Kahviset tikkunekut do’s and don’ts

Tällä kertaa käärin hihat ja päätin kokeilla tehdä jotain minulle täysin uutta - tikkunekkuja. En ole koskaan aikaisemmin kokeillut nekkujen tekoa, mutta lapsena meillä oli tapana koulun jälkeen valmistaa kavereiden kanssa kinuskia, jonka resepti on samantapainen.

 

Nekut

n. 20 kappaletta

2 dl tummaa siirappia
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
1 ½ dl mantelirouhetta & 4 rkl kahvijauhetta

Ohje:

1. Täytä reunallinen astia sokerilla. Valmiit nekut laitetaan jähmettymään sokeriastiaan.

2. Leikkaa leivinpaperista noin 10cm x 10 cm neliöitä ja pyöritä paperit tötteröiksi. Kiinnitä tötterö yläreunasta nuppineulalla (teippi ei pysy!). Upota tötterö syvälle sokeriastiaan valmiiksi.

3. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Keitä koko ajan sekoitellen. Seos on valmista, kun se on 120-asteista. Voit myös testata onko seos riittävän kuumaa tiputtamalla nokareen nekkuseosta kylmään veteen. Kaada vesi pois ja yritä pyöritellä nokareesta pallo. Mikäli tämä onnistuu, niin seos on valmista.

4. Sekoita valmiin seoksen joukkoon loput ainekset.

5. Kaada tai lusikoi seos tötteröihin ja työnnä keskelle tikku.

6. Anna jäähtyä ja nosta kylmään jähmettymään. Poista nuppineulat vasta jähmettymisen jälkeen! 

Nekkujen valmistuksessa minut yllätti muutamakin asia, mitkä teen seuraavalla kerralla toisin. Ensinnäkin seoksen keittäminen vei yllättävän paljon aikaa (noin tunnin). En tajunnut valmistaa paperineliöitä valmiiksi, mutta onneksi minulla oli apukäsiä paikalla! Tötteröiden muoto oli jokseenkin haastava saavuttaa, mutta jo muutaman pyörittelyn jälkeen alkoi sekin luonnistua. 

Tötteröt kannattaa upottaa SYVÄLLE sokeriastiaan, sillä muuten ne kaatuvat täyttämisen aikana ja tästä voi seurata sotkua ja pahimmillaan palovammoja, sillä seos on todella kuumaa! 

Viimeisenä oppina mainittakoon, että säilytä nekut viileässä, äläkä poista leivinpaperia niiden ympäriltä, kuin vasta tarjoiluvaiheessa. Muuten voi käydä alla olevan kuvan mukaisesti...

 

Ihanaa joulun odotusta!

 

Terkuin,

 

Maija 

Pauligin Paula

Kirjoittaja: Paula

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!