4 ruokaisaa reseptiä hävikkikahvista!

Hävikkiviikkoa vietetään 7.-13.9.2020 ja teemaviikon ydinteemana on arjen keinot ruokahävikin vähentämiseen kotona. Suurin osa kahvin hävikistä syntyy, kun kahvia valmistetaan tarvetta nähden liian paljon. Kokosin tähän blogiin muutaman erinomaisen reseptin, joihin voit käyttää ylijäänyttä kahvia.

Hävikkikahvi on erinomainen raaka-aine resepteihin

 

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen LUKEn yhteistyössä teettämän ruokahävikkitutkimuksen mukaan suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden (noin 4 litraa taloutta kohden). Tämä johtuu useimmiten siitä, että kahvia valmistetaan kerralla liikaa. Kahvihävikkiin liittyviä tottumuksia on kuitenkin helppo muuttaa vastuullisempaan suuntaan kiinnittämällä huomiota arjen rutiineihin kotikeittiössä. Hyviä niksejä kahvihävikin vähentämiseen ja vastuullisempiin tapoihin ovat muun muassa:

  • Keitä kahvia juuri sen verran, kuin tarviset. Esimerkiksi pienellä pressopannulla on kätevää keittää yksi kahvikupillinen kahvia. 
  • Lajittele kahvinpurut biojätteeseen
  • Kaada ylijäänyt kahvi kukille (soveltuu erityisesti happamasta maaperästä pitäville kasveille) tai loihdi kahvista jääkahvipaloja
  • Valmista kahviporoista kuoriva kasvonaamio
  • Käytetystä kahvipakkauksesta saa myös askarreltua ihanat DIY-korvikset

Lisäksi jaan muutaman mahtavan reseptin, joissa voit hyödyntää hävikkikahvia. Lisää kotitalouksien ilmastoteoista ja hävikkiviikosta voit lukea täältä.

Kahvinen salaatinkastike

Kahvi salaatinkastike

 

Ainekset:

  • 1 rkl rouhittua mustapippuria 
  • 1 rkl merisuolaa
  • 1 rkl hunajaa 
  • 0,5 dl Sherry-etikkaa  
  • 1 dl keitettyä kahvia  
  • 2 dl rypsiöljyä 
  • 2 dl oliiviöljyä
  • tuoretta minttua

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimella. Nauti raikkaan salaatin kera.

Kahvi-mustapapu dippi

kahvi-mustapapu dippi sipsien kanssa

 

Ainekset:

  • 550 g mustapapua 
  • 80 g voita
  • 1 sipuli 
  • 1 rkl chilihiutaleita
  • 0,5 rkl basilikaa
  • 0,5 rkl valkosipulia mausteena
  • 1 rkl oreganoa 
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl keitettyä kahvia
  • 1 dl kasvislientä 

Sulata voi kattilassa. Paloittele sipuli ja kuullota se rasvassa noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja pavut kattilaan ja paista muutama minuutti. Lisää vielä sokeri ja sekoita massa kunnolla tasaiseksi, jonka jälkeen kaada se tehosekoittimeen. Kaada kahvi ja kasvisliemi tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tarjoile tortillalastujen kera.

Lammas Kofta

Ainekset:

  • 2 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
  • 1 dl kahvia
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl mausteminttua
  • 1 rkl Santa Maria aurinkokuivattu tomaatti -paste
  • 1 rkl Santa Maria inkivääri -paste
  • 500 g lampaan paistijauhelihaa

Kastikkeen ainekset:

  • 2 dl ruokajugurttia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl minttua

Murenna leipäviipaleet ja sekoita kahvin joukkoon. Yhdistä sen jälkeen kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 12 osaan. Muotoile vartaiksi puisten, kylmässä vedessä liotettujen grillitikkujen ympärille. Paista uunipellillä 250 asteessa n. 20 minuuttia. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään tasaiseksi. Nauti!

Sieniragu

Ainekset:

  • 400 g sieniä (kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkusieniä)
  • 2 kpl eriväristä paprikaa
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • 2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl maustepippuria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl tomaattimehua
  • 1 dl kahvia
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 rkl maustepersiljaa
  • 1 rkl oreganoa

Leikkaa sellerit ja sipulit viipaleiksi. Lisää sienet kattilaan ja paista, kunnes ylimääräinen neste on irronnut sienistä. Laita voi ja kasvikset pannulle ja paista noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripoittele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Kaada päälle tomaattimehu, kahvi ja ruokakerma. Mausta persiljalla ja oreganolla. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi ohraton tai maalaisleivän kera.

Kiitos resepteistä kuuluu Pauligin kokille Petterille sekä Barista Instituutin Karkille!

hävikkiviikko kahvireseptit

 

Makoisia hetkiä ja kivaa viikkoa! :)

Kahviterveisin, Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top