Paula tapaa: Charlotta Nylund, kahvilakulttuurin rakentaja

Me suomalaiset olemme kahvinjuonnin maailmanmestareita. Jokainen suomalainen juo keskimäärin 4-5 kuppia kahvia päivässä ja pelkästään Paulig ostaa vuosittain lähes prosentin koko maailman kahvituotannosta, mikä tarkoittaa noin 65 miljoonaa kiloa kahvia. Vaikka todella olemme kahvinjuojakansaa, on kahvilakulttuurimme saanut tuulta siipiensä alle vasta 2000-luvun alussa. 

Istahdin kahville henkilön kanssa, joka on ollut merkittävässä roolissa luomassa Suomeen kahvilakulttuurin uutta aikakautta. Charlotta Nylund työskentelee tällä hetkellä Paulig Kulman managerina.  

 

Miten päädyit työskentelemään kahvin parissa?

- Ennen valmistumistani hotelli- ja ravintolaesimieheksi (nyk. restonomi) 1996, työskentelin Helsingin Punavuoressa Maxill-ravintolassa, joka oli yksi harvoista edelläkävijöistä kahvin saralla. Tutustuin siellä ensimmäistä kertaa Cafe au lait -kahviin, joka tarjottiin oikeaoppisesti isosta kulhosta. Kahvijuoman oikeaa reseptiikkaa ei vaan oikein tunnettu, sillä juoma valmistettiin tuplaespressosta ja kuumasta maidosta. Mielenkiintoni kahvia kohtaan alkoi jo tuolloin.

- Valmistumisen ja muutaman työvuoden jälkeen silloinen Maxillin omistaja otti minuun yhteyttä ja kysyi olisiko minulla kiinnostusta lähteä mukaan aivan uuteen kahvilaprojektiin, sellaiseen mitä Suomessa ei oltu aikaisemmin nähty. Kyseessä oli Modesty Coffee Shop -konsepti, missä Paulig oli mukana. Ensimmäinen kahvila avattiin Helsingin Tennispalatsiin vuonna 1999.

Modestyn henkilökunta baristakoulutuksessa.

Brändätty paperikassi

 

Millainen kahvilakulttuuri oli tuolloin?

-2000-luvun vaihteessa espressokulttuuri oli vasta tuloillaan Suomeen. Espressopohjaiset juomat olivat todella aivan uusi juttu. Modestyssa oli paljon amerikkalaistyylistä vivahdetta upealla esillepanolla, suuria ja näyttäviä leivoksia, sekä uusia kahvijuomia, joiden eroja opetimme lähes jokaiselle asiakkaalle. Kahvitietouden lisäksi satsasimme take away-kahvikulttuuriin ja vahvaan brändäykseen, mikä oli myös uutta. Modestyn elinkaari kesti kokonaiset viisi vuotta. Samaan aikaan Ruotsista rantautui Suomeen Waynes Coffee, joka tuki myös espressokulttuurin kasvua.

-Vuonna 2004 aloitin Waynes Coffee -yrittäjänä ja perustin kahvilan Sanomataloon. Kahvila oli minulla vuoteen 2010 asti, jonka jälkeen siirryin töihin Restamaxille, josta tuli Suomen lisenssiomistaja Waynes Coffeen kahviloille. Vuosina 2012-2016 avasin yhteensä 9 kahvilaa.

Miten kahvi- ja kahvilakulttuuri on muuttunut viime vuosien aikana?

-Suomalainen kahvinjuoja on tottunut tummapaahtoiseen kahviin. Espressopohjaiset kahvijuomat eivät ole enää vieraita ja itseasiassa suodatinkahvit ovat nyt kasvava trendi. Myös erilaiset kasvipohjaiset maidot ovat nousussa.

Nykypäivän asiakas on valmis maksamaan laadukkaasta ja taidolla valmistetusta kahvista, nyt kun kiinnostus ja tietämys kahvista on kasvanut.

Miten toivoisit kahvilakulttuurin vielä muuttuvan Suomessa?

-Toivoisin, että kahvia arvostettaisi enemmän. Raaka-aine, joka on valmistuakseen vaatinut älyttömästi aikaa ja taitoa matkallaan pavusta kuppiin pilataan kovin helposti väärällä säilytyksellä tai huolimattomalla valmistuksella. Kun kerran olemme maailmanmestareita kahvinjuonnissa, meidän tulisi myös välittää kahvista enemmän.

Mikä rooli Paulig Kulmalla on kahvikulttuurin rakentamisessa?

-Kulmassa on valtava potentiaali tehdä vaikka mitä, sillä toimimme jälleen kerran edelläkävijänä aitiopaikalla. On mahtavaa että suuri 140-vuotias kahvitalo lyö viisaat päänsä yhteen uudentyylisen raakaruokaan erikoistuneen pienyrityksen (Pure Hero) kanssa. Vaikka käsinsuodatusta ja raakakakkuja näkyy jo trendikkäissä pikkukahviloissa, Paulig Kulma tavoittaa paljon ihmisiä ja nämä uudet kasvavat trendit pääsevät Kallion ”hipsterikahviloista” suuremman ihmismassan tietoisuuteen. 

Millaista on hyvä kahvi?

Hyvä kahvi on tuoretta ja se on valmistettu puhtailla laitteilla. Jättäisin mieluummin kahvin juomatta, kun joisin huonoa kahvia. 

Charlotan lempikahvi on aamulla nautittu Café au lait. 

Jos saisit kutsua kenet tahansa kahville, kuka se olisi?

-Isäni, joka menehtyi neljä vuotta sitten. Me kahviteltiin useasti yhdessä. Kahvittelua ja hyviä keskusteluita olisi ollut kiva jatkaa.

Kiitos Charlotalle mielenkiintoisesta kahvihetkestä! Lisää Paulig Kulmasta voit lukea täältä

 

Terveisin,

Maija

Pauligin 19. Paula