Kerstin Linne känner kaffeodlarnas utmaningar

Den tyska kaffeexperten Kerstin Linne är väl insatt i de utmaningar klimatförändringen innebär för kaffeodlingen. Kerstin åker i jobbet skytteltrafik mellan kaffets ursprungsländer, bland annat Brasilien, Guatemala, Indonesien och Kenya, för att utbilda och förbereda kaffeodlarna inför den accelererande klimatförändringen. I sitt arbete stöter hon på såväl fördomar som entusiasm.  

Kerstin Linne berättar att kaffeodlarna tydligt kan se vilka effekter klimatförändringen redan nu har på deras odlingar. ”De är mycket medvetna om vad som händer på odlingarna: hur mycket det har regnat, om vattnet räcker till, om det går att använda och hur exempelvis kaffebuskarnas blomning har lyckats. Däremot saknar odlarna information om resultaten av den nyaste forskningen om klimatförändringen och de prognoser som bygger på forskningen. Min uppgift är att koppla ihop odlarnas vardagliga observationer med kända fakta, och att hjälpa odlarna att förstå hur och varför de måste ändra sin verksamhet”, berättar Kerstin. ”Det är fint att gång efter gång få upptäcka hur motiverade kaffeodlarna är att agera då de får saklig information. Att ge upp inför utmaningarna är inte ett alternativ för dem”, säger hon.

Det är ingen enkel uppgift Kerstin har valt - då det gäller klimatförändringen finns det ingenting som är säkert. ”Då förutsägbarheten försvinner ligger odlarna illa till eftersom deras anpassningsmöjligheter är små, oavsett hur man mäter. Det är mycket svårt för odlarna att få utbildning och finansiering för sitt arbete”, säger Kerstin.

På resande fot nästan halva året

Kerstin Linne har avlagt en MBA-examen om utvecklingsländernas ekonomi i Bremen och i Mexiko. Hon har också skrivit flera artiklar och andra publikationer om hållbar utveckling. Nu sysselsätter hon sig själv genom sitt eget företag och reser runt i världen för att tala om kaffe och klimatförändringen. Kerstin håller föreläsningar, konsulterar och träffar odlare och andra aktörer inom kaffebranschen, för att försöka hitta gemensamma intressen för dem. ”Erfarenheterna av odlarnas vardag borde utnyttjas mer i de internationella projekten. En av mina viktigaste uppgifter är att fungera som odlarnas språkrör gentemot producenterna och industrin. Odlarna vet bättre än någon annan vad de behöver och med vilka problem de kämpar”, påminner Kerstin, som i oktober också besökte Finland och Pauligs kaffeseminarium.

Enligt Kerstin finns det utmaningar så det räcker, och det går inte att tillgodose allas behov. ”Det är svårt att få med finansiärer i projekten eftersom den vetenskapliga kunskapen om klimatförändringens följder handlar om prognoser. Osäkerhet är inte lockande.” Ett projekt som seglar i medvind och där Kerstin är med är miljöprojektet Coffee & Climate som Paulig och fem andra europeiska företag i kaffebranschen startade år 2011 tillsammans med den tyska organisationen för utvecklingssamarbete, GIZ.

Kulturskillnader och vänskap

Enligt Kerstin är det utmanande att arbeta i de länder där kaffet odlas, till exempel i Kenya, på grund av kulturella skillnader och språkbarriärer. Landets officiella språk är engelska och swahili, men det talas också totalt 42 lokala språk i landet.

”Det är förståeligt att odlarna vill tala sitt modersmål då vi träffar dem, och därför behöver vi hjälp av tolkar. Då vi får kontakt och diskussionen kommer igång skingras oftast misstron mot att en ung, utländsk kvinna ska kunna vara till hjälp. Många upplever genuint att de har nytta av informationen, och vill till och med bli mina vänner. Det är inte ovanligt att jag blir inbjuden till familjen för att äta. Att få den tilliten känns verkligen fint, och det är en av de mest tacksamma sidorna med det här jobbet”, berättar Kerstin.

Nästan två tredjedelar av världens kaffe kommer från små plantager på mindre än två hektar. Eftersom det inte är en självklarhet att småodlare i de regioner som drabbas av klimatförändringen ska lyckas i sitt arbete, hoppas Kerstin att inte heller konsumenterna ska se sin kopp morgonkaffe som en självklarhet. ”För de flesta producenterna är kaffe den enda utkomstkällan och de arbetar otroligt mycket varje dag för att vi ska få njuta av vårt kaffe”, påminner Kerstin.

Kerstin Linnes webbplats öppnar i januari 2013 på adressen www.greenlinne.com

 


« Inköp
Back to top