Juha Tapio säveltää kahvin voimalla

Pääsin jututtamaan kahvikupposten ääressä muusikko Juha Tapiota. Keskustelimme hänen urastaan, musiikistaan sekä tietenkin myös lempikahveista ja kahvinjuontitottumuksista. Hän paljasti, että parhaita kahvihetkiä ovat rauhalliset sunnuntaiaamut espressoa nautiskellen.

Mikä on oma suosikkisi lauluistasi?
Juha Tapio: Se on seuraavalla levyllä. Aina pitää jäädä olo, että voi laittaa paremmaksi. Sisimmässäni tiedän, mitä haluan sanoa, mutta en vielä ole saanut
sitä tyhjentävästi ilmaistua. Ehkä paras ilmaisu ei koskaan löydykään ja se kuuluu pelin henkeen. 
 
Mistä saat inspiraatiota? 
Juha Tapio: Usein alan vain rämpytellä kitaraa ja yhtäkkiä tulee olo, että tästä se lähtee. Alitajuntaan on varastoitunut paljon asioita ja kappaletta tehdessä tulee illuusio, että nyt tässä tapahtuu jotakin mystistä. Haluankin säilyttää tekemisen mystisyyden, sillä ehkä se juuri on se laulun lahja.
 
Auttaako kahvi säveltämiseen? 
Juha Tapio: Askeettisessa työhuoneessani on kahvinkeitin ja tuopin kokoisia kahvimukeja, joten siellä tulee juotua runsaastikin kahvia. 
 
Muistatko milloin aloitit kahvinjuonnin?
Juha Tapio: Vasta 21-vuotiaana. Vanhempani olivat ostaneet opiskelijakämppääni ruokaa ja kuivamuonaa ja kun muuta ei ollut enää jäljellä, keitin pannullisen
kahvia. Siitä se lähti.
 
Entä nykyinen kahvinkulutuksesi?
Juha Tapio: Kahvia menee keikka- ja studiopäivinä runsaasti. Sitä kuluu huomaamatta, kun on paljon odottelua ym.
 
Keikatko sujuvat siis kahvin voimalla?
Juha Tapio: Ennen keikkaa otetaan aina piristykseksi kuppi tai kaksi kahvia. Konsertin jälkeen saatetaan mennä vielä syömään, ja hyvän ruoan päälle espresso ja avec ovat aivan mahtavia. Mutta kun nukun hotelleissa huonommin, niin yritän kieltäytyä moisista herkuista. Aina en onnistu.
 
Mitä kahvia juot yleensä?
Juha Tapio: Espressoa enimmäkseen ja joskus teen maidon kanssa pidempiä kahveja. Haluan aina kokeilla uusia papuja ja makuja. Hetkeksi aina ihastun johonkin merkkiin ja sitten taas vaihdan.
 
Millainen on lempikahvihetkesi?
Juha Tapio: Kotona fiilistelen hyvällä espressolla, jota varten minulla on käsimylly ja mutteripannu. Tällaiselle maankiertäjälle on juhlaa olla kotona ja tehdä tavallisia asioita. Jos on tullut lauantaiyöllä kotiin ja saanut nukkua vähän pidempään, niin on hienoa kaikessa rauhassa pyörittää myllyä ja valmistaa kahvia. Kaikkein siisteintä on kuitenkin herätä kahvimyllyn ääneen, kun joku jauhaa kahvia ihan minua varten.
 
Kahviterkuin,
Noora