäni tarpeeksi lähdin pohtimaan mitä niille voisi tehdä.

- Hevosenjouhen luonnolliset sävyt kuten ruskea, musta ja harvinaisempi harmaa kiehtoivat minua myös ja saadakseni näitä lähdin kyselemään niitä hevosia omistavilta tutuilta ja tuttujen tutuilta. Ei mennyt kovin kauan kun aloin saada paketteja maailmalta, mm. Yhdysvalloista ja Australiasta. Nykyään yhdistän korujen valmistuksessa tutuilta saamiani hevosenjouhia ja instrumenttijouhia. 

Tällä hetkellä Annealla on meneillään kiinnostava ja haastava projekti, sillä hän suunnittelee korukonseptia helsinkiläiselle ravintolalle ja sen työntekijöille. Hän osallistuu myös vuosittain erilaisiin korutaiteen tapahtumiin, näyttelyihin sekä kilpailuihin.

 

Pony Jewelryn suhteen Annea on omasta mielestään päässyt vasta alkuun ja pää onkin täynnä ideoita.

 

 

 

Itse jään mielenkiinnolla odottamaan kuinka kahvilla värjätyt Pony-korut saavuttavat suosion! <3

 

Käy tutustumassa Ponyn nettisivuihin täältä.

 

Kahviterveisin,

 

Pauligin 19. Paula 

Kirjoittaja: Paula

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!