INTOHIMO JA AMMATTITAITO - MESTARITEOKSEN RESEPTI?

Ystävänpäivänä järjestettiin Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla Vuoden Barista- ja Latte Art -kilpailut. Siellä Suomen parhaat kahviammattilaiset kisasivat paremmuudestaan. Olin paikan päällä seuraamassa kilpailuja aamusta iltaan. Ja voi sitä jännityksen määrää! Vuorollaan kukin kahdeksasta kilpailijasta pääsi erikoiskahvilaitteen äärelle. 15 minuutin esivalmisteluiden jälkeen alkoi kilpailusuoritus, jota tarkkasilmäinen tuomaristo seurasi pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Kilpailijalla oli 15 minuuttia aikaa vakuuttaa heidät taidoistaan. Kilpailuminuuttien aikana jokaisen tuli valmistaa 4 espressoa, 4 cappuccinoa ja 4 itse kehittelemäänsä espressopohjaista signature-juomaa. Tuomaristo arvioi tarkkaan juomien koostumusta, ulkonäköä ja makua. Niiden lisäksi tiukan syynin alla olivat baristan tekniset taidot, työskentely, siisteys ja esiintymistaito.

Valmiiden kahvijuomien tulee olla hyvin valmistettuja, maultaan loistavia ja tasalaatuisia. Koska seurattavia asioita on näin paljon, on tuomaristo jakaantunut seuraamaan kukin tiettyjä seikkoja tarkemmin. Tuomariston neljä jäsentä arvioi juomien makua ja ulkonäköä, kaksi jäsentä seuraa tarkalla silmällä tekniikkaa, ja tietenkin tuomaristolla on myös päätuomari. Lopuksi suorituksen jälkeen kilpailijalla on 15 minuuttia aikaa siivota työskentelypiste niin, että seuraava kilpailija saa aloittaa taas puhtaalta pöydältä. Kilpailun tuoksinassa nähtiin monia jännittäviä hetkiä. Kupit kilisivät ja saattoivatpa kädetkin hieman täristä, mutta yleisö pääsi seuraamaan toinen toistaan upeampia suorituksia.

Latte Art -kisassa taas miteltiin siitä, kuka loihtii upeimmat kuviot maitovaahdolla espressojuomien pintaan. Suoritusaika oli 8 minuuttia, ja sen aikana kilpailijoiden tuli valmistaa 2 cappuccinoa, 2 espresso macchiatoa sekä 2 itse kehittelemäänsä kahvi- ja maitopohjaista juomaa, designer beveragea. Juomien tulee olla tasalaatuisia ja kuvioiden täsmälleen toistensa näköisiä. Tällä kertaa juomien päällä nähtiin suloisia sydämiä ja kauniita lehtikuvioita. Tuntui siltä, että kilpailijatkin olivat jo hieman rentoutuneet iltapäivällä kisattavaan Latte Art -kilpailuun mennessä, ja kädet olivat vakaampia kuvioiden loihtimiseen.

Päivästä innostuneena vietin minäkin tovin Paulig Instituutin tiloissa kokeillen kykyjäni. Kouluttajiemme opastuksella onnistuin lopulta monen ja monen harjoituskerran jälkeen saamaan muutaman kuvauskelpoisen cappuccinon aikaiseksi. Tässä lajissa ahkeruus palkitaan: kovalla treenillä ja sinnikkyydellä on mahdollista oppia taitavaksi tekijäksi.

Tags 
ystävänpäivä
Latte Art
Barista
Blogimerkintä