Kahvin saattamana yöttömään yöhön

Olemme jo kesäkuun ehtoopuolella ja suomalaisten yksi vanhimmista perinnejuhlista, juhannus, kolkuttelee eteisessä. Avosylin olemme sen aina ottaneet peremmälle, ja tokkopa tämäkään vuosi olisi erilainen.Tämä perinteinen keskikesän juhla tuo mukanaan yöttömän yön, juhannuskokot, juhannustaiat ja yhdessä olon läheisten kanssa. Jotta kaikki jaksaisimme nauttia läpi yön paistavasta auringosta, on apu lähellä.  Luonnon omalla piristeellä voimme iloita koko yön suvesta ja perinteitä kunnioittaen. Maan mainio tapa tarjoilla juhannuskahvi on ehdottomasti kuparipannu.

 

 

Perinteiset pannukahvit valmistat näin:

Kiehauta pannussa kylmää, raikasta vettä. Kun vesi kiehuu, lisää yksi mitallinen(7g) pannujauhettua kahvia kahvikupillista(1,25dl) kohti sekä yksi mitallinen ”pannulle”. Kuohauta kahvi kerran ja siirrä sitten hautumaan 5 minuutiksi. Älä keitä. Kaada valmis kahvi lämmitettyyn tarjoilukannuun. Näin hautuminen pysähtyy oikealla hetkellä, eivätkä porot tule mukana kuppiin.

Paulan juhannustaika

 

Kaiva esiin kuparipannu ullakolta,

puhtaaksi se puunaa ja kiillota.

Saattaa kuulostaa hankalalta,

mut epäilykset nyt piilota.

 

Pavut paahdetut käsin jauha,

poroja oikea määrä kaada.

Kun käytössä kultakauha,

toden määrän voit vaan saada.

 

Keskiyö kun lyö,

pannu tulelle laita porisemaan.

Näin palkitaan sun työ,

kun kutsut muut maistamaan.

 

Koko vuodeksi suosio sun on,

kun taian tämän teet.

Muistat vaan reseptin kunnon,

tuore kahvi ja raikkaat veet.

 

 Ystävällisin kahviterveisin Ulla Pauligin 17. Paula

Tags 
Blogimerkintä
Juhannus
kuparipannu
pannukahvi
kesä
juhannustaika