Suurin osa kahvin hävikistä syntyy, kun kahvia valmistetaan tarvetta nähden liian paljon. Kokosin tähän blogiin muutaman erinomaisen reseptin, joihin voit käyttää ylijäänyttä kahvia.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen LUKEn yhteistyössä teettämän ruokahävikkitutkimuksen mukaan suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden (noin 4 litraa taloutta kohden). Tämä johtuu useimmiten siitä, että kahvia valmistetaan kerralla liikaa. Kahvihävikkiin liittyviä tottumuksia on kuitenkin helppo muuttaa vastuullisempaan suuntaan kiinnittämällä huomiota arjen rutiineihin kotikeittiössä. Hyviä niksejä kahvihävikin vähentämiseen ja vastuullisempiin tapoihin ovat muun muassa:
- Keitä kahvia juuri sen verran, kuin tarviset. Esimerkiksi pienellä pressopannulla on kätevää keittää yksi kahvikupillinen kahvia.
- Lajittele kahvinpurut biojätteeseen
- Kaada ylijäänyt kahvi kukille (soveltuu erityisesti happamasta maaperästä pitäville kasveille) tai loihdi kahvista jääkahvipaloja
- Valmista kahviporoista kuoriva kasvonaamio
- Käytetystä kahvipakkauksesta saa myös askarreltua ihanat DIY-korvikset
Lisäksi jaan muutaman mahtavan reseptin, joissa voit hyödyntää hävikkikahvia.
Kahvinen salaatinkastike

Ainekset:
- 1 rkl rouhittua mustapippuria
- 1 rkl merisuolaa
- 1 rkl hunajaa
- 0,5 dl Sherry-etikkaa
- 1 dl keitettyä kahvia
- 2 dl rypsiöljyä
- 2 dl oliiviöljyä
- tuoretta minttua
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimella. Nauti raikkaan salaatin kera.
Kahvi-mustapapu dippi

Ainekset:
- 550 g mustapapua
- 80 g voita
- 1 sipuli
- 1 rkl chilihiutaleita
- 0,5 rkl basilikaa
- 0,5 rkl valkosipulia mausteena
- 1 rkl oreganoa
- 1 rkl sokeria
- 1 dl keitettyä kahvia
- 1 dl kasvislientä
Sulata voi kattilassa. Paloittele sipuli ja kuullota se rasvassa noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja pavut kattilaan ja paista muutama minuutti. Lisää vielä sokeri ja sekoita massa kunnolla tasaiseksi, jonka jälkeen kaada se tehosekoittimeen. Kaada kahvi ja kasvisliemi tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tarjoile tortillalastujen kera.
Lammas Kofta
Ainekset:
- 2 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
- 1 dl kahvia
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 rkl mausteminttua
- 1 rkl Santa Maria aurinkokuivattu tomaatti -paste
- 1 rkl Santa Maria inkivääri -paste
- 500 g lampaan paistijauhelihaa
Kastikkeen ainekset:
- 2 dl ruokajugurttia
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl minttua
Murenna leipäviipaleet ja sekoita kahvin joukkoon. Yhdistä sen jälkeen kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 12 osaan. Muotoile vartaiksi puisten, kylmässä vedessä liotettujen grillitikkujen ympärille. Paista uunipellillä 250 asteessa n. 20 minuuttia. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään tasaiseksi. Nauti!
Sieniragu
Ainekset:
- 400 g sieniä (kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkusieniä)
- 2 kpl eriväristä paprikaa
- 2 varsisellerin vartta
- 2 sipulia hienonnettuna
- 2 rkl voita
- 1 tl suolaa
- 1 tl maustepippuria
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl tomaattimehua
- 1 dl kahvia
- 2 dl ruokakermaa
- 1 rkl maustepersiljaa
- 1 rkl oreganoa
Leikkaa sellerit ja sipulit viipaleiksi. Lisää sienet kattilaan ja paista, kunnes ylimääräinen neste on irronnut sienistä. Laita voi ja kasvikset pannulle ja paista noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripoittele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Kaada päälle tomaattimehu, kahvi ja ruokakerma. Mausta persiljalla ja oreganolla. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi ohraton tai maalaisleivän kera.
Kiitos resepteistä kuuluu Pauligin kokille Petterille sekä Barista Instituutin Karkille!

Makoisia hetkiä ja kivaa viikkoa! :)
Kahviterveisin, Inkku