Juhla Mokka -kahvin tekijät: päämaistaja Marja

Juhla Mokka -kahvin tekijät blogisarjassa tutustutaan kasvoihin kahvin takana. Marja Touri on työskennellyt Pauligin päämaistajana jo 20 vuotta, joten hän tuntee Pauligin kahvien maut. Päämaistajan työpäivään kuuluu näytekupillisten arviointia maistamalla sekä kahvin tuotekehitystä ja uusien kahvimakujen suunnittelua ja etsimistä.

 

1. Mitä sinun tyypilliseen työpäivään kuuluu?

Työpäiviini kuuluu todella paljon kahvien maistelua, laatuluokittelua eli saapuvien kahvierien arvioimista sekä yleistä kahvien ja kahvimakujen tuotekehitystä. Laatuluokittelussa alkuperämaista saapuva kahvi arvioidaan ja siitä lähetetään sanallinen ja numeraalinen arvio kahvin lähettäjälle. Tämä auttaa yhteistyökumppaneitamme alkuperämaissa löytämään helpommin meille sopivat kahvilaadut, jotka sopivat meidän laatu- ja makukriteereihin. Tuotekehitysprosessiin kuuluu myös kahvien makusanoja ja kahvipakkauksien tekstejä. Lisäksi työskentelen päivittäin läheisesti Pauligin raakakahvi ostajien kanssa, joiden kanssa mietimme tarkkaan mistä kannattaisi ja on mahdollista ostaa kahvia sekä summaamme mitä mielenkiintoisia kahvilaatuja on ollut maistoissa.

2. Miten päädyit Pauligin päämaistajaksi?

Hain aikoinaan töihin kahvilaboratorioon laadunvarmistajaksi ja siinä huomasin kuinka kiinnostavaa kahvi ja kahvin erilaiset maut ovat. Huomasin nopeasti, että kykyni maistaa ja muistaa makuja on melko hyvä ja kehityskelpoinen. Silloisen päämaistajan kanssa aloimme harjoittelemaan kahvin maistamista, sillä tarvittava osaaminen kahvin maistamiseen ja makujen tunnistamiseen vaatii pitkäjännitteistä opettelua ja kokemusta. 19 vuotta olin hänen opeissa, jonka jälkeen minusta tuli Pauligin päämaistaja, joka on kaikkien kahviemme makujen takana.

3. Mikä on työssäsi mielenkiintoisinta?

Pidän työssäni erityisesti siitä, että jokainen työpäivä on  erilainen. Lisäksi kahvin ja kahvimakujen  yllätyksellisyys pitää työn mielekkäänä, sillä ikinä ei tiedä miltä kahvi maistuu ennen kuin on sitä maistanut. Hyvien ja uudenlaisten kahvimakujen etsiminen niin kahvikupista kuin kahvitiloilta inspiroi, koska aina löytyy uudenlaisia makuja. Kahvi on satokausituote eli jokainen kahvisato on erilainen ja eri makuinen.

4. Minkälaiset ominaisuudet ovat tärkeitä tämän tyyppisessä työssä? Miten kahvin maistotiimiin voi päästä töihin?

Elintarvikealan opiskelu on hyvä pohja kahvin laadunvarmistukseen, mutta missään koulussa ei opeteta kahvin maistoa. Kahvin maiston oppii vain tekemällä ja kokemuksen myötä oppii tunnistamaan kahvien eri maut sekä laadukkaan kahvin makukriteerit. Mielenkiintoista on se, että ihmisten kyvyssä maistaa makuja on geneettisiä eroja. Näin ollen kaikkien ihmisten makuaistit eivät ole tarpeeksi kehittyneitä, jotta heistä voisi tulla päämaistajia.

Tässä työssä pärjää monenlaisilla ominaisuuksilla, mutta sanoisin että on hyvä olla paloa ja intohimoa kahvin maistamiseen. Lisäksi plussaa on jos on luonteeltaan kärsivällinen ja kuuntelevainen.

5. Miten nautit Juhla Mokka -kahvin mieluiten?

Se vaihtelee! Viikon kohokohta on, kun viikonloppuaamuna valmistan itselleni hyvää kahvia rauhassa kotona aamupalan kera. Arvostan kahvin maussa vivahteita ja sopivan makeaa hapokkuutta, kuten Juhla Mokka -kahveista löytyy.

 

Kiitos Marja haastattelusta :) Seuraavaksi ja viimeisenä haastattelussa toimitusjohtajamme Rolf Ladau.

Kahviterveisin, Pauligin Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top