Sidamo-papujen jäljillä Etiopiassa

27.1.2014

Pohjolassa talvi on kiristänyt otettaan ja lämpimät kesäpäivät häämöttävät loputtomilta tuntuvien kuukausien päässä. Toisin on päiväntasaajan leveyksillä, jossa Pauligin päämaistajana toimiva Marja Touri ja ostopäällikkö Timo Allén hankintaosastolta ovat parhaillaan tarkastamassa Etiopian kahviviljelyksiä. Kumpainenkin matkustaa työnsä puolesta paljon mutta tällä kertaa Afrikan aurinkoa hehkuvat matkakuvat herättivät erityistä kaukokaipuuta. Seuraavassa hieman matkalaisten ensitunnelmia.

                     

Hei kaikki,

 

Kuuden tunnin automatkan jälkeen olimme viimein onnellisesti perillä Sidamossa. Täälläpäin liikenteen suurin uhkatekijä ei suinkaan ole törmääminen toiseen autoon vaan esimerkiksi aasiin, vuohilaumaan tai lehmiin. Pääsimme kuitenkin turvallisesti perille tänne ihmiskunnan ja kahvin alkulähteille, ja juliaaniseen ajanlaskuun siirtyessä myös vuoteen 2008. Nuorruimme siis kuusi vuotta hetkessä!

Sidamon illan alkaessa hämärtää eteemme tarjoutui tilaisuus seurata kahviseremoniaa, jossa kahvi aluksi paahdetaan nuotiolla ja jauhetaan huhmareessa hienoksi jauheeksi. Vahva kahvijuoma tarjoillaan pienistä kupeista aivan piripintaan kaadettuna.

 

 

Etiopia käyttää oman maansa kahvituotannosta noin puolet, kahvi ostetaan pääasiassa paahtamattomana ja paahdetaan vasta kotona samalla tavoin kuin näkemässämme seremoniassa. Paikan päällä voi aistia, kuinka kahvi on vahva osa paikallista kulttuuria ja sitä pidetään suuressa arvossa.

Tähän vuodenaikaan valtaosa Etiopian kahvisadosta on poimittu.  Sato näyttää hyvältä, isoja papuja on määrällisesti paljon ja niiden laatu on hyvä. Etiopiassa pavut lajitellaan käsin useaan kertaan ennen koneellista lajittelua ja vielä kertaalleen koneen jälkeen. Suurissa halleissa on useita liukuhihnoja, joita pitkin pavut vilistävät menemään monien silmäparien ohitse.

 

   

 

Tilojen lisäksi vierailimme valtion laitoksessa, joka tarkastaa kaiken maasta ulos lähtevän kahvin. Tarkastuksessa käytetään sekä silmämääräisiä menetelmiä, että maistoa. Etiopia tahtoo selkeästä säilyttää maineensa kahvimaana ja laadukkaan kahvin lähteenä. Tämä tietenkin jo siksi, että Etiopian tärkein vientituote on kahvi. Pääsimme maistamaan kahvia paikallisten tarkastajien kanssa ja samalla viritimme ”kahvikielen” yhteiselle tasolle. Tämä helpottaa yhteistyötä jatkossa.

 

 

Terveiset sinne pakkaseen Afrikan auringosta,

 

Marja ja Timo