Nordic Bakery ja pohjoismainen kahvikulttuuri valloittavat Lontoota

4.7.2014

Oi, mikä täällä tuoksuu noin ihanan kaneliselta, on usein lontoolaiseen Nordic Bakeryyn astuvien ensimmäinen kommentti.

Reilunkokoiset korvapuustit ovat yksi Nordic Bakery -kahvilaketjun hittituotteista, jotka ovat saavuttaneet Lontoossa jo jonkinlaisen kulttiaseman. Muut suursuosikit ovat niinkin perinteisiä herkkuja kuin ruisleipä savulohella ja karjalanpiirakka munavoilla.

-Erityisesti pannukakku ja karjalanpiirakat kummastuttavat aluksi ihmisiä, kertovat Nordic Bakeryssa harjoitteluaan tekevät suomalaiset opiskelijat Kati ja Janita.

- Mutta rohkaistuttuaan maistamaan piirakan ja munavoin yhdistelmää kaikki ihastuvat siihen, tytöt nauravat.

Nordic Bakeryn tarina alkoi vuonna 2007, kun muun muassa ammattijääkiekkoilijana aiemmin uraa tehnyt Jali Wahlsten halusi tuoda pohjoismaalaisia makuja Lontooseen ja perusti ensimmäisen Nordic Bakery -kahvilan Sohon pienelle Golden Square -aukiolle. Hieman myöhemmin uraa Lontoon yritysmaailmassa tehnyt Miisa Mink käveli sisään, ihastui paikkaan ja ryhtyi Wahlstenin yhtiökumppaniksi. Nyt samaa nimeä kantavia, suosittuja kahviloita on Lontoossa jo kolme, ja Minkin kirjoittama Nordic Bakery Cookbook käy hyvin kaupaksi pohjoismaisiin kahviherkkuihin ihastuneille kaupunkilaisille.

-Suuri syy suosioon on varmasti se, että tarjoamme ihmisille jotain aivan uudenlaista, toteaa Mink.

-Puhtaalle, yksinkertaiselle ruoalle on Lontoon keskustassa tilausta. Esimerkiksi ruisleivän maistaminen nähdään jännittävänä kokemuksena.

Mink kertoo, että lisäksi pohjoismainen tapa käyttää voimakkaita mausteita, kuten neilikkaa, kanelia ja inkivääriä makeissa leivonnaisissa on monelle lontoolaiselle eksoottinen ja viehättävä.

-Tietysti myös se, että Pohjoismaat on nyt muodissa niin viihteessä kuin ruoassakin on auttanut meitäkin eteenpäin, hän lisää.

Samaa mieltä ovat aurinkoisena lauantaipäivänä Nordic Bakeryn nurkkapöydässä istuvat hollantilaiset kaverukset Klaas ja Bunna, jotka lukeutuvat paikan vakioasiakkaisiin. He uskovat, että pohjoismaisen kahvikulttuurin viimeaikaista nostetta selittää myös raikas makupaletti ja ruoka, josta tulee ”hyvä olo”. Nordic Bakeryssa he rakastavat erityisesti ruisvoileipiä ja mustikkamehua mutta myös paikan mutkatonta tunnelmaa.

-On ihanaa, että keskustassa on tällainen paikka, jossa on helppo jutella tai vain istua ja ajatella ilman taustalla pauhaavaa musiikkia, Klaas pohtii.

Kahvin ja syötävän lisäksi tärkeä osa Nordic Bakerya onkin sen rauhallinen henki ja pohjoismaisesta elämänasenteesta ammentava, yksinkertainen tapa tehdä asioita.

-Haluamme tarjota kiireisille kaupunkilaisille pelkistetyn ja hiljaisen kokemuksen melun ja kaiken tilpehöörin keskellä, Mink tiivistää ideologian kahvilaketjun takana.

Kahvilan asiakaskunnan hehkutus vahvistaa sen, että Nordic Bakeryn pienimuotoinen lähestymistapa toimii.

-Seinien puupaneelit muistuttavat minua saunasta. On ihanaa päästä Lontoossa paikkaan, joka tiivistää Pohjoismaiden hengen, julistaa lontoolainen Joe.

-Minulle tämä on vähän kuin kivempi versio Ikeasta – muistuttaa kodista, puoliksi ruotsalainen Jim myöntää.

Kahvikupillistaan kirjan ääressä nauttiva lontoolainen Richard löysi Golden Squaren Nordic Bakeryn sattumalta ohi kävellessään:

-Monet Lontoon kahviloista yrittävät liikaa ja ovat tunnelmaltaan aika hektisiä. Tämä paikka on yksinkertaisesti sitä, mitä se lupaakin: kahvila.

Lisäpisteitä Nordic Bakery saa Richardilta siitä, että toisin kuin esimerkiksi suurten ketjujen kahviloissa, täältä saa tilata yksinkertaisesti ”kahvia”.

-Ja se kahvi on tosi hyvää, hän lisää.

 

Lisätietoa: Nordic Bakery