Kaffets historia

Kaffets ursprung

Ursprungligen kommer kaffe från det som i dag är Etiopien. Man har genom arkeologiska utgrävningar kommit fram till att kaffe har vuxit vilt i regionen lika länge som området har varit befolkat.

Legenden om Kaldi

Kaffe – liksom så många andra goda saker i livet – upptäcktes av en slump. Det finns många legender om hur kaffet upptäcktes. Den kändaste handlar om en getaherde vid namn Kaldi. Han levde i Caffa-regionen i Etiopien. En dag märkte han att det var svårt att få getterna att sova på kvällen. Getterna hade tuggat på de glansiga bladen på en kaffebuske och på de röda bär som växte på busken. Herden prövade själv på bären och blev lika orolig som getflocken. Han tyckte inte om smaken och slängde bären på elden. En härlig arom spred sig från bären i elden. Senare var det någon som kom på att man kunde krossa bären och blanda dem med hett vatten för att tämja den starka aromen. På det här sättet uppfanns kaffet som vi dricker.

Resan till Europa

På 1600-talet spred sig småningom ryktet om drycken till Europa. Venetianska köpmän startade kaffehandeln då de började frakta grönt kaffe från hamnen i Mocka. Från Italien exporterades kaffet vidare till resten av Europa: Bland de första städerna som tog drycken till sig fanns Marseilles, Amsterdam och London.

På 1700-talet under upplysningstiden ansågs den nya drycken stöda Förnuftets tidsålder genom att ge skärpt tankeförmåga och bidra till intellektuella diskussioner.

Back to top